Esra Karayel Piyasalarda kritik hafta
HABERİ PAYLAŞ

Piyasalarda kritik hafta

Merkez Bankası’nın faiz kararı ve açıklamaları sonrası piyasaların dengesindeki bozulma devam etti.

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

-Borsada yeni yılda kan kaybı devam ediyor. Endeks yılın ilk haftasına yükselişle başlamıştı. Sonraki hafta başlayan yüzde 1.3’lük düşüş devam etti. Merkez Bankası’nın bankaların munzam karşılıklarını beklentilerin üzerinde artırması, düşüşün temel nedeni oldu. Bu karar sonrası piyasalarda bankacılık sektörüne yönelik tedirginlik başladı. Tedirginliğin nedeni ise bankanın bir kez daha faiz indirimine gitmesi ve karşılık oranlarını artırması durumunda bankaların ekstradan zarar yazacak olmaları. Endeks haftalık bazda yüzde 4.1 kayıpla 63 bin 211’den kapanış yaptı.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

-Para piyasalarında Merkez Bankası’nın para politikası üzerindeki belirsizliğin devam etmesi tahvillere satışları getirdi. Bankanın parasal sıkılaştırması hem faizleri hem de ters bir şekilde kurları yükseltti. Amerika Merkez Bankası Fed’in faiz kararı izlendi. Banka beklentiler dahilinde değişikliğe gitmedi. Bono piyasası: Gösterge olan 7 Kasım 2012 vadeli tahvilde faizler yükseldi ve cuma gününü yüzde 8.00’den kapattı. Döviz piyasası: Piyasada döviz talebi dengeleri bozdu. Dalgalı seyir artarak devam etti. Dolar cuma günü yükselişle 1.6070 TL, euro ise 2.1290 TL’den kapattı.

Bu hafta yurtiçinde enflasyon oranı, yurtdışında ise Amerika ekonomik verileri takip edilecek.

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

-Piyasalarda Merkez Bankası’nın kararı sonrası oluşan tedirginliğin olumsuz etkileri bu hafta da devam edebilir. Bu konuda yapılacak olası açıklamalar çok önemli. Yatırımcıların gelişmeleri yakından takip etmeleri ve panik hareketlerden kaçınmaları gerekiyor. Bu haftanın önemli verisi ise Ocak ayı enflasyonu olacak. Yurtdışında ise Amerika ekonomik verileri izlenmeye devam edecek. Endekste ilk önemli destek 62 bin 500 seviyesinde bulunuyor. İlk direnç ise 63 bin 800 seviyesinde. Endekste ikinci direnç ise 65 bin seviyesinde bulunuyor. Temkinli olmalı.

-Para piyasalarında yurtiçi ve yurtdışı ekonomik veriler izlenecek. Bonolarda ve dövizde pozisyon alan yatırımcıların, gündemi yakından takip etmelerinde fayda bulunuyor. Bono piyasası: Piyasada gösterge olan 7 Kasım 2012 vadeli tahvilde faizlerin yüzde 8.00-8.10 aralığında hareket gerçekleştirmesi muhtemel gözüküyor. Döviz piyasası: Dolar ve euro’da dalgalı seyir bu hafta da devam edecek. TL’deki değer kaybı devam edebilir. Dolarda dirençler 1.6030 ve 1.6050 TL seviyelerinde. Destekler ise 1.5950 ve 1.5900 TL seviyesinde görünüyor.

Haberin Devamı

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Yüksek fiyattan almışsınız

Soru: Turcas hissesini 4.09 seviyesinden aldım. Sizce iyi fiyattan almış mıyım? İleride ne olur acaba, yardımcı olur musunuz? Sinan ALTAŞ/İstanbul Cevap: Sinan Bey, Turcas temel ve teknik açıdan orta ve uzun vade için olumlu beklentilere sahip şirketler arasında yer alıyor. Hissenin son 52 haftalık getirisine baktığımızda en yüksek 4.31, en düşük ise 2.61 seviyesini test ettiğini görüyoruz. Sizin alım fiyatınız bir miktar yüksek gerçekleşmiş. Merkez Bankası kararlarından sonra piyasanın verdiği olumsuz tepki endekste trendin yönünü kısa vadeli olarak aşağı çevirdi. Borsada bir çok hissenin teknik görünümü bozuldu. Bu seviyelerde panik hareketlerden kaçınmak gerekiyor. Turcas’a yatırım yaparken sizin getiri ve vade hedefinizi belirlemeniz gerekiyordu. Sağlıklı bir yatırım bu şekilde olur. Hissede belirli destek ve direnç seviyelerine yani teknik analiz yöntemlerini kullanarak alım-satım yapılması çok önemli. Bu sayede getiri oranınız yüksek olur. Size piyasalardaki gelişmelerle birlikte hissenizi takip etmenizi tavsiye ederim.

Haberin Devamı

Hissede olumlu beklentiler var

Soru: Merhaba Esra Hanım, elimde 140 maliyetli Brisa var . Ne tavsiye edersiniz? Ersal YILMAZ/İStanbul Cevap: Ersal Bey, Brisa borsanın iyi şirketleri arasında bulunuyor. Şirketin temel ve teknik verileri iyi. Satışlarında sağladığı artış olumlu gözüküyor. Hissenin son 52 haftalık getirisine baktığımızda yüzde 49 getiriye sahip bulunuyor. En düşük 80.49, en yüksek ise 158.50 seviyelerini test etmiş. Alım fiyatınıza göre kârda gözüküyorsunuz. Getiri ve vade hedefiniz önemli. Eğer istediğiniz getiriyi sağladıysanız satım yapabilirsiniz. Henüz hedef getirinize ulaşmadıysanız bekleyebilirsiniz.

Para piyasalarında işlem görürler

Soru: Hazine bonosu, devlet tahvili, repo terimlerini açıklar mısınız? Kemal ALAN/İstanbul Cevap: Kemal Bey, devletin geliri giderini karşılamaz ise yapacağı işlem borçlanmaktır. Bu durumda devlet para piyasalarına borç almaya çıkar. Alacağı borcun ise bir faiz karşılığı olur. Borç senedi olarak da hazine bonosu ve devlet tahvillerini kullanır. Piyasa tabiriyle bu işleme iç borçlanma denir. Bu işlemlere ise açık piyasa işlemleri denir. Hazine bonosu, en çok bir yıl vadeye sahiptir. Kısa vadeli borçlanma için kullanılır. Devlet tahvili ise bir yılın üstünde vadeye sahiptir. Uzun vadeli borçlanma için kullanılır. Hazine bonoları yatırım avantajları nedeniyle geniş ilgi görür. Merkez bankası, bankalar, para piyasası fonları, yatırım fonları ve ortaklıkları, kurumsal yatırımcılar, şirketler, yerel yönetimler ve bireysel yatırımcılar hazine bonosu müşterileridir. Repo, kısa vadeli getiri hedefleyen bir yatırım aracıdır. Yatırımcılar kısa vadeli birikimlerini değerlendirmek için repo yapabilirler. Merkez bankası ise dolaşımdaki para miktarını azaltmak veya çoğaltmak için repo ve ters repo işlemleri yapar.

Finansal verileri dikkat çekiyor

Soru: Çimsa hissem var. Hisse ile ilgili bilgi verir misiniz. Ersin KURAN/İstanbul Cevap: Çimsa temel açıdan olumlu finansal verilere sahip bulunuyor. Şirketin yurtiçi satış hacmi, 2010 yılının dokuz aylık döneminde 2009 yılının aynı dönemine göre yüzde 27 artarak 3.3 milyon tona yükseldi. Aynı dönemde hazır beton satış hacmi de yüzde 32 seviyesinde artarak 2.5 milyon metreküp seviyesine ulaştı. Bu yıl Çimsa’nın faaliyet alanında olan Akdeniz Bölgesi’nde çimento talebinde artış yaşanması bekleniyor. Toparlanma ve ürün fiyatlarındaki yükseliş beklentisi ve şirketin sahip oldugu ürün çeşitliliği olumlu belentiler yaratıyor. Çimsa’da mali verilerin olumlu seyrini bu yıl da devam edeceğini öngörüyorum.

Hisseyi alım fiyatınız önemli

Soru: Esra Hanım bizim sorunumuz biz 38 ay kadar önce Albaraka hisse senedi almıştık. Tam üç senedir bizi süründürdü resmen, iki kademe aşağı iki kademe yukarı, bizi sinirden çatlattı artık. Üç senedir bizimle hisseye giren arkadaşların hepsi kâr etmesine rağmen biz iki aşağı iki yukarı derken artık sinir hastası olduk. Hiç bir istikrarı olmayan bu kağıt acaba bize ne kazandırır? Bu saatten sonra satıp kurtulmalı mı yoksa beklemeli mi, inanının bilemiyoruz. Bize yardımcı olmanızı rica ediyorum. İlke DEFNE/İstanbul Cevap: İlke Bey, Albaraka Türk borsada yavaş hareket eden hisseler arasında. Hissede beklediğiniz süre epey uzun olmuş. İyi bir analiz yapabilmem için hisseyi hangi fiyattan aldığınızı bilmem gerekiyor. Albaraka’da teknik olarak trend yönü ise yatay gözüküyor. Hissede ilk direnç 2.50 ve daha sonra 2.65 seviyesinde. Destekler ise 2.30 ve daha altta 2.20 seviyesinde gözüküyor. Hissenizi gelişmelerle ve işlem hacmiyle birlikte takip etmenizi öneririm. Maliyetinizi gönderirseniz detaylı bir analiz çalışması da yaparım.

Vadeli işlemlerde yeni terimler

Soru: Esra Hanım ben vadeli işlemler piyasasında yeni yeni işlem yapmaya başladım. Ancak bazı terimleri bilmiyorum. Bana sözleşme uzlaşma fiyatı, açık pozisyon terimlerinin ne demek olduğunu açıklar mısınız? Cem GÜL/İstanbul Cevap: Cem Bey sözleşme; vadeli işleme konu olan mal veya finansal aracın standartlaştırılmıs nitelişini, miktarını ve teslim süresini belirtir. Uzlaşma fiyatı; sözleşmelerde gün sonunda teminatların güncellenmesi ve kâr zararların hesaplanmasında baz alınan degerdir. Bu fiyat kapanış fiyatından farklı olabilir. Açık pozisyon; bir kontratta tüm yatırımcılar tarafından alınmıs ve henüz kapatılmamıs uzun ve kısa pozisyonların toplamıdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder