Esra Karayel Piyasalarda kritik hafta
HABERİ PAYLAŞ

Piyasalarda kritik hafta

Haberin Devamı

Piyasalarda yönde yurtiçinde ekonomik veriler ve üçüncü çeyrek bilançoları, yurtdışında ise Fed’in açıklamaları etkili oldu.

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

-Borsa geçen haftaya alımlarla başladı. Endeks 71 bin 777 puan seviyelerine kadar yükseldi. Bu seviyelerden kâr satışları geldi. Yurtiçinde açıklanan kapasite kullanım oranının yüzde 75.3 seviyesine ulaşması, piyasalar tarafından olumlu karşılandı. Bununla birlikte açıklanmaya devam eden üçüncü çeyrek bilançoları, hisse bazlı hareketlere neden oldu. Amerika Merkez Bankası Fed’in gelecek hafta açıklaması beklenen yeni tahvil alımıyla ilgili olumsuz beklentiler, dış borsalarla birlikte endekse de satışları getirdi. Endeks haftayı yüzde 3.2 düşüşle 68 bin 760’tan kapattı.

-Para piyasalarında, Merkez Bankası’nın enflasyon raporu takip edildi. Banka, raporunda faiz artırımlarını 2011 yılı son çeyreğine ertelediğini açıkladı. Bono piyasası: Piyasada yeni gösterge olan 8 Ağustos 2012 vadeli tahvile yoğun ilgi ve Merkez Bankası’nın açıklamaları sonucu, faizlerde düşüş sürdü. Gösterge tahvil yüzde 7.62 seviyesinden kapattı. Döviz piyasası: Dolarda küçük çaplı yukarı hareketler oldu ve haftayı 1.4300 liradan kapattı. Euro ise 1.9880 lira seviyesinden kapanış gerçekleştirdi.

Borsa, faiz ve döviz, bu hafta hem yurtiçinde hem de yurtdışında açıklanacak önemli verilere göre yön bulacak.

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

-Bu hafta piyasalar açıklanacak önemli ekonomik verilere odaklanacak. Yurtiçinde çarşamba günü Ekim enflasyonu açıklanacak. Yurtdışında ise Amerika Merkez Bankası Fed’in 2-3 Kasım tarihlerinde gerçekleştireceği para politikası toplantısı izlenecek. Bu toplantı, mali piyasalar üzerinde satış baskısı yaratıyor. Ayrıca Amerika’da açıklanacak imalat sanayi ve hizmet sektörü endeksi önemli. Tarım dışı istihdam ve işsizlik verileri de takip edilecek. Endekste geri çekilmelerde 66 bin 500 önemli destek seviyesi olarak bulunuyor. Bu seviyelerde bekle-gör pozisyonunda kalınması gerekiyor.

-Para piyasalarında yurtiçinde enflasyon verileri izlenecek. Fed’in açıklamaları, özellikle döviz kurlarında hareketler açısından önem arz ediyor. Bono piyasası: Piyasada yeni gösterge olan 8 Ağustos 2012 vadeli tahvilde faizlerin yüzde 7.55-7.60 aralığında seyretmesi muhtemel gözüküyor. Döviz piyasası: Amerika’da açıklanacak ekonomik veriler ve Fed’in toplantı sonuçları, dolara yön verecek. Dolarda dirençler 1.4350 lira ve yukarıda 1.4400 lira seviyelerinde bulunuyor. Destekler ise 1.4250 lira ve altta 1.4200 lira seviyelerinde görünüyor.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Bilgi kaynağı çok fazla

Soru: Esra Hanım, ben üniversite mezunu bir gencim ve kendimi borsa konusunda geliştirmek istiyorum. Bu konuda bana faydası olabilecek kitaplar ve dokümanlar tavsiye edebilir misiniz? Göktürk YILMAZ/İstanbul Cevap: Yatırımcılara tavsiyem, herhangi bir hissede alım-satım kararı verirlerken, öncelikle temel ve teknik verilerine bakmalarıdır. Temel veriler deyince akla, şirketin mali durumu, sektördeki konumu, finansal verilerin analizi geliyor. Borsa konusunda bilgilerinizi geliştirmeye yönelik pek çok doküman ve internet sitesi mevcut. İnternet sitesi olarak Sermaye Piyasası Kurulu (www.spk.gov.tr) ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (www.imkb.gov.tr) adreslerini tavsiye ederim. Bilgiler çok net ve yatırımcılar şirketlerle ilgili her türlü bilgiye kolaylıkla ulaşabiliyor. Doküman listesini de mail adresinize gönderirim.

Temel ve teknik analiz önemli

Soru: Esra Hanım merhaba. POSTA gazetesinde sizi izliyorum. Aydınlatıcı bilgiler veriyorsunuz. Teşekkür ederim. Benim sizden isteğim, teknik ve temel analiz yapabilmek için nasıl bir yöntem izlenmeli, nelere dikkat edilmeli gibi konularda doküman. Kısaca bunları öğreten bilgi rica ediyorum. Gazetede okuyucularınıza gönderdiğinizi okuyunca sevindim ve bir istekte de ben bulunayım dedim. Şimdiden çok teşekkür ediyorum. Çalışmalarınızda başarılar. Şener ERTUNÇ/İstanbul Cevap: Hisse alım ve satım işlemlerinizde karar verirken temel ve teknik analiz yöntemlerini kullanmanız doğru karar vermeniz açısından önemlidir. Bu konuda çok çeşitli dokümanlar mevcut. Bununla birlikte yeni başlayan ve finans eğitimi almamış yatırımcılar için daha basit anlatımlı yayınları almak başlangıç aşamasında daha yararlı olacaktır. İlgili listeyi mailinize göndereceğim.

Dikkatle işlemleri izleyin

Soru: Esra Hanım öncelikle iyi haftalar dilerim. Bizlere verdiğiniz bilgi paylaşımı ve önerileriniz için çok teşekkür ederim. Benim sorum şu: Favori hisselerini 5.95 almıştım ve 2 gün sonra 6.40 seviyesini gördü. Daha çıkar derken düşmeye başladı ve sonunun ne olacağını merak ediyorum. Önerilerinizin sıkı bir takipçisi olarak başarılarınızın devamını diliyorum. Cem B./İstanbul Cevap: Cem Bey, değerli görüşleriniz için teşekkürler. Favori hisselerinin son bir yıllık performansına bakıldığında aslında bu seviyelerde temkinli olmak gerektiği görülüyor. Hisselerin bir yıllık getirisi yüzde 126 seviyelerini bulmuş. Öte yandan bu hissede hareketler çok dalgalı. Eğer hissede gerçekleşen işlemleri bire bir takip edebiliyorsanız bekleyin derim. Bunun dışında açıkladığımız trend yönü yukarı olan şirketleri de izleyebilirsiniz.

2

Sıradaki haber yükleniyor...
holder