Prof. Dr. Derin Kösebay Polikistik over tedavi edilemez mi?
HABERİ PAYLAŞ

Polikistik over tedavi edilemez mi?

22 yaşındayım. 3 yıl önce kıllanma ve adet düzensizliği şikayetleriyle endokrinoloji bölümüne başvurdum. Polikistik over teşhisi konuldu. 1 yıl kadar tedavi gördüm. Daha sonra bıraktım. Şikayetlerim nispeten azaldı ama devam ediyor. Birçok jinekoloji uzmanına gittim. Hepsi farklı şeyler söylüyor. Hâlâ Diana 35 kullanmaya devam ediyorum. En son gittiğim doktor bu hastalığın geçmeyeceğini, menopoza kadar bu ilacı kullanmazsam kanser riskinin olduğunu söyledi. Çok zor durumdayım.

CEVAP Sevgili okuyucumuz, polikistik over tek ilaçla bir kere de düzeltilebilecek bir hastalık değil. Yumurtalıklardaki hormon sentezindeki bozukluk yanında başka hormonların fonksiyonunda da bozukluklar olabiliyor (Mesela insülin hormonunun çalışmasında biliyorsunuz insülin hormonu kan şekerini ayarlayan çok önemli bir hormon). Polikistik over’de yumurtlama olmadığından progesteron hormonu yapılamıyor. Eğer tedavi edilmezse 20-30 yıl rahim üzerinde sadece estrojen hormonu etki yapacak ve belki rahim kanserini başlatabilecektir. Yapılan tedavi yumurtalık fonksiyonlarını kısmen düzeltmeye ve eksik olan hormonu yerine koymaya yöneliktir. İleride bebek yapmayı düşündüğünüzde size başka bir tedavi uygulanacak. Doğumdan sonra birçok kişide şikayetlerin en azından bir süre düzeldiğini biliyoruz. Burada size düşen doktor kontrollerini bırakmamak ve tavsiyelere aynen uymaktır.

Haberin Devamı

Bir kez kürtaj oldum, hamile kalabilir miyim?

24 yaşında evli bir kadınım. Daha önce kürtaj yaptırmıştım. Eşimle ilişki sırasında korunmadık ve 1 ay 10 gündür adet görmüyorum. 3-4 kez ara kanamalarım oldu. İki kez test yaptırdım. Sonuçlar negatif çıktı. Sizce hamile olma riskim var mı? Ya da testler beni yanıltabilir mi? Kürtaj yaptırdığım için artık hamile kalamaz mıyım?

CEVAP Kürtaj yaptırdığınız için gebe kalamamanız ancak bir komplikasyon olduysa söz konusu. Ama ara kanamaların olması ve adetin uzun sürmesinin nedeni araştırılmalı. Bunun için mutlaka doktorunuzla görüşün ve muayene olun. Bahsettiğiniz şikayetler çok basit nedenlerden olabileceği gibi bazı ciddi hastalıklardan da olabilir. Bence ihmal etmemeniz lazım.

Haberin Devamı

Her ilişkiden sonra kan geliyor

Ben eşimle ilişkiye giriyorum ve ilişkiden sonra eşimin vajinasından 4-5 damla kan geliyor. Eşim bunu sorun etti. Sizce bunda bir sorun var mıdır?

CEVAP Sevgili okuyucumuz, sizce bir sorun yok mu? Vajina ve rahim ağzındaki yaralar polipler veya daha önemli olan hastalıklarda (Rahim ağzı kanseri gibi) hastaların ilk şikayetlerinden biridir ilişki sonrası kanama... Bence eşinizin mutlaka muayene olması ve kanamanın neden olduğunun araştırılması gerekiyor. Umarım önemli bir şey değildir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder