Ekonomi Pamuk tarlada kaldı

Pamuk tarlada kaldı

Paylaş
Pamuk tarlada kaldı

Mevsimlik işçilerin fındık ve sera ürünlerini toplamaya yönelmesiyle Amik Ovası'nda, "beyaz altın" olarak nitelendirilen pamuğun hasadında sorunlar yaşanıyor

Her yıl özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinden Hatay’a gelen mevsimlik işçilerin bu yıl fındık toplamak için Karadeniz Bölgesi’ne, sera ürünleri için de Antalya yöresine gitmesi Amik Ovası’ndaki çiftçileri zorda bıraktı.

Hatay’da yaklaşık 200 bin dönüm ekili pamuk toplanamıyor. Ovada en geniş araziye sahip ilçelerden biri olan Kırıkhan İlçe Tarım Müdürü Ali Temizkan, Hatay’daki pamuk üreticilerinin işçi sıkıntısı yaşayacağının üç, dört yıl önceden tahmin edildiğini belirterek, "Ovaya gelen işçilerin çoğunluğunu Şanlıurfa’dan Diyarbakır’dan, Adıyaman’dan gelen işçiler oluşturuyordu.

İşçiler bu yıl gelmedi. Hatay’a gelen işçiler Karadeniz bölgesinde fındık toplamaya ve Antalya’da yöresindeki seralarda çalışmaya gitti" dedi.

Yaşam şartlarının daha iyi olması nedeniyle söz konusu bölgelerin işçiler tarafından tercih edildiğini ifade eden Temizkan, Amik Ovasındaki çiftçilerin bundan sonra makineli hasada geçmesinin neredeyse zorunlu hale geldiğini vurguladı.

"ÇİFTÇİ JANTTAN FIRLAMIŞ LASTİĞE DÖNDÜ"

Kırıkhan Ziraat Odası Başkanı Hayri Ulaşlı da çiftçinin sadece ürününü toplatma sorunu yaşamadığını belirterek "Aylar önce Doğu ve Güneydoğu’dan işçi temsilcileri işçi getireceğim diyerek tarla sahibinden para aldı. Kiminden 5 bin, kiminden 17 bin lira aldılar.

Ancak daha sonra para alan işçi temsilcileri işçi getirmedikleri gibi aldıkları paraları da geri ödemedi" dedi.

Amik Ovası’nda çiftçinin zor durumda olduğunu, tarlasını satışa çıkarsa bile kısa sürede sonuç alamayacağını ifade eden Ulaşlı, çiftçinin elektrik borcunu ödeyemeyecek hale geldiğini söyledi.

Haberin Devamı