Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Prostat kanseri tedavi edilebilir
HABERİ PAYLAŞ

Prostat kanseri tedavi edilebilir

Erkeklerin ilerleyen yıllarda yaşamlarını etkileyen sağlık sorunlarından biri de prostat kanseri. Bu hastalığın erken teşhis edilmesiyle kişiye tedavi uygulanır ve hastalık yok edilebilir. Ancak geç teşhis ve kanserin kemiklere sıçraması sonucunda ise sadece yavaşlatıcı tedavi uygulanır.

Ne yapmam gerekiyor?

SORU: 45 yaşındayım. Babamı ve amcamı prostat kanseri sonucu kaybettik. Hepsinin teşhisleri geç konulduğu için kısa sürede vefat ettiler. Ben risk altında olduğumu düşünüyorum. Bu yüzden ne yapmam gerektiğini merak ediyorum.

Haberin Devamı

CEVAP: Prostat kanseri erkeklerin ileri yaşlarda yaşam sürelerini ve kalitelerini etkileyen en önemli nedenlerden biridir. 60 yaşındaki insanlarda yüzde 30, 70 yaşındaki insanların yüzde 40’ında kanser başlangıcı olacak kadar bozulmuş hücrelere rastlanır. Batı ülkelerinde trafik kazalarında ölen belirli yaşlardaki erkekler tarandığında 70 yaşındakilerin yarıya yakınında bir kanser odağı saptanmıştır. Prostat kanseri erken aşamalarda yakalandığında tamamıyla tedavi edilip vücuttan yok edilebilir ve hastalıktan eser kalmaz. 6 ayda bir test şart! Ama geç teşhis edilirse ve bu hastalık kemiklere yayılırsa sadece durumu idare edici, hastalığı yavaşlatıcı tedaviler yapılır. Batı ülkelerinde 40-45 yaşından itibaren PSA denilen bir tetkikle her 6 ayda bir tarama yapılarak, kanser başlangıcı olup olmadığı araştırılır. Kadınların meme taraması yaptırdığı gibi erkeklerin de bu kan testini yaptırmasını yaşam boyu ve düzenli olarak yaptırmalarını öneririm. Prostatın ürolog tarafından düzenli olarak 6-12 ayda bir muayenesi de prostat kanserinin tanısında yeterli olmasa da PSA tetkikine destek olan ek bir tanı yöntemidir.

Çok geç boşalıyorum, ne yapacağım?

SORU: Kız arkadaşım bir kere birlikte olduktan sonra bir daha beraber olmak istemiyor. Çünkü ben çok geç boşalıyorum. Bu süre bazen 1 saati bulabiliyor. Sizce bu durum normal mi, ne yapmalıyım?

CEVAP: Çok daha sık rastlanan erken boşalma kadar olmasa da, geç boşalma yani ejakulatio tarda adı verilen durum da hem erkekte hem kadında sıkıntı yaratabilir. Bu durum nörolojik bir sorundan veya psikolojik bir durumdan kaynaklanabilir. Uzun süren ilişkide tahriş oluşarak kadının fiziksel rahatsızlık duyması ihtimaline karşı eczanelerde bu iş için satılan özel kayganlaştırıcı kremler kullanılabilir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder