Opr. Dr. Hande Akbaş Polipler ilaçla tedavi edilmez
HABERİ PAYLAŞ

Polipler ilaçla tedavi edilmez

Haberin Devamı

Pek çok kadında görülen poliplerin ilaçla tedavi edilmesi mümkün değil. Gerekmedikçe 1-1.5 santimin altındaki poliplere müdahale edilmesini önermiyoruz... Başka sorunlar görülüyorsa doktor size yol gösterecektir.

Rahimde polip varmış alınmalı mı?

İlişki sırasında kanama geçirdim. Doktora başvurdum. Rahimde mercimek büyüklüğünde polip olduğunu söyledi. 2 adet fitil şeklinde ilaç uygun gördü. Kontrole ilaç bitince gideceğiz. Doktor daha sonra polipi alabilecegini söyledi ama tatmin olamadım. Acaba polip hakkında biraz bilgi verebilir misiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, polip ilaçla giderilebilecek bir durum değildir. Muhtemelen vajinal muayene sırasında vajinal enfeksiyon da tespit edilmesi sebebiyle size ilaç vermiştir. Genellikle 1-1.5 santimin altındaki poliplere gerekmedikçe müdahale yapmamaktayız. Ama polip serviksteyse ve vajinal smear sonucunuzun normal olmasına rağmen ilişki sonrası kanama oluyorsa, o zaman basit bir işlemle anezteziye bile gerek kalmadan çıkarttırabilirsiniz. Doktordan tatmin olmadıysanız ikinci bir görüş almanızı öneririm.

Annem genetik olduğunu söylüyor

15 yaşında genç kızım. Sorunum hâlâ adet görmemek. Benim yaşıtlarımın çoğu adet gördü. Bu durum beni psikolojik olarak etkiliyor. Annem genetik olduğunu iddia ediyor. İleride çocuk sahibi olamayacak mıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ergenlik döneminde genellikle 12-13 yaşlarında genç kızların çoğu adet görmeye başlar. Anneniz neye dayanarak genetik olduğunu ifade ediyor? Acaba ailede başka adet olmayan veya geç olan kadınlar mı mevcut? Bunun araştırılması, sizde hormonal ya da genetik bir sorun olup olmadığının kesin anlaşılabilmesi için önerim bir kadın hastalıkları ve doğum hastalıkları ve uzmanına başvurmanızdır.

Bir ayda 2 kez adet görüyorum

22 yaşındayım. İlk adet olduğum dönem tam 21 gün sürdü. Çok şiddetli kanamam vardı. Hasta bezleri kullanıyordum. Şimdi de bir ayın içinde 2 defa adet görüyorum. Kanamam çok fazla oluyor. Acaba ciddi bir sorun olma ihtimali var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, mutlaka bir kadın doğum uzmanına muayene olmanız gerekir. Öncelikle rahiminizin içinde polip, myom gibi yer kaplayıcı bir sebep var mı araştırılmalı, sonra da hormonlarınız kontrol edilmelidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder