Ekonomi Paris'ten yatırım müjdesi

Paris'ten yatırım müjdesi

Paylaş
Paris'ten yatırım müjdesi

Renault ve Nissan'ın Dünya Başkanı Carlos Ghosn, Renault olarak Türkiye'de yatırım yapmaya devam edeceklerini, Japon markası Nissan'ın da üretim için Türkiye'ye geleceğini ilk kez açıkladı

HAKAN ÇELİK-POSTA

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin yeni yatırımlarını Fransa yerine Türkiye’de yapmakla eleştirdiği Renault-Nissan ittifakının Dünya Başkanı Carlos Ghosn, Paris’te Türkiye’yi ilgilendiren çok önemli açıklamalar yaptı. Paris Otomobil Fuarı’nda özel bir görüşme yaptığım Carhos Ghosn, halen aynı anda dört modelin üretiminin yapıldığı Bursa’daki Oyak Renault fabrikasına yeni yatırımlar yapılacağını açıkladı.

Carlos Ghosn, Bursa için “Şu anda grubumuzun en rekabetçi tesislerinden biri. Burada yeni araçlar ve yeni modeller üretmeye devam edeceğiz. Bursa’da kalite ve rekabet çizgisi giderek yükseliyor. Bu fabrikadaki çalışanlarımıza çok güveniyoruz. Bursa’nın bizim markamızın geleceğinde çok büyük rolü olacak” ifadesini kullandı. Carlos Ghosn’un Türkiye açısından verdiği bir başka stratejik mesaj Nissan’ın olası yatırımı hakkında oldu. Ghosn, Türkiye pazarının artan önemi karşısında Nissan’ın da burada yatırımı düşünmek zorunda kalacağını söyledi. Ghosn, “Nissan’ın Türkiye’deki pazar payından mutlu değilim, bu pazar payını artırabilmek için Nissan’ın bir tabanının olması gerekiyor. Bunu sağlamak için de Türkiye’de yatırım yapmak kaçınılmaz olacak. Bu yeni yatırımla Renault ve Nissan ortak olacak. Çünkü aynı grubun birer parçasıyız” diye konuştu.

Türkiye gerçek bir aktör

Carlos Ghosn, Türkiye’nin ekonomik bir oyuncu olarak küresel ekonominin vazgeçilmez bir parçası haline geldiğini söyledi. Carlos Ghosn Türkiye için, “Gerçekten eşsiz bir pozisyonda. Hem doğunun hem batının, hem Avrupa’nın hem Asya’nın bir parçası. Türkiye gelecekte hem politik hem ekonomik olarak daha büyük rol oynamaya devam edecek” değerlendirmesini yaptı.

Carlos Ghosn, toplam değeri 50 milyarın üzerinde olan ve aralarında Renault, Nissan, Dacia gibi dev markaların bünyesinde yer aldığı ittifakın başkanı olarak başarıyla görev yapıyor. Carlos Ghosn’a bu kadar önemli bir stratejik çizgiyi nasıl uzun yıllardır sürdürebildiğini sordum. Ghosn, başarının sırrının her zaman çok çalışmak olduğunu ancak lider olarak iyi insanlara da güvenmek zorunda olduğunu anlattı. Buna örnek olarak da Bursa fabrikasını gösterdi.

Carlos Ghosn “İyi ve başarılı insanlara sahip olduğumuz için böyle başarılı olabiliyoruz” dedi. Fransız kökenli üretici Renault’nun yeni Clio 4 modelini sadece Bursa’da üretme kararına tepki gösteren Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, Fransız işçilerinin çıkarı için bu kararın gözden geçirilmesini istemişti. Medyanın da dahil olduğu uzun tartışmalardan sonra Renault, Fransız hükümetini Türkiye’de yatırım yapmak konusunda ikna etmiş, buna karşılık Fransa’daki Flins fabrikasında da Clio 4 üretilebilmesi için yeni yatırımlar yapılacağı açıklanmıştı.

Elektrikli taksinin mesafe rekoru

Çinli otomobil üreticisi BYD’nin kısa süre önce satışa sunduğu kompakt crossover segmentindeki 5 koltuklu elektrikli modeli e6 çok önemli bir başarıya imza attı. Çin’deki Şenzen Belediyesi tarafından kullanıma sunulan 50 adet e6 tipindeki taksi, hiçbir teknik sorun yaşamadan 600 bin kilometre yol kat etti. Araçların başarısını kutlamak üzere Çin’de düzenlenen törene BYD’nin Amerikalı ünlü patronu Warren Buffet da katıldı. Demir fosfat teknolojisiyle üretilen pilleri kullanan elektrikli e6 araçları, petrole bağımlı olmadan 300 kilometre yol yapabiliyor. 0’dan 100 kilometre hıza 10 saniyede çıkabilen e6’nın son sürati de 140 kilometre. BYD markasını Türkiye’de Osman F. Boyner’in Yönetim Kurulu Başkanı olduğu BD Otomotiv temsil ediyor. Çok kısa süre içinde Amerikalı elektrikli spor otomobili Fisker Karma’yı da Türkiye’ye getirecek olan BD Otomotiv, Çinli BYD firması ile de üretim ve distribütörlük anlaşması imzalamıştı.

Bursalı Fiat Doblo’ya İngiltere’den ödül

Tofaş’ın Bursa’daki fabrikasında üretilerek dünyanın pek çok ülkesine ihraç edilen yeni Doblo’nun Cargo versiyonu geçtiğimiz günlerde ‘2011 Uluslararası Yılın Ticari Aracı’ seçilmesinin ardından şimdi de İngiltere’de ‘Yılın En İyi Filo Vanı’ seçildi. Hafif ticari araç segmentinin referans modeli olma başarısını gösteren Fiat Doblo Cargo’nun yeni nesli, etkileyici tasarımı ve sürüş konforunun yanı sıra büyüyen boyutlarının etkisiyle 1 tona yakın yükleme imkanı sunuyor.

2

Haberin Devamı