Prof. Dr. Derin Kösebay Prostat büyümesi iki şarta bağlı
HABERİ PAYLAŞ

Prostat büyümesi iki şarta bağlı

Haberin Devamı

Prostat doğuştan itibaren tüm erkeklerde bulunan bir organ. Belirli yaştan sonra büyümeye başlar. Bu büyüme saçlara ak düşmesi, derinin kırışması kadar doğal. Zaten prostatın büyümesi de 2 şarta bağlıdır. Bunlardan biri kişinin yaşlanması diğeri ise erkeklik hormonunun olması

SORU: Prostat ameliyatı olacağım ama...

62 yaşındayım. Çok sık tuvalete gidiyorum ve zorlanarak idrar yapıyorum. Bir doktor prostat ameliyatı olmam gerektiğini söyledi. Ama açık ameliyat yapacakmış, bir de lazer ile yapılanı varmış. Hangisini tavsiye edersiniz, siz lazerle mi yapıyorsunuz?

CEVAP
Prostat doğuştan itibaren her erkekte bulunan ve idrar torbasının tam çıkışını çepeçevre saran bir salgı bezidir. İdrar yollarının savunmasını yapar ve meniye katılan birtakım değişik salgılar üretir. Yani prostat belirli bir yaştan sonra olan değil, doğuştan itibaren tüm erkeklerde bulunan bir organdır. Belirli bir yaştan sonra prostat hormonlardaki değişimin de etkisiyle yavaş yavaş büyümeye başlar. Bu büyüme tamamen fizyolojiktir, saçlara ak düşmesi, derinin kırışması gibi normal yaşamın bir parçasıdır. Prostatın büyümesi için iki şart vardır:
1-) İnsanın yaşlanması.

[[HAFTAYA]]

2-) Erkeklik hormonunun olması: Yani kişinin prostat sorunu olabilmesi için erkekliğinin olması gerekir. Hadım edilmiş kişinin yani yumurtalıkları alınmış bir kişinin prostat sorunu olmaz. Ameliyat kararı vermek için belirtilerin ne şiddette olduğu ve kişinin hayatını ne kadar etkilediği önemlidir. 60 yaşında bir insanda bunların bir kısmı var diyelim. Bu durum böbreklere, idrar yollarına bir zarar vermiyorsa yani iltihaba vs. neden olmuyorsa burada kişiye bağlı bir durum vardır. Kişinin sosyal hayatı, çalışma hayatı değerlendirilir. Mesela kişi bir çiftçi ise bu tür durumlarla daha kolay başa çıkabilir. Tarlada çalıştığı için istediği zaman tuvalete gider. Ama bu kişi bir hakimse, bir holding yöneticisi ise mahkeme sırasında toplantı sırasında sık sık ara vermek zorunda kalacaktır. Bir şoförse ikide bir benzinci aramak zorunda kalacaktır. Ama bir emekli ise kalkıp isteği zaman tuvalete gidebilir.

Boyutuna göre operasyon kararı veriliyor

Herkesin prostatı büyür ama gerçekte sadece bazıları ameliyat olmak zorundadır. Gerçekten şikayetleri olmayan kişileri lüzumsuz yere ameliyat edersek daha mutsuz insanlar ortaya çıkar. Yeni gelişen green light-yeşil ışık lazer ile prostat ameliyatı tekniği yeni ve başarılı bir teknoloji. Ülkemizde başta mucize bir yöntem gibi abartılı tanıtım yapıldı ise de gerçekte de hasta konforu açısından uygun hastalarda fayda sağlayan ve benim de tercih ettiğim bir yöntem. Bu yöntemde aynı kapalı ameliyat gibi idrar yolundan fiberoptik bir alet ile girilerek prostata ulaşılıyor ve görüntü altında lazer enerjisi kullanılarak prostat buharlaştırılıyor. Netice açısından diğer ameliyatlardan farklı olmamakla birlikte, lokal anestezi ile uygulanabilmesi, kanamanın az olması, bazı hastalarda sonda dahi kullanılmayabilmesi, diğerlerinde ise 1-2 günde sondanın alınabilmesi önemli avantajlar. Green light uygulanan hastalar aynı gece evlerine de gönderilebiliyor. En önemli dezavantajı cihazın ve sarf malzemesinin pahalılığından dolayı fiyatın yüksek olması. Ama prostatı çok büyük olmayan uygun hastalarda konforlu bir yöntem.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder