Pancar neye iyi geliyor? Pancarın faydaları

Çok eski çağlardan bu yana pek çok hastalığın tedavisinde kullanılan pancarın faydalarını biliyor muydunuz? İşte pancarın hiç bilinmeyen faydaları

Pancar; birçok besinde bulunmayan, hücreleri, enzim ve proteinleri koruyan betalain grubu bir madde içerir.

Pancar; birçok besinde bulunmayan, hücreleri, enzim ve proteinleri koruyan betalain grubu bir madde içerir.

Bu maddenin iç organları koruyucu, kalp damar hastalıkları gibi kronik hastalıkları engelleyici faydası vardır.

Bu maddenin iç organları koruyucu, kalp damar hastalıkları gibi kronik hastalıkları engelleyici faydası vardır.

Yalnız bu fayda, betalainleri vücudunuzun kullanabilme yeteneğine bağlıdır yani genetik yapınızla ilgilidir.

Yalnız bu fayda, betalainleri vücudunuzun kullanabilme yeteneğine bağlıdır yani genetik yapınızla ilgilidir.



Kanın temizlenmesi ve karaciğerin zehirlerden arınmasına yardımcı olur.

Kanın temizlenmesi ve karaciğerin zehirlerden arınmasına yardımcı olur.

Pancarda bulunan nitrat denilen madde damarları genişletip kan dolaşımını kolaylaştırdığı için tansiyonu düşürücü etkiye sahiptir.

Pancarda bulunan nitrat denilen madde damarları genişletip kan dolaşımını kolaylaştırdığı için tansiyonu düşürücü etkiye sahiptir.

Egzersiz öncesi içilen pancar suyu dayanıklılığı artırır, dinçlik verir.

Egzersiz öncesi içilen pancar suyu dayanıklılığı artırır, dinçlik verir.



Pancar çok yüksek miktarda kalsiyum emilimini engelleyebilmesine rağmen eklem ve dokuların etrafındaki birikimden kaynaklanan artriti (eklem iltihabı) önleyebilir.

Pancar çok yüksek miktarda kalsiyum emilimini engelleyebilmesine rağmen eklem ve dokuların etrafındaki birikimden kaynaklanan artriti (eklem iltihabı) önleyebilir.

İçerisinde yer alan maddeler sayesinde pancar suyu, eklemlerdeki birikintilerin ortadan kalkmasına yardımcı olur.

İçerisinde yer alan maddeler sayesinde pancar suyu, eklemlerdeki birikintilerin ortadan kalkmasına yardımcı olur.

Anemi kanda hemoglobin düzeyinin düşük olmasıyla ilgilidir.

Anemi kanda hemoglobin düzeyinin düşük olmasıyla ilgilidir.



Pancar fosfor, magnezyum, potasyum, kalsiyum, iyot, bakır, yağlar ve B1, B2, B6 ve P vitaminleri açısıdan oldukça zengindir.

Pancar fosfor, magnezyum, potasyum, kalsiyum, iyot, bakır, yağlar ve B1, B2, B6 ve P vitaminleri açısıdan oldukça zengindir.

Bunun yanında niasin açısından da zengindir. Dolayısıyla bütün bu vitamin ve mineraller anemi hastalığının giderilmesine yardımcı olur.

Bunun yanında niasin açısından da zengindir. Dolayısıyla bütün bu vitamin ve mineraller anemi hastalığının giderilmesine yardımcı olur.

Hastalık ilerledikçe kişi rutin şeyleri bile yapmayı unutur. 

Hastalık ilerledikçe kişi rutin şeyleri bile yapmayı unutur. 



Demans hastalığı, yaşlanmayla birlikte ortaya çıkan bir çeşit unutkanlık hastalığıdır.

Demans hastalığı, yaşlanmayla birlikte ortaya çıkan bir çeşit unutkanlık hastalığıdır.

Bu konuyla ilgili olarak yapılan bir çalışma, pancar suyu tüketiminin beyinde oksijen oranını artırdığını ve demansı önlediğini ortaya koymuştur.

Bu konuyla ilgili olarak yapılan bir çalışma, pancar suyu tüketiminin beyinde oksijen oranını artırdığını ve demansı önlediğini ortaya koymuştur.

Pancarın içerdiği alfa lipoik asit glikoz düzeyini düşürmeye yardımcı olan ve insülin duyarlılığını artıran  bir çeşit antioksidandır.

Pancarın içerdiği alfa lipoik asit glikoz düzeyini düşürmeye yardımcı olan ve insülin duyarlılığını artıran  bir çeşit antioksidandır.



Pancarın bu özelliği, strese dayalı diyabet dalgalanmalarının engellenmesine yardımcı olur.

Pancarın bu özelliği, strese dayalı diyabet dalgalanmalarının engellenmesine yardımcı olur.

Pancar kolin içermektedir. Çok önemli bir besin olan kolin, kas hareketi, bellek, zihinsel işlevler ve uykusuzluk problemleriyle mücadelede yardımcı olur.

Pancar kolin içermektedir. Çok önemli bir besin olan kolin, kas hareketi, bellek, zihinsel işlevler ve uykusuzluk problemleriyle mücadelede yardımcı olur.

Pancar anti-kanser özellikleriyle tanınınır ve birçok kanser türüne karşı vücudun direncini artırır.

Pancar anti-kanser özellikleriyle tanınınır ve birçok kanser türüne karşı vücudun direncini artırır.



Pancarın içerdiği anti kanserojen bitkisel besinler, kanserle mücadelede yardımcı olabilir hatta kansere yakalanmayı önleyebilir.

Pancarın içerdiği anti kanserojen bitkisel besinler, kanserle mücadelede yardımcı olabilir hatta kansere yakalanmayı önleyebilir.

Yapılan bazı bilimsel çalışmalar, pancar özünün çoklu organ tümorlerine engel olduğunu ortaya koymuştur.

Yapılan bazı bilimsel çalışmalar, pancar özünün çoklu organ tümorlerine engel olduğunu ortaya koymuştur.

Meme, prostat ve pankreas kanserini tedavi etmek için pancar menşeli ilaçlar üzerinde çalışılmaktadır.

Meme, prostat ve pankreas kanserini tedavi etmek için pancar menşeli ilaçlar üzerinde çalışılmaktadır.



Pancar varis ve bazı göz hastalıklarının önlenmesine de ciddi anlamda engel olabilmektedir. 

Pancar varis ve bazı göz hastalıklarının önlenmesine de ciddi anlamda engel olabilmektedir. 

Kabızlığın giderilmesinde etkisi büyüktür.

Kabızlığın giderilmesinde etkisi büyüktür.

Ateş düşürmede oldukça etkilidir.

Ateş düşürmede oldukça etkilidir.



Hücreleri yenileyerek cildi gençleştirir.

Hücreleri yenileyerek cildi gençleştirir.

Saçların daha parlak ve gür olmasını sağlar.

Saçların daha parlak ve gür olmasını sağlar.

Pancar, tüm yıl boyunca bulunabilir fakat Haziran-Ekim arası besin değeri daha yüksektir.  

PANCAR NASIL SEÇİLİR?

Pancar, tüm yıl boyunca bulunabilir fakat Haziran-Ekim arası besin değeri daha yüksektir.

 



Küçük veya orta boyu, kökleri ve yaprakları canlı ve sağlam olanı, yüzeyi düzgün ve çatlağı eziği, lekeleri olmayan, koyu, canlı renkli olanları seçilmelidir.  

Küçük veya orta boyu, kökleri ve yaprakları canlı ve sağlam olanı, yüzeyi düzgün ve çatlağı eziği, lekeleri olmayan, koyu, canlı renkli olanları seçilmelidir.
 

Yaprakları ve kökleri, suyunu kaybetmemesi için çok dipten kesilmemelidir.  

Yaprakları ve kökleri, suyunu kaybetmemesi için çok dipten kesilmemelidir.
 

Tepeden yaprakları 4 cm, alttan kökleri 2 cm bırakacak kadar kesilmesi uygundur. 

Tepeden yaprakları 4 cm, alttan kökleri 2 cm bırakacak kadar kesilmesi uygundur. 



Havası iyice alınmış plastik torbada, yıkanmadan buzdolabında 3 hafta kadar saklanabilir.  

Havası iyice alınmış plastik torbada, yıkanmadan buzdolabında 3 hafta kadar saklanabilir.


 

Soğuk suda, içindeki kırmızı suyu akıtmamak için zedelemeden yıkanmalıdır. Çünkü çok faydalı olan betalainler, ısıya fazla dayanıklı değildir.  

PANCAR NASIL TÜKETİLMELİ?

Soğuk suda, içindeki kırmızı suyu akıtmamak için zedelemeden yıkanmalıdır. Çünkü çok faydalı olan betalainler, ısıya fazla dayanıklı değildir.
 

Yaprakları da yıkanmadan aynı şeklide saklanırsa 4 gün kadar tazeliğini korur.

Yaprakları da yıkanmadan aynı şeklide saklanırsa 4 gün kadar tazeliğini korur.



Besin değerini kaybetmemesi için en sağlıklısı çiğ yenmesidir.  

Besin değerini kaybetmemesi için en sağlıklısı çiğ yenmesidir.
 

Çiğ sevmeyenler ince dilimler halinde seramik veya çelik tavada 1 dakika kaynatarak garnitür veya salataya ekleyebilir.  

Çiğ sevmeyenler ince dilimler halinde seramik veya çelik tavada 1 dakika kaynatarak garnitür veya salataya ekleyebilir.
 

Pişmiş olarak yenecekse bütün veya 4'e bölünüp 15 dakikayı geçmeyecek şekilde buharda veya kaynatılabilir.  

Pişmiş olarak yenecekse bütün veya 4'e bölünüp 15 dakikayı geçmeyecek şekilde buharda veya kaynatılabilir.
 



1 saati geçmeyecek şeklide hafif-orta ısıdaki fırında pişirilmesi uygundur.

1 saati geçmeyecek şeklide hafif-orta ısıdaki fırında pişirilmesi uygundur.

Pişirilirken limon veya sirke konursa rengi açılır.

Pişirilirken limon veya sirke konursa rengi açılır.

Daha koyu bir renk istenirse kabartma tozu ya da karbonat eklenebilir.  

Daha koyu bir renk istenirse kabartma tozu ya da karbonat eklenebilir.


 



Ayrıca meze olarak taze limon suyu, sızma zeytinyağı ve baharatlarla marine edilerek de tüketilebilir.

Ayrıca meze olarak taze limon suyu, sızma zeytinyağı ve baharatlarla marine edilerek de tüketilebilir.