Sağlık PRP ile ağrılardan kurtulabilirsiniz

PRP ile ağrılardan kurtulabilirsiniz

Paylaş
PRP ile ağrılardan kurtulabilirsiniz

Dizde kıkırdak sorunlarına bağlı olarak gelişen ağrılardan PRP yöntemiyle kurtulmak mümkün. Peki PRP nedir, kimlere uygulanır, ne kadar sürer?

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Erden Ertürer anlattı:

Dizde kıkırdak sorunlarında cerrahi yöntemler nelerdir?

Fizik tedavi ve egzersiz: Erken evrede diz çevresi kaslarını güçlendirici fizik tedavi ve egzersizler faydalı olur.

Ağızdan ilaçlar veya dize yapılan enjeksiyonlar: Ağızdan alınan ilaçların kıkırdak yapımını artırıcı veya ağrı azaltıcı etkisi olabilir. Bu etki tam kanıtlanmadı.

Kilo verme: Belirtileri azaltmada en etkili yöntemlerden biridir. Dize binen yükü azalttığı için belirgin iyileşme sağlar.

PRP: Kandaki iyileştirici ve yenileyici hücrelerin kullanılarak kıkırdak yenilenmesini sağlayan bir yöntemdir. Aynı zamanda kıkırdak hasarına bağlı belirtileri azaltır.

Haberin Devamı

PRP’de ne yapılıyor?

Kıkırdak yenilenmesinde, diz ağrılarının giderilmesinde fayda sağlar. İşlem öncesinde hastadan alınan kan, özel bir işleminden geçirilir, büyüme faktörleri aktifleştirilir ve daha sonra kıkırdak hasarı olan diz eklemine enjekte edilir.

Kaç seans seans sürüyor?

Seans sayısı, hastanın şikayetlerine, kıkırdak hasarının derecesine göre değişiyor. En fazla 3 seans uygulayıp şikayetlere göre seans sayısına karar vermek gerekiyor.

Kimlerde fayda sağlıyor?

Ortopedik olarak eklem dejenerasyonlarında (yıpranmalarında), bağ yaralanmalarında, kas zorlanma ve yırtıklarında kullanılabilir. Hastaların şikayetlerini azaltıyor, erken evre kıkırdak hastalarında kıkırdaktaki bozulmanın ilerlemesini engelliyor, bir miktar yeniliyor. Ancak ileri derece hastalarda ağrıyı gidermede etkili olmasına rağmen kıkırdak harabiyetini geri döndürmede çok etkili değil.

PRP’nin başarısını neler etkiler?

Başarısı hastaya bağlı olarak değişir. Hastanın yaşı, kilosu, aktivite düzeyi, kıkırdak hasarının derecesi başarıyı etkileyen faktörler arasında. İleri yaşlarda, fazla kilolularda, yüksek aktivite düzeyine sahip olanlarda ve ileri derecede kıkırdak hasarı olanlarda fayda sağlamak için birkaç seans uygulamak gerekebilir. Ayrıca yeterince etkili olabilmesi için hastanın uygulamadan 2 gün önce ve uygulamadan sonra 1 hafta ağrı kesici ilaçlar kullanmaması gerekir. Yine PRP’nin hazırlanma koşulları, yeterli miktarda uygun hücrenin elde edilebilmesi ve uygulayan kişinin doğru bölgeye uygulamayı yapabilmesi başarıyı etkiler.



RAHATLATACAK 7 İPUCU

● Aşırı kilo dize çok yük bindirir, diz sağlığı için fazla kilolardan kurtulun.

● Özellikle ağrısız dönemlerde yürüyüş yapın.

● Düzenli spor yaparak kas kuvvetini, kasların ve eklemlerin esnekliğini artırın. Denge egzersizleri yapın.

● Sporun dizleri çok zorlamaması gereklidir. Diz sorununuz varsa sıçramalı, zıplamalı sporlar uygun olmayabilir.

● Spor öncesinde ve sonrasında mutlaka germe egzersizleri yapın.

● Ayakkabı seçimi çok önemli. Çok yüksek topuklu ayakkabı giymeyin. Ayakkabınızın arka desteğinin iyi olmasına dikkat edin.

● Eğer dizde belirgin bir artroz (kireçlenme) varsa ve yürürken diz ağrısına yol açıyorsa baston kullanın. Bu dizinize binen baskıyı azaltır.

YARIN: Kimler kök hücre tedavisinden fayda görür?

Haberin Devamı