Tamer Heper Paylı mülkiyete mi dönülüyor?
HABERİ PAYLAŞ

Paylı mülkiyete mi dönülüyor?

Haberin Devamı

Ailemize miras kalan bir evi satmak istiyoruz ama hakim satma gerekçesini bilmek istiyormuş. Biri “Bu yeni kanun” demiş. Bu ne kadar doğru? ● F.S.

Okuyucumun sorusunda sanki hukuki işlemin anlatımında bir eksiklik var gibi geliyor. Şundan dolayı: Bir miras, mirasçılara elbirliği mülkiyeti şeklinde kalır. Yani tüm mirasçılar maliktir ama o mal üzerindeki payları belirsizdir. Herkes her yerine maliktir. Bu nedenle tek mirasçı bu yer üzerinde tasarrufta bulunamaz.

Örneğin ‘hisse satacağım’ diyemez. Ama herhangi bir hukuki işlemi tümü birlikte yapabilir. Örneğin satmak isterlerse tümü birden satışa iştirak etmek kaydı ile satabilirler. Okuyucumun sorusu da satma konusu olduğu için ve hepsi satış konusunda mutabık olduğu için bu işlemde engel yoktur, hakimin müdahalesi gerekmez.

KENDİ PAYINI SATABİLİR


Ancak bana kalırsa bazı haklı nedenlerle, miras olarak kalan malın elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete çevrilmesi için dava açılabilir. Bu davayı açmakta her hissedarın menfaati olduğu halde davada bu talebin nedenlerinin araştırıldığına tanık oluyorum.

Acaba okuyucumun problemi bu mu?

Yukarıda açıkladığım gibi miras kalan mal, elbirliği mülkiyeti ile mirasçılara geçer. Bu halde hiçbiri tek başına tasarrufta bulunamaz. Elbirliği mülkiyeti paylı mülkiyete dönüşürse paylar belirlenir ve her paydaş kendi payını satabilir. Dolayısı ile ‘haklı neden’ araştırılmalıdır. Bu talepte bulunan hukuken haklıdır. Okuyucumun bu hususları gözönünde bulundurmasını öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder