Esra Karayel Problem varsa çözüm de vardır
HABERİ PAYLAŞ

Problem varsa çözüm de vardır

Haberin Devamı

Rumuz: Karmaşık

İlişki Durumu: İlişkisi yok

Problem varsa çözüm de vardır

Soru: Merhaba Esra Hanım, sizin yazılarınızı takip ediyorum ve o kadar güzel cevaplarınız var ki herkesin sorunlarına yardımcı oluyorsunuz. Başarılarınızın devamını dilerim. Ben 23 yaşındayım. Benim sorunum hiçbir şeyin istediğim gibi olmaması ve bir sürü sorumluluğumun olması. Bazen kendimi kaybediyorum, ben bile kendimi tanıyamaz hale geliyorum. Birçok şeyden uzaklaşmak istiyorum ve tek başıma başarılı olamıyorum. Yardım ederseniz sevinirim.

Cevap: Değerli okurum,, öncelikle güzel görüşlerin için teşekkürler. Bir kişinin bile hayatına olumlu etki yapacak katkıda bulunduysam ne mutlu bana. Hayatımızdaki zorluklara problem gözü ile bakıyorsak bir çözümü olduğunu da unutmamamız gerekiyor. Zorluk ya da dert diye gördüklerimiz aslında bizi güçlendiren durumlar. ‘Hiçbir şey istediğim gibi değil’ diyorsun. Şunu soruyu kendine sormanı rica edeceğim. Olmasını istediklerin neler? Bunlara ulaşmak için nasıl bir yol izlemelisin? Hedeflerine ulaşmak için belirlediğin yollar nedir? Bunların cevabını bana gönderirsen istediğin hayatı kurmana destek olacağım. Uzaklaşmak istediklerini biraz daha açık yazman gerekir. Güzel kardeşim bazen sorumluluklar ya da üstlenilen görevler eğer yaşam enerjimizi sağlayacak zevklerden uzak duruyorsak fazla gelebilir. Yaşam enerjisini sağlayanlar ise senin hayatında zevk alarak yaptığın aktivitelerdir. Mesel arkadaşlarınla olmak, deniz, yüzmek, sinemaya gitmek, bir hobinin olması gibi. Bu her kişide farklılık göstermekle birlikte muhakkak olması gereken etkinliklerdir. Kendimize zaman ayırmadığımız takdirde sorumluluklarımız yük olmaya başlar. Zihnimizi boşaltacağımız bizi iyi hissettirecek bir aktivite olması gerekir.



Rumuz: Büyük sorun

İlişki Durumu: Evli

Eşinin doktoru olamazsın

Soru: Beş aylık evliyim, eşimle severek evlendim fakat ufak tefek şeyler çok büyük sorunlar haline geliyor. Beni hiç dinlemiyor ve bana hiç güvenmiyor. Nasıl aşacağımı bilmiyorum. Yardımınıza ihtiyacım var. Sinirlerini kontrol edemiyor ve en ufak bir şeyde hemen el kaldırıp üzerime yürüyor.

Cevap: Sevgili okurum bir kişide öfke sorunu varsa evlilik öncesi de bu tür durumları yaşamış olman gerekir. Ancak genellikle yapılan hata evlenince bu durumun geçeceği ve ‘Beni seviyor, sevgimle düzeltirim’ düşüncesidir. Ancak hayatta hiçbir kimseyi değiştirmemiz mümkün değildir. Değişim ancak kişinin yaptığı olumsuz davranışlarını fark edip kabul etmesiyle ve değiştirmeyi istemesi ile olur. Bununla birlikte çözülemeyecek hiçbir durum da yok. Senden ricam eşinin söylediklerini sakın kişisel algılama. Çünkü öfke kontrolü sorunun temelinde kişinin geçmişte yaşadığı olumsuzluklar yatar. Sinirlendiği zaman cevap vermemen ve mümkünde ortamını değiştirmeni rica ederim. Suçlayıcı cümleler yerine sakinleştiğinde ben bu tür olaylar yaşadığımızda çok üzülüyorum, güzel yuvamızda bunlar olmasın gibi cümlelerle onun da düşüncelerini öğren. Ancak eşine söylediğin bu cümleleri kalben, inanarak ve hissederek söyle. Sen öfkelisin hemen sinirleniyorsun, beni dinlemiyorsun gibi ifadeleri sakın kullanma. Güvensizlik konusunda bana daha açık yazmalısın. Hangi durumlarda nasıl tepki veriyor? Kullandığı cümleler neler? Bunları bana yaz. Eğer bir gelişme olmazsa bir sonraki aşamada ise bir aile terapistine gitmeniz gerektiği konusunu gündeme getirmen.



Rumuz:
Aldatma

İlişki Durumu: Evli

Aldatacağını düşünürsen aldatır

Soru: Merhaba Esra Hanım, size yazsam mı yazmasam mı diye çok düşündüm. Ama her gün sizin yazılarınızı okuyorum ve ben de sıkıntımı yazmak istedim. Ben üç senelik evliyim. İlk bir senem güzel geçti; ama iki seneden beri eşimin telefonunda başkalarının numaralarını yakalıyorum. Evet, eşim beni aldatıyor. En son dört ay önce yakaladım ve eşim o zaman bana yeminler etti. Bir daha yapmayacağım, seni üzmeyeceğim gibi laflar. Ama ben o kadar çok duydum ki bu lafları. Artık hiç bir şekilde inanmıyorum şimdi ise eşim ne yaparsa yapsın beni aldatıyor diye düşünüyorum. Her seferinde yüzüne de söylüyorum. Bana eskiyi unut diyor ben ise aklımdan atamıyorum, unutamıyorum bana yaşattıklarını. Ne yapmalıyım bana yardımcı olur musunuz? Şimdiden teşekkür ederim.

Cevap: Sevgili okurum, öncelikle aldatma olayında başka kadınlar neden değil, sonuçtur. Yani üçüncü kişiler, aldatmanın nedeni değildir. İlk yapman gereken şu soruyu kendine sor ve dürüst cevap ver. Eşini seviyor musun? Seviyorum cevabını verdiysen bırak telefonlarını karıştırmayı ve takip etmeyi. Sevdiğimiz insanlara bu şekilde davranmamalıyız. Sevgi, saygı ve huzur dolu bir yuva ise istediğin bunu sağlayabileceğine güven. Kendini sakın suçlama. Senin eksikliğin ya da diğer kadınların daha iyi olması değil aldatmanın nedeni. Eşinin kendi ile ilgili sorunları. Geçmişle yaşarsan hiçbir şekilde mutlu olamazsın. Madem ona bir şans tanıdın, ilişkiye yeniden başla. Eşin kendine güvenini görsün. Bu konuyu bir daha o açana kadar açma. Neşeni, sevgini göstermen çok önemli. Bununla birlikte iki sene içerisinde neler olduğuna bakmamız lazım. Senin davranışların, birlikte yaşadıklarınız, ailelerle ilgili durum. Bunları bir düşün ve bana yaz. O aşamaya kadar hayata yeniden bağlan, neşeli ol ve aldatanın kendisini aldattığını unutma.



Rumuz: Zaman

İlişki Durumu: Evli

Kendine ayırdığın zaman olsun

Soru: Esra Hanım, bana zaman yetmiyor. Ev işleri, çocuk vs. derken kendime zaman kalmıyor. Çok bunaldım. Bakıcı ya da yardımcı tutacak durumumuz da yok. Ne yapmalıyım? Bir yol gösterir misiniz?

Cevap: Sevgili okurum, yapman gereken işlerini oluşturacağın bir programa göre düzenlemen. Bir kağıt al ve haftanın yedi gününü yaz. Her gün yapman gereken işleri de başka bir yere yaz. Bu birinci aşama. İkinci aşama ise bir iki gün kendini izlemeni rica ediyorum. İki gün boyunca bütün yaptığın işleri ve ne kadar zaman harcadığını belirle. Ev işleri, televizyon, temizlik, telefon konuşmaları, kişisel bakım, çocuk vs. Eksiksiz olsun ve ne kadar zaman ayırdığını doğru tespit etmen çok önemli. Üçüncü aşama ise çıkardığın tabloya bir bak bakalım. Fazla zaman ayırdığını gördüğün hangi işler var. Göreceksin bazı işlere çok fazla zaman ayırıyorsun. Ya da farkında olmadan boşa geçen çok zaman var. Ve son aşamada haftanın yedi günü belirli saat aralıkları vererek ev işleri, çocuk ve kendine ayırdığın özel işler için düzene koyman. Şuna dikkat et. Muhakkak kendine ayırdığın ve hoşuna gidecek bir aktivite haftalık programında olsun.

8

Sıradaki haber yükleniyor...
holder