Ekonomi Portekiz iflasın eşiğinde

Portekiz iflasın eşiğinde

Paylaş
Portekiz iflasın eşiğinde

Portekiz, haftalardır süren spekülasyonların ardından AB'den acil mali yardım talebinde bulundu

Yunanistan ve İrlanda'dan sonra Portekiz de yardım istemek zorunda kaldı.

Televizyonlardan yayınlanan bir açıklama yapan Başbakan Jose Socrates dışarıdan yardım istemenin son çare olduğunu, ancak artık gerekli hale geldiğini söyledi.

Socrates "Her şeyi denedim ama öyle bir noktaya geldik ki bu kararı almamak, ülkenin taşıyamayacağı riskleri getirecekti" dedi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) de Portekiz'e yardıma hazır olduğunu açıkladı, ancak kendilerinin henüz ülkeden bu yönde bir talep almadıklarını bildirdi. Socrates ülkesinin ne kadar yardım istediğini açıklamadı.

Portekiz'in bu kararıyla, Euro Bölgesi'ni etkileyen belirsizlik ortamı dağılmış oluyor. Bu gelişmeyle, borç krizinin bölgenin diğer ülkelerine yayılması sürecini de sona erdirebilir.

Salı günü daha önce hiç atmadıkları bir adımla, hükümete bundan böyle devlet tahvili almayacaklarını bildiren Portekiz bankaları da bu karardan dolayı rahatlayacaklar. Bankaların bu tavrının, hükümetin yardım talep etme kararında etkili olduğu belirtiliyor.

Uzmanlar Portekiz'in 80 milyar Euro'yu (110 milyar dolar) aşkın kaynağa gereksinim duyabileceğini belirtiyor. Kendisi de Portekizli olan Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, ülkenin yanında olduklarını; Lizbon'un isteğine mümkün olan en kısa zamanda karşılık vereceklerini söyledi.

ÜÇÜNCÜ KURTARMA PAKETİ

10.5 milyon nüfuslu Portekiz böylece Yunanistan ve İrlanda'dan sonra ekonomisini ayakta tutmak için mali yardım talebinde bulunmak zorunda kalan üçüncü AB ülkesi oldu.

Yunanistan, İrlanda ve Portekiz ekonomilerinin toplamı Euro Bölgesi ekonomisinin ancak yüzde 7'sini oluşturuyor.

Portekiz'in açığı Yunanistan ve İrlanda'nınkiler kadar yüksek değil. Ancak büyüme oranlarının düşüklüğü ülkenin uzun vadeli performansı açısından kaygı yaratıyordu.

Aslında Avrupa Birliği'nin mali kuralları getirilen standartları tutturamayan üyelere desteği engelliyordu ancak iki yıl önce patlak veren mali kriz bu durumun gözden geçirilmesine yol açtı. Mali sistem üzerindeki baskılar ise Euro'yu zora sokuyor.

SOCRATES İSTİFA ETMİŞTİ

Portekiz'in Başbakanı Jose Socrates, mali açığı kapatmak için hazırladığı kesinti paketi reddedilince istifa etmek zorunda kalmıştı. Socrates'in azınlık hükümeti 5 Haziran'da yapılacak seçimler yeni bir hükümet oluşturana dek 'emanetçi' olarak iktidarda.

Sosyalist hükümet şimdiye dek kesinti, vergi artırımı ve ücret azaltmayı içeren üç paket uygulamaya koydu. Ancak bütçe açığının yüzde 4,6'ya indirilmesi mümkün olmadı. Geçen hafta 2010 açığının da yüzde 8.6 olacağı ortaya çıkmıştı.

Haberin Devamı