Prof. Dr. Derin Kösebay Pes etmeden tedaviye devam...
HABERİ PAYLAŞ

Pes etmeden tedaviye devam...

Hormonal dengesizlikler yüzünden kadınlar dertli. Anne olmak istiyor ama bekledikleri kadar çabuk bebeklerine kavuşamıyorlar. Bu konuda yapmanız gereken öncelikle iyi bir hasta olmak ve asla pes etmemek. Doktora sorularınızı sorun ve tavsiyelerini de mutlaka dinleyin

[[HAFTAYA]]

Yumurtalıklarımda kist varmış

40 yaşında, evli ve 3 çocuklu kadınım. 20 gün önce karnımda şişlik ve ağrı olduğu için doktora gittim. Yumurtalıklarımda kist olduğunu ve ameliyat olmam gerektiğini söyledi. Bu ameliyatı bir jinekolog onkoloğun yapması gerektiğini, ameliyatta gerekirse rahmin ve yumurtalıkların alınabileceğini ilave etti. Ne yapacağım?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, doktorunuzun tavsiyelerine uymaktan başka çare yok gibi. Yumurtalıktaki kistleri doktorunuz kötü huylu olacağını düşünüyor ki sizi bir jinekolog onkoloğa yollamak istiyor. Özellikle yumurtalık ameliyatlarında çıkan kist veya ur hemen ameliyathanede patolog tarafından incelenerek kesin teşhis konulabiliyor. Sonuçta belki korkulduğu kadar önemli bir şey yoktur ve rahminizi almaya gerek duyulmayacak. Ya da işler iyi değildir, gecikilen her gün sizin için daha büyük problemler yaratacaktır. En kısa zamanda tedavi olun. Şimdiden acil şifalar.

Hap sorun yaratır mı?

19 yaşında kızım. Bu yaz evleniyorum. Birkaç yıl çocuk sahibi olmak istemiyorum. Doğum kontrol hapı kullanmamın zararı var mı? İlerde çocuk sahibi olmak istediğimde sorun yaratır mı?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, doğum kontrol haplarının kullanılmasının (Eğer tansiyon yüksekliği, pıhtılaşma faktörlerinde bir bozukluk veya damar tıkanıklığı gibi bir hastalık yoksa) sakıncası yok. Bu ilaçlara doktorun tavsiyesi ile başlayın. Çünkü sizin bilemediğiniz veya fark edemediğiniz problem doktor tarafından değerlendirilebilir.

Nasıl ilaç alayım?

Polikistik overim var, anne olamadım. 2 kere aşılama, 1 tüp bebek yaptırdım, olmadı. Tedavileri bırakalı 3 yıl oldu ama hormonlarım altüst halde. Erkeklik hormonum tavan yapmış. Adetin 5’inci günü kullanmam için ilaç verdiler ama adet görmüyorum. Ne yapacağım?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, polikistik over hormonal bozukluklar nedeniyle yumurtlamanın olmadığı ve ayrıca karbonhidrat metabolizmasında da problemlerin olabildiği (İnsülin rezistansı gibi) bir hastalık. Gebe kalmak zaman zaman problem olabiliyor. Siz birkaç denemeden sonra sanki pes etmiş, doktora küsmüş gibisiniz. Kontrolü bırakınca hormonal dengesizlikte doğal olarak daha da bozulmuş. Bence yeni bir ümit ve şevkle doktorunuzla konuşun. Bana sorduğunuz soruyu doktorunuzu bulup sorun. Eksik bir bilgi varsa doktorunuz tamamlasın. Böyle tedavilerde işe yarayan sadece ilaç değil, hastanın morali ve iyi olma arzusudur. Doktorunuza sorsanız belki size bir ilaç verip adet olmanızı sağlayacak ve daha sonra tarif edilen günde yeni ilacınıza başlatacak veya belki adet olmasanız da ilaca başla diyecektir. İyi doktor olmak kolay değil ama iyi hasta olmak da emek istiyor, sevgiler...

Sıradaki haber yükleniyor...
holder