Candaş Tolga Işık PYD'yi kim daha çok seviyor?
HABERİ PAYLAŞ

PYD'yi kim daha çok seviyor?

Haberin Devamı

Suriye’de iç savaşın başlangıcından bu yana kurulan bir tezgah var: Kuzey’de muhtemelen Akdeniz’e açılan otonom bir Kürt yönetimi kurdurmak.

Bir sonraki hamle belli: Irak’ın Kuzey’indeki Kürt yönetimiyle Suriye’dekini birleştirmek.

Kimilerine göre komplo teorisi kimilerine göre ise gerçeğin ta kendisi olan sonraki hamle ise: Irak ve Suriye’nin ardından Türkiye’deki Kürtleri de dahil ederek Ortadoğu’da bir Kürt devleti kurdurmak.



Senaryonun birinci kısmı saat gibi işliyor!

Başta müttefikimiz Amerika olmak üzere Batı dünyasının neredeyse tamamı PKK’nın Suriye uzantısı PYD’yi bölgedeki partneri ilan etti.

Hatta Amerika bir adım daha öteye giderek IŞİD’e karşı kara gücü olarak PYD/YPG’yi seçtiğini ve silah desteğinde bulunacağını tüm dünyaya duyurdu.



Türkiye, müttefiki Amerika’nın bu tavrına tepki gösterdi ve bölgede Rusya’yla yakınlaşacağının sinyallerini verdi.

Gel gör ki Rusya tarafından son günlerde gelen mesajlar da pek iç açıcı değil.

Öğreniyoruz ki, 4 gün önce Filipinler’de dışişleri bakanları düzeyinde yapılan Suriye zirvesinde Rusya PYD’nin taraf olarak masaya oturması talebini Türkiye’ye iletmiş.

Rusya Suriye’de giderek popülaritesini artıran Kürt kartını Amerika’ya kaptırmak istemiyor. Ve sürecin başından beri bu yönde somut adımlar atıyor.

Amerika ve Rusya arasında “PYD’yi kim daha çok seviyor?” oyunu oynanırken farkına varmamız gereken bir gerçek var: Amerika da Rusya da biz istiyoruz diye sırtlarını dönmek şöyle dursun, meydanı ötekine bırakmamak adına her geçen gün PYD’ye daha da yaklaşacaklar.

Ve görünen o ki, Türkiye’nin bütün itirazlarına rağmen Suriye’de özerk bir Kürt yönetimi kurdurma projesi hem Amerika’nın hem de Rusya’nın desteğiyle er ya da geç hayata geçirilecek.

Sonrasında ne olur, nasıl olur hep birlikte göreceğiz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder