Ekonomi Philips televizyonu kapattı

Philips televizyonu kapattı

Paylaş
Philips televizyonu kapattı

Philips bir zamanlar pazar lideri olduğu televizyon sektöründen çıkıyor. Şirketin ilk çeyrek kârı da, TV biriminden kaynaklanan zararın etkisiyle yüzde 32 düştü

Hollandalı tüketici elektroniği üreticisi Philips'in CEO’su Frans van Houten, Avrupa’nın en büyük üreticilerinden biri olan şirketlerinin kârını artırmak için böyle bir adım attıklarını açıkladı. Bu arada Philips’in ilk çeyrek karı yüzde 32 düştü. Karın düşmesinde televizyon biriminden kaynaklanan zararların etkisi oldu.

Philips, şu anda zarar eden televizyon birimini yüzde 30’a yüzde 70 oranda hisse paylaşımının olacağı bir ortak girişimle, Hong Kong merkezli monitör üreticisi TPV’ye devrederken, birimin tamamen kapatılması olasılığı da söz konusu.

Haberin Devamı

Hollandalı grup, televizyon piyasasında daha ucuz maliyetli ürünler satan Samsung ve LG Electronics gibi rakiplerinin karşısında durmakta zorlanıyordu.

Bu ay şirketin CEO’luğu getirilen ve yeniden yapılandırma konusunda uzman olan Van Houten, Philips’in 400 ve üzerindeki biriminin kârlılığını değerlendirdiğini ve iş yapmayan birimlerin üzerindeki ölü toprağını atmayı planladığını söyledi.

CEO’dan gelen bu açıklama, Philips’in başka birimlerini de satışa çıkarabileceğinin bir işareti olarak kabul edildi.

Reuters Insider’a konuşan Van Houten, “Henüz bütün silindirleri çalıştırmadık. Philips de henüz ortaya çıkarılmamış yüksek potansiyeller söz konusu” dedi.

Televizyon birimini satışa çıkaracağı yöndeki haberlerin ardından, Philips’in hisseleri değer kaybetti ancak sonrasında toparlandı.

Haberin Devamı

Van Houten, 2011’in ikinci yarısında yeni strateji planları açıklayacaklarını belirtti.

İLK ÇEYREKTE YÜZDE 32 KÂR KAYBI

Şirketten yapılan açıklamada, geçen yıl ilk çeyrekte 200 milyon avro olan net karın bu yıl aynı dönemde yüzde 32 düşerek 137 milyon avroya (197 milyon dolar) gerilediği belirtildi. Söz konusu dönemde satışlar ise yüzde 5,6 artarak 5,26 milyar avro oldu. Philips’in ilk çeyrek sonuçları, televisyon biriminin 106 milyon avroluk operasyonel zararını da içeriyor. Şirketin zarar ettiren televizyon biriminin yüzde 70’ini, televizyon monitörleri ve masa üstü bilgisayarlar üreten Çinli TPV alacak. Philips’in geri kalan yüzde 30 hisseyi 6 yıl sonra TPV’ye satma seçeneği bulunuyor.

DETAY VERİLMEDİ

Hollandalı şirket, televizyon birime yönelik anlaşmanın değerini belirtmezken, TVP’den ödemeleri uzun süreli ve parça parça alacağını açıkladı.

Şirketten yapılan açıklamada aynı zamanda televizyon birimindeki 3 bin 600 çalışanın Hong Konglu şirkete devredileceği belirtildi. Ancak işten çıkarılmaların, göz ardı edilemeyeceğinin de altını çizdi.

TPV, küresel bilgisayar monitörü piyasasının yüzde 33’üne hakim ve 2010’da kârında yüzde 20’nin üzerinde artışa imza attı.

Hollandalı banka ING’nin analistlerinden Sjoerd Ummels, “Bu çok olumlu bir gelişme. Van Houten’ın kâr etmeyen birimler üzerinde çalışacağının bir göstergesi de aynı zamanda” diye konuştu.

Haberin Devamı

Philips’in görsel-işitsel ve çoklu medya birimlerini de Hong Kong’lu şirketin eğlence birimiyle birleştirebileceğini söyledi.

Philips, dünyanın en büyük aydınlatma ürünleri üreticisi ve hastane ekipmanları alanında da en büyük üç üreticiden biri olarak gösteriliyor.