Gündem Pilot ve hostesler 100 saat uçacak

Pilot ve hostesler 100 saat uçacak

Paylaş
Pilot ve hostesler 100 saat uçacak

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, pilot ve kabin memurları için uçuş emniyeti gerekçesiyle aylık toplam uçuş saatlerini 110 saatten, 100 saate indiriyor

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan genelge uyarınca, uçucu personelin uçuş, görev ve dinlenme sürelerine ilişkin değişiklikler için yeni bir taslak talimat hazırlandı.

Yeni talimatla havacılık işletmelerinde görev yapan pilot ve kabin memurlarının (Hostes ve Host’lar) uçuş, görev ve dinlenme sürelerini kontrol altına alarak fiziki ve zihni yorgunluktan doğabilecek, uçuş emniyetini olumsuz yönde etkileyecek gelişmelerin engellenmiş olacağı açıklandı.

SHGM tarafından yapılan yazılı açıklamada da, Avrupa mevzuatlarına uygun olarak yeni bir taslak talimat hazırlandığı bildirilerek, “Havacılık şirketlerine yapılan denetimlerde uygulanması hassasiyetle takip edilen talimatın, uçuş emniyetine ilave katkılar sağlaması ve yorgunluk risk faktörünü asgari düzeye indirmesi için halen yürürlükte olan SHT 6A-50 Rev.4 Talimatı üzerinde yeni bir değişikliğe gidiliyor” denildi.

Açıklamada planlanan değişiklikle 28 gün üzerinden hesaplanan aylık takvime göre, pilot ve kabin memurlarının aylık uçuş saati 110 saatten 100 saate, Yıllık uçuş saati de 1000 saatten 900 saate düşürülecek.

Böylece Hava-İş, TALPA (Türkiye Havayolları Pilotları Derneği) gibi sendika ve derneklerin üzerinde durduğu aşırı çalışma saatleri ile ilgili endişeler de giderilmeye çalışılacak.

Faik KAPTAN/İSTANBUL (DHA)