Sağlık Probiyotik ürünler aşının etkinliğini arttırıyor

Probiyotik ürünler aşının etkinliğini arttırıyor

Paylaş
Probiyotik ürünler aşının etkinliğini arttırıyor

Gastroenteroloji uzmanı Prof. Dr. Ali Özden, soğuk kış aylarında bakteriyel ve viral ajanlara karşı savunmayı güçlendirmek amacıyla probiyotik içeren ürünler tüketilmesini önerdi

Özden, son zamanlarda beslenmenin bir parçası haline gelen probiyotik ürünlerin ağız yoluyla yeterli miktarda alınması durumunda sağlık üzerinde olumlu etki yarattığını söyledi.

Probiyotiklerin kapsül veya kaşelerde toz şeklinde sunulduğu gibi fermente süt ürünlerinde kültür veya ilave edilmiş şekilde bebek süt ve mamaları, yoğurt, süt, peynir, ayran, tereyağ, dondurma ve margarinlerde bulunabildiğini anlatan Özden, "Bağışıklık sistemini uyardıkları için soğuk kış aylarında bakteriyel ve viral ajanlara karşı savunmayı güçlendirmek amacıyla probiyotik içeren ürünlerin tüketilmesini öneriyoruz. Ayrıca bu ürünler aşılanma periyodunda antikor oluşumunu da güçlendirir. Aşılanma öncesi ve sonrasında 4 hafta süresince kullanılması yararlı olur" dedi.

Prof. Dr. Özden, son zamanlarda yapılan çalışmaların probiyotiklerin kabızlık ve iritabl bağırsak sendromu gibi fonksiyonel bağırsak hastalıklarında da etkili olduğunu ifade ederek, bu nedenle tüm dünyada probiyotik içeren fermente süt ürünlerinin tüketiminde artış olduğunu dile getirdi.

Topluma bu konuda bilinç kazandırılmasının önemine işaret eden Özden, bu tür ürünlerin etiketlerinde probiyotik içerdiği bilgisinin yer alması gerektiğini kaydetti.

Ali Özden, şişkinlik, karında rahatsızlık hissi, dışkılama düzensizliğiyle kendisini gösteren fonksiyonel gastrointestinal sistem hastalıklarında probiyotik içeren fermente süt ürünlerinin kullanılmasını önerdiklerini vurguladı.

"ÇOCUKLAR VE YAŞLILAR İÇİN DE YARARLI"

Probiyotik ürünlerin çocuklarda kullanımı ile ilgili de bilgi veren Özden, "Çocukluk çağı enfeksiyonlarından korunmada probiyotik içeren fermente süt ürünlerinin yararlı olduğunu gösteren bir çok çalışma mevcut. Probiyotikler bağışıklık sisteminin güçlenmesinin yanı sıra, bağırsak florasını olumlu şekilde dengeleyici özelliğe de sahiptir" diye konuştu.

Özden, yaşlıların probiyotik ürünler tüketmesinin de yararlı olduğuna dikkati çekerek, "60 yaşın üzerindekilerin fermente süt ürünleri tüketmesi, hem bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi, hem de yaşın ilerlemesi nedeniyle bozulan kalın bağırsak florasının normalleşmesi için gereklidir. Ayrıca, yaşlılarda ortaya çıkan kabızlık tedavisinde de etkilidir" diye konuştu.

Yoğurdun içerdiği protein, laktoz ve kalsiyum nedeniyle eşsiz bir besin maddesi olduğuna işaret eden Özden, "Bu besin, sütü yoğurda çeviren yoğurt bakterileri içermektedir. Bu bakteriler yararlı olmakla birlikte gerçek bir probiyotiğin sahip olması gereken şeye sahip değildir. Bu nedenle normal yoğurda probiyotik özelliklere sahip bakterilerin ilave edilmesi gerekir" dedi.

AA

Haberin Devamı