Candaş Tolga Işık PYD ve PKK
HABERİ PAYLAŞ
Haberin Devamı

Nisan 2002’de (KADEK’in 1. Kongresi’nde) Türkiye’nin yanı sıra Irak, İran ve Suriye’de PKK’ya bağlı örgütlenmelerin kurulması kararı alındı. Kararda, “... bir Suriye Demokratik Birlik Hareketi’ni veya partisini ortaya çıkartarak, onu önümüzdeki dönemde hareketimizin örgütsel yapısı olarak görüp gerekli desteği vermelidir” tanımlamasına yer verildi. Böylelikle Öcalan’ın “Suriye’de Demokratik Birlik Partisi’nin kurulması” talimatı sonrasında PYD, 17 Ekim 2003’te Partiya Yekitiya Demoqratik adıyla kuruluşunu ilan etti.



PKK tüzüğü Abdullah Öcalan’ı “Önderlik Kurumu” olarak kabul eder. Bütün üst yönetim organlarında kadının en az yüzde 40 temsilini esas alan cins kotası uygulanır.

Tesadüfe bakın ki, PYD tüzüğü de Abdullah Öcalan’ı “önder” kabul eder; PYD’de de kadın kotası yüzde 40’tır.



İstihbarat raporlarına göre PKK ile PYD arasındaki organik bağlantıyı açıklayan en önemli delil; PYD içinde görev alan üst düzey PKK’lılar...

Örneğin; Mehmet Şerif Aslan 2006’da Kuzey Irak’taki Mahmur Kampı’na giderek PKK’nın kırsal alan kadrosuna katılmış. 2008’den bu yana PKK adına PYD için çalışıyor. Aslan’ın, PKK’nın HPG Ana Karargah Komutanlığı’nın Rojava birim sorumlusu olarak Serekani bölgesinde sorumlu düzeyde faaliyet gösterdiği ifade ediliyor.

PYD içindeki bu şekilde yüzlerce üst düzey PKK’lı “tecrübeli” terörist bulunuyor.



PYD ve PKK tüzüklerine baktığınızda örgüt yapısı, örgütlenme, organlar, örgütsel işleyiş anlamında da tam bir “uyum” söz konusu. Okuduğunu anlama kabiliyeti olan ortalama zeka sahibi biri aynı kalemde çıkmışçasına yazılan iki tüzükteki bu uyumu hemen idrak edebiliyor.



Yine dikkat çeken bir başka unsur da Kuzey Suriye’deki PYD ile Kuzey Irak’taki PKK arasındaki düzenli militan geçişleri.

Türkiye’de kan döken PKK’lı bir teröristi birkaç ay sonra Suriye’de PYD adına “savaşırken” görebiliyorsunuz.

Son günlerde muhtemel TSK operasyonu ile gündeme oturan Suriye’nin Afrin kentinden bir örnek verelim. 6 yıldır PYD kontrolü altında olan Afrin’de yaklaşık 8 bin terörist var. Bunların 2 bininin Kuzey Irak’taki PKK kampından PYD’ye destek amaçlı Afrin’e geçtiği biliniyor.



PYD’yi PKK’dan ayrı görmekte ve göstermekte ısrar eden Amerika’ya PYD-PKK arasındaki somut bağlantıyı bu bilgilerden çok daha kapsamlı bir şekilde iletildi.

Sonuç?

Sıfıra sıfır elde var sıfır.

Amerika, PKK-PYD arasındaki bağlantıyı muhtemelen Türkiye’den çok daha iyi biliyor.

Gel gör ki bunu bilmek şu sıralar işlerine gelmiyor!

Sıradaki haber yükleniyor...
holder