Hakan Çelik Paris'te Türkiye kürsüsü açılacak
HABERİ PAYLAŞ

Paris'te Türkiye kürsüsü açılacak

Devlet Bakanı ve Avrupa Birliği Baş Müzakerecisi Egemen Bağış’la çıktığımız Paris yolculuğunda Avrupa-Türkiye ilişkilerini ilgilendiren önemli gelişmeler yaşandı. İstanbul’a hareket etmeden önce dün şehrin en şık semtlerinden birinde yer alan Paris Büyükelçiliğimizde sohbet etme imkânı bulduk.

Yaptığı görüşmelerden memnun ayrıldığının altını çizen Bağış “Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin her alanda Türkiye’ye karşı olduğu” imajının doğru olmadığını söyledi.

Nitekim son dönemde Fransa’nın PKK ve genel olarak terörle mücadele konusunda Türkiye’ye Avrupa Birliği’ndeki pek çok ülkeden daha fazla yardım etmesi, Bağış’ın açıklamalarını destekliyor.

Haberin Devamı

Ayrıca Bağış’tan “Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Fransa hükümet temsilcilerinin, Ermeni tasarısının Fransa Senatosu’ndan geçmemesi için yoğun şekilde çalışma sözü verdiğini” öğrendim.

[[HAFTAYA]]

Egemen Bağış, Ermeni iddialarıyla mücadele konusunda Cumhuriyet Halk Partisi’nden de yardım beklediklerini söyledi. Bağış, CHP’nin, Fransa’daki sosyalistler ve diğer sol gruplarla temasa geçerek Ermeni tasarısının kabul edilmemesi için yoğun kulis yapmasını öneriyor.

Egemen Bağış’ın farklı konularda aktardığı bilgileri şöyle özetleyebilirim:

ERMENİ SOYKIRIMI İDDİALARI

24 Nisan tarihi yaklaşırken bu sene Amerika’da risk görünmüyor. Ancak Ermeni diasporası, sözde soykırımın 100. yılına, yani 2015’e hazırlanıyor. Bu tarih geldiğinde ‘dünya ülkelerinin büyük bölümünde soykırım iddialarını kabul ettirmiş olmak’ hedefleniyor. Ermenistan’daki “derin mekanizmalar” Türkiye-Ermenistan yakınlaşmasının önünü kesmek istiyor. Benim “nefret tüccarları” adını verdiğim bu kesim, soykırım iddialarını fitne ve fesatla pazarlayarak rant elde etmeye çalışıyor.

LİBYA

Libya’daki askeri operasyonu yavaşlattığımız iddiaları doğru değil. Türkiye’nin hedefi, operasyonun parçası olmak ya da onu yavaşlatmak değil. Ateşkes ve huzur istiyoruz. Libya’da bütün kesimlerle konuşabilen ender ülkelerden biriyiz. İrlanda basınında okudum: Bir İrlandalı, Türk olduğunu söyleyerek Libya’dan kaçmayı başarmış!

Haberin Devamı

EN PRESTİJLİ KURUM

Dünyada liderlik etmiş ünlülerin okuduğu, Fransa’nın en prestijli eğitim kurumlarından SciencePo’da bir Türkiye kürsüsü kurulması için çalışmalara başlandı. Fransız tarafı, Türkiye’nin bu konudaki talebine olumlu yanıt verdi. Avrupa’da 5,5 milyon insanımız var. Bunların yaklaşık 550 bini Fransa’da yaşıyor. Ancak örgütlenme konusunda çok zayıflar. Paris Büyükelçimiz Tahsin Burcuoğlu, Fransa’daki Türklerin bir çatı örgütü şeklinde örgütlenip Fransız muhatapları tarafından kabul görmeleri için yoğun çalışma yaptıklarını açıkladı.

ERDOĞAN, FRANSA’YA GİDİYOR

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 12 Nisan’da Fransa’nın Strasbourg şehrine gidecek. Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun davetiyle gerçekleşecek olan ziyarette, Erdoğan’ın binlerce Türk vatandaşına yönelik bir konuşma yapması ve önemli mesajlar vermesi bekleniyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder