Siyaset PKK'nın Türkiye yapılanmasına operasyon
Paylaş
PKK'nın Türkiye yapılanmasına operasyon

PKK'nın Türkiye yapılanmasına operasyon

PKK'nın sivil yapılanması olan Kürdistan Topluluklar Birliği'nin Türkiye Meclisi'ne (KCK/TM) yönelik Diyarbakır merkezli bu sabaha karşı 9 ilde eş zamanlı düzenlenen operasyonlarda halen görev başında bulunan 10'u belediye başkanı 33 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlarada Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak, Batman Belediye Başkanı Nejdet Atalay da yer alıyor.

YENİDEN YAPILANMA İÇİNE GİRDİLER

Terör örgütü PKK'nın sivil yapılanması olan Kürdistan Topluluklar Birliği'nin Türkiye Meclisi'ne (KCK/TM) yönelik daha önce üç ayrı operasyon düzenlendi. Bu operasyonlarda toplam 72 kişi tutuklandı. KCK, bunun üzerine yeniden yapılanmak için harekete geçtiği öne sürüldü. Bir iddiaya göre de Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılan DTP'li milletvekilleri bir süre önce görüştükleri İçişleri Bakanı Beşir Atalay'a KCK'nın baskısından şikayetçi oldular. DTP'liler, baskı nedeniyle özgür siyaset yapamadıklarını dile getirdiler.

Bunun üzerine PKK'nın sivil yapılanması olan Kürdistan Topluluklar Birliği'nin Türkiye Meclisi'ne (KCK/TM) yönelik dördüncü operasyonun gerçekleştirilmesi için düğmeye basıldı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü operasyonda Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, geniş kapsamlı bir araştırma başlatıp, izleme ve teknik takip yaptı. Teknik takipte bazı belediye başkanlarının KCK'dan emir aldıkları ve bu emirler doğrultusunda hareket ettikleri belirlendi.



Geniş kapsamlı araştırma ve teknik takip sonunda Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, su sabaha karşı, Diyarbakır başta olmak üzere İstanbul, Ankara, Siirt, Van, Şırnak, Batman, Şanlıurfa, Mardin olmak üzere 9 ilde eş zamanlı operasyonlar düzenledi. Operasyonlarda, il bazlarında yerel örgütlenmeler hedef alınarak, toplam 33 kişi, 'Örgüt yönetmek ve örgütü üye olmak' gerekçesiyle

gözaltına alındı. Operasyonda belediye başkanları dışında özellikle Van, Şırnak ve Batman'ın şehir yapılanmasının yönetici kadroları hedef alındı.

GÖZALTINDAKİ GÖREVDEKİ BAŞKANLAR

Gözaltına alınan ve halen görevde olan 10 belediye başkanlarının isimleri şöyle:

5 yıl siyasi yasaklı olan Siirt'in Bağımsız Belediye Başkanı Selim Sadak, Batman'ın Bağımsız Belediye Başkanı Nejdet Atalay, Şırnak'ın Cizre İlçesi Bağımsız Belediye Başkanı Aydın Budak, DTP'nin kapatılmasının ardından dün Diyarbakır'da düzenlenen törenle Barış ve Demokrasi Partisi'ne (BDP) katılan Diyarbakır merkez ilçeleri Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, Kayapınar Belediye Başkanı Zülküf Karatekin, Bağlar Belediye Başkanı Yüksel Baran, Çınar İlçe Belediye Başkanı Ahmet Cengiz, Şınlıurfa'nın Viranşehir Belediye Başkanı Leyla Güven, Suruç Belediye Başkanı Ethem Şahin, Mardin'in Kızıltepe İlçesi'nin siyasi yasaklı Bağımsız Belediye Başkanı Ferhan Türk.

DİĞER GÖZALTILAR


Operasyonda belediye başkanları dışında Demokratik Toplum Kongresi Sözcüsü kapatılan DEP'in eski Milletvekili Hati Dicle, kapatılan DTP'nin Diyarbakır eski İl Başkanı Fırat Anlı, İHD Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Şube Başkanı avukat Muharrem Erbey, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ali Şimşek, avukat Servet Özen, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi DİSKİ Genel Müdürü Yaşar Sarı, Tunceli eski Belediye Başkanı Songül Erol Abdil, Batman eski Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan, Silvan eski Belediye Başkanı Fikret Kaya, Viranşehir eski Belediye Başkanı Emrullah Cin, Ergani eski Belediye Başkanı Nadir Bingöl, Lice eski Belediye Başkanı Abdullah Akengin'inde aralarında bulunduğu toplam 33 kişi gözaltına alındı. Bu kişilerin örgütün yöneticisi konumunda bulundukları belirtildi. Bazı illerde operasyonların sürdüğü ve gözaltı sayılarının artabileceği kaydedildi.

Bu arada gözaltına alınan kişilerin Diyarbakır'a getirilip Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ndeki sorgularına başlandı.

SADAK: MUTLAKA BARIŞA ULAŞACAĞIZ

DTP'nin kapatılmasının ardından 5 yıl siyasi yasaklı olan Siirt'in Bağımsız Belediye Başkanı Selim Sadak, Yenimahalle Gazeteci Ali Çelik Caddesi üzerindeki evine polis sabaha karşı saat 05.00 sıralarında girdi. Evde yapılan aramanın ardından Sadak, gözaltına alınıp, polis otosuna götürülürken gazetecilere, "Ben halkımı çok seviyorum. Mutlaka barışa ulaşacağız" dedi. Sadak, Siirt Devlet Hastanesi'nde sağlık kontrolünden geçirildikten sonra Diyarbakır'a gönderildi.

Sadak'ın gözaltına alınmasının ardan BDP'liler belediye binası önünde toplanmaya başladı. Bu sırada polis belediye önünde geniş kapsamlı güvenlik önlemleri alırken, toplananlar sessizce bekleyişlerini sürdürdü.

ATALAY AĞLADI

Batman'ın Bağımsız Belediye Başkanı Necdet Atalay, saat 11.00 sıralarında belediyedeki makam odasına gelen polisler tarafından gözaltına alındı. Atalay, gözaltına alınmadan önce vekaletini yardımcısı Serhat Temel'e verdi. Atalay, daha sonra makamında bulunan eşi Devrim Atalay, çocukları 6 yaşındaki Siyabend, 5 yaşındaki Öykü Zin ile vedalaştı. Vedalaşma sırasında eşi ve çocukları gözyaşı döken Atalay'da gözyaşlarına hakim olamadı. Çocuklarını teselli edemeyen Atalay, "Hem açılımdan söz ediyorlar, hem de gözaltına alıyorlar. Bu nasıl açılım? Bu çocuklar bir gün hesap soracak" dedi.

Gözaltına alınan Atalay'ı polisin götürmesi sırasında belediye çalışanlarının alkışladığı görüldü. polis, daha sonra Atalay'ın evinde de aramalarda bulundu.

İHD ŞUBESİNDE ARAMA

İHD Diyarbakır Şube Başkanı Muharem Erbey'in gözaltına alınmasının ardından derneğin şubesinde Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Yakup Yar, gözeteminde arama yapıldı. Aramaya başkan Muharrem Erbey'de katılırken, polis, bilgiyasayar kayıtları başta olmak üzer ebir çok evrak ve dokümana el koydu.

DİYARBAKIR'DA SIKI ÖNLEMLER ALINDI

Terör örgütü PKK'nın Türkiye yapılanması yönelik düzenlenen operasyonlar nedeniyle Diyarbakır'da başta emniyet birimleri olmak üzer ekamu kurum ve lojmanlarında olası olaylara karşı güvenlik önlemleri artırıldı. Kentin önemli merkezilerinde de önlemler en üst seviyeye çıkarıldı.

BUGÜNE KADAR 72 KİŞİ TUTUKLANDI

PKK'nın sivil yapılanması olan Kürdistan Topluluklar Birliği'nin Türkiye Meclisi'ne (KCK/TM) yönelik daha önce 3 ayrı operasyon düzenlendi. İlk operasyon 14 Nisan 2009 tarihinde yapılırken kapatılan DTP'nin o dönem Genel Başkan Yardımcıları olan Kamuran Yüksel, Bayram Altun'un, kapatılan DEHAP'ın eski Genel Başkanı Mehmet Abbasoğlu'nun da aralarında bulunduğu 51 kişi tutuklandı. İkinci dalga operasyonu ise 17 Haziran'da yapıldı. Bu operasyonda ise 11 kişi tutuklandı. Üçüncü dalga operasyonu ise 11 Eylül tarihinde yapılmış ve 10 kişi tutuklanmıştı.

DHA

4

Haberin Devamı