A. Yavuz Kocaömer Paralimpik Oyunlar
HABERİ PAYLAŞ

Paralimpik Oyunlar

Haberin Devamı

Bir doktorun gerçekleşen rüyası

Ludwig Guttmann Polonya’nın o bölümünün Almanya’ya ait olduğu dönemde, 3 Temmuz 1899’da Yahudi bir ailenin oğlu olarak doğar. Ludwig Guttmann, Dünya’da Paralimpik Oyunlarının, Engelliler Olimpiyatları’nın kurucusu olarak anılır.

Hastanede gönüllüydü

Ludwig Guttmann 1917’de liseden mezun olduktan sonra madencileri tedavi eden hastanede gönüllü çalışır. Bir gün omurgası kırılan bir madenci getirilir. Tedavi sırasında danışmanı ona “Zahmete girme, birkaç hafta içinde ölecek” der. Ludwig Guttman o hastayı asla unutmaz.

Tıp eğitimini tamamlar

1918’de Guttmann günümüzde Wraclaw olarak bilinen Breslau’da tıp eğitimi alır. Eğitimine Freiburg’da devam eder. Orada, üniversitelerde anti-semitizm (Yahudi karşıtlığı) konusunda bilgi ve farkındalık yaratan bir Yahudi birliğinin aktif üyesi olur.

Pasaportu alınır

1924’de trakea kanseri araştırmasıyla okulu bitirir. Dr. Ludwig Guttmann Breslau’ya döndüğünde Profesör Foerster’ın yanında çalışır, nöroloji ve beyin cerrahisi alanında yoğunlaşır. 1928’de, Hamburg Üniversitesi’ndeki 300 yataklı bir psikiyatri kliniğinde pratisyen beyin cerrahı, 1929’da tekrar Foerster’ın asistanı olur.

Prof. Foerster, o dönemde ünlü bir nörolog ve beyin cerrahıdır. Lenin’in şahsi doktoru olarak atanmıştır. 9-10 Kasım 1938 gecesinde, SA (Fırtına Birlikleri) kuvvetleri ve Alman siviller tarafından Yahudilere karşı bir katliam yapılır. Breslau sakinleri hastanelere sığınr. Yahudi Hastanesi’nin yöneticisi olan Guttmann, hastaneye giren herkesi ırk ve din ayrımı yapmadan kabul eder. 1938 katliamından sonra Dr. Ludwig Guttmann’ın kentten ayrılması yasaklanır, pasaportuna el konulur.

Başhekimlik yapar

1930’da, Dr. Ludwig Guttmann Breslau Üniversitesi Nöroloji Bölümü’nde öğretim üyesi olur. Aynı zamanda Wenzel- Hancke Hastanesi’nin başhekimidir. 1936’da Guttmann’ın ‘Handbuch der Neurologie’ adlı meşhur kitabı piyasaya çıkar. 1930’ların ortalarında, Profesör Ludwig Guttmann nöroloji ve beyin cerrahi olarak adını duyurur.

İşten atılır

1933 Ocak’ta, Adolf Hitler Almanya’da Yahudiler için yeni düzenlemeler getirir. Buna göre, Yahudilerin devlet hastanelerinde doktorluk yapması yasaklanır. Dr. Guttmann işten çıkarılır. Ardından Breslau Yahudi Hastanesi’nin nöroloji ve beyin cerrahi bölümlerinin direktörü olur.

Rekabet ve spor şart!

14 Mart 1939’da, Dr. Guttmann, eşi Elsa ve çocukları Denis (10) ve Eva (6) ile birlikte Almanya’yı terk eder. Eylül 1943’te İngiliz Hükümeti, Dr. Guttmann’ı Aylesbury’deki Stoke Mandeville Hastanesi’nin yöneticisi yapar. Dr. Guttmann bağımsız olmak koşuluyla bu görevi kabul eder.

Ludwig Guttmann, engellerine rağmen, hastaları faydalı kişiler olarak topluma kazandırmayı amaçlar. Dr. Guttmann omurilik yaralanmasından mustarip hastaların tedavileri için yenilikçi bir yöntem kullanır. Bu yöntem 3 ana prensipten oluşuyordu. Buna göre hastalar

1) Toplumdan soyutlanmamalı ve ölüme mahkum edilmemelidirler.

2) Engellerine rağmen topluma kazandırılmalı; çalışmalı, vergi ödemeli ve hayattan zevk almalıdırlar.

3) Spor yapmalı, rekabet etmelidirler. Doktor, hastalarına daima “Merhamet sizin en kötü düşmanınızdır” derdi.

İlk adım 1948’de

1961’de Guttmann İngiliz Engelli Spor Federasyonu olarak bilinen İngiliz Engelli Spor Birliği’ni kurar. Aynı yıl, Parapleji Uluslararası Tıbbi Topluluğu’nun başkanı olur ve 1970’e kadar bu görevi sürdürür. Dr. Guttmann, hastaların rehabilitasyonuna sporu ekler ve bu 1948 yılındaki Stoke Mandeville Oyunları’nı doğurur. 14 erkek ve 2 kadın emekli askerin yarıştığı tekerlekli sandalye okçuluk müsabakası, 28 Temmuz 1948’de hastane bahçesinde yapılır. Stoke Mandeville Oyunları’nın tarihi şaşırtıcıdır.

Tarih tesadüf değil

Dr. Guttmann, engelliler için yapılan bu oyunların geniş kitlelere ulaşmasını ister ve Olimpiyat Oyunları’na eşdeğer bir spor müsabakası düşler. Ertesi yıl yani 1949’da 5 hastaneden 60 yarışmacı Paralimpik Oyunlar’da yer alır, 1951’de yarışmacı sayısı 126 olur. İlk yarışmanın, 1948 Londra Olimpiyatları’nın ilk gününde yapılması tesadüf değildir.

Roma ev sahibi

Paralimpik Oyunları’nın, bir gün Olimpiyat Oyunları’nın yanında düzenlenmesi onun her zaman amacıdır. 1960’da, Uluslararası Stoke Mandeville Oyunları yurt dışında ilk kez, aynı yıl Olimpiyat Oyunları’na da ev sahipliği yapan Roma’da yapılır. Böylece Guttmann’ın rüyası gerçekleşir, Paralimpik Oyunları doğar. Dr. Guttmann, 1980’deki ölümüne kadar engelliler için çalışır.


Sıradaki haber yükleniyor...
holder