Dyt. Serap Akyol Pazartesi diyete başlama!
HABERİ PAYLAŞ

Pazartesi diyete başlama!

Haberin Devamı

Güzel bir hafta sonu geçirdiniz. Yapılan uzun kahvaltılar, arkadaşlarla kahve sohbetleri yanında yenilen tatlılar ve Cuma gecesinden başlayan eğlenceye eşlik eden alkol tüketimi sonrasında Pazartesi gününe geldik. Şimdi bugün nasıl sendrom olmasın? Taytını giy, makyajsız, saça bir toka tak çık günü bitti hanımlar. Elbiseler, o ince çoraplar, topuklu ayakkabılar daha bunun gömleği pantolonu var; takısı tokası, makyajı, dip boyası, fönü derken geldi mi sendrom.

Modern toplumun yüksek performansta çalışan insanlarının Pazar gününün son saatleri başlayan bu durumu, yeni haftanın yoğun temposu, çalışma hayatı, trafik, stres, sinir ve yorgunluk gibi birçok şeyi akıllara getirir.

Bitmeyen 'to do list' (Yapılacaklar listesi)
Pazartesi günü, biriken mailler, yapılacak işler, aranması gerekenler, ödenecek faturalar ile güne başlıyoruz. Dahası birçok önemli kararı vermeyi bugüne bırakıyoruz!
-pazartesi sigarayı bırakıyorum(nikotin bandım nerde?)
-pazartesi spora başlıyorum(işten yorgun çıktım, gitmesem mi?)
-pazartesi şirkete yemek paketi gelecek (aç kalacağım kesin)
-pazartesi patronla konuşacağım (hani terfi?)
-pazartesi çocuğun veli toplantısı(ödevleri yapmıyor muymuş)
-pazartesi genel toplantılar (business)
-pazartesi babayı hastaneye götüreceğim(ilacı bitmiş)
-pazartesi tesisatçı gelecek(kombi bozuldu,lavabo su damlatıyor,mutfak prizi çalışmıyor vs.)
Daha neler neler… Haftaya bir hayli yüklü başladık mı?! Sanki pazartesini atlatsak tüm hafta rahatız gibi hissediyoruz bazen. Sen bir güne yükle bu yapacaklarını sonra hangisinin stresini hangisine yıksam diye uğraş dur.

Pazartesi diyete başlama

"Pazartesi Diyete Başlıyorum"

Peki, bu koşullarda yapılması gerekenler listemize "saat saat yenilecekler-yasaklar-azaltılması gerekenler" de eklendiğinde, ilk bu 'diyet listesinden' vazgeçmemiz en kolayı olmaz mı? O zaman neden hırpalıyoruz kendimizi illa pazartesi diyete başlanacak diye?

Pazar günü pancake’in üstüne çikolatayı, maple şurubu (akçaağaç şurubu) -az kaloriliymiş gibi- sürüp yerken; ağzındaki lokma bitmeden 'Pazartesi DİYETE başlıyorum' diyorsun… E, arkadaşım dün gece içtiğin kokteyller daha midedeyken bal kaymak gömüp, akşam çıtır mantıcı planı yapıyorsun sonra yıkıyorsun bütün işi diyet listesine ve pazartesiye yıkıyorsun.

Hedefler Belirle

Diyete başladığınız ilk günlerde genelde motivasyonunuz yüksek olur. 3-4 günün nasıl geçtiğini anlamazsınız. Kararlısındır; katılacağın davet, yeni proje için fotoğraf çekimi, kuzen düğünü, erkek arkadaşının ailesiyle tanışma, arkadaşlarla yapılacak mavi tur, mezuniyet balosu gibi hedefler vardır.. Ancak ilk günler sonrası yeni yemek sistemine ters düşen alışkanlıklar ortaya çıkmaya başlar. Rutin yaşam tarzınızla çatışmaya başlarsınız. Pazartesi başlanan diyet sonrasında bu bıkkınlık haftasonu arifesinde -sosyal çevreninde etkisi ile- liste dışında yemekler tercih edilmeye başlar, motivasyon düşer ve planlar, diyeti bir sonraki Pazartesiye ötelenerek devam eder.
Uzmanlar diyete başlama konusunda farklı yorumlar yapmış; kimi Perşembe diyor kimi Pazartesiyi atlat Salı güzeldir diyor, kimi hafta ortası diyet günü olmalı diyor.

Diyete Başlama Günü: ÇARŞAMBA

Gelin biz Çarşamba diyete başlayalım…

Yapılacak işlerin azaldığı, stressiz sıkıntısız, henüz üzerine hiç bir şey yüklenmemiş gün. Zaten Çarşamba etkinlik bile olmaz. Ardından perşembe geliyor. O gün #tbt yaptım; denizaltı ya da plazaya tıkılmış iş yaparken Afrika’da 8 yıl önce yaptığın safari' fotoğrafını koydum derken gün bitti.
Cuma haftanın sonu iş bitiyor, heyecanlı kıpır kıpır ruhlar. Baktın diyet güzel devam etti; Aaa akşam bir arkadaşın doğum günü var. Daha üçüncü gününde pasta yemezsin çünkü hedeflerin var. Geçti mi o gün eğlence, muhabbet sohbet ile.

Geldik zorlu hafta sonuna!

Hareketli olacağın bir hafta sonu planla. Yemeli içmeli etkinlikten daha çok, sergileri gez, fotoğraf çekmeye git hatta hava güzelse bisiklet turu ya da Belgrat Ormanında güzel bir yürüyüş yap; iyice temizle zihnini bedenini…
Dostlar ilk hafta sonunu kazasız atlattıysanız olmuşsunuzdur. Nice pazartesileri gelsin sendromlar binsin üzerimize, yıldıramaz bizi. Hafta sonu başarılı geçtiyse diyet senindir. Yoksa zaten senin hiç olmamıştır :)

Karar Ver, Uygula!
Aslında diyet yapmaya karar verdiğiniz gün, sizin kendinizi iyi hissettiğiniz gün olmalı. Pazartesi dışında herhangi bir günü seçebilirsiniz. Eğer diyet konusunda hazırlıklı değilseniz, yeni beslenme sistemi size yük hatta yasaklarla dolu kısıtlayıcı bir iş olarak görünecek ve gün fark etmeksizin o listeler bir kenara atılacak ve uygulanmayacaktır..

Bu Çarşamba kendinize bir iyilik yapın; sağlığınız için iyi yaşama adım atın!

Sıradaki haber yükleniyor...
holder