Fatih Öztürk Özel üniversiteye yeşil ışık
HABERİ PAYLAŞ

Özel üniversiteye yeşil ışık

Haberin Devamı

Bu köşeyi yazmaya başladığım günden beri özel üniversitelerin önünün açılması gerektiğini çeşitli vesilelerle dile getirdim. Her ne kadar toplumda vakıf üniversiteleri özel üniversite olarak algılansa da özel üniversite; özel müteşebbislerin açacağı üniversite için vakıf kurma şartının aranmaması anlamına geliyor.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), yıllardır tartışma konusu olan Yükseköğretim Kanunu’nun değişmesi için bir çalışma başlattı. Henüz taslak aşamasında olan çalışma, üniversitelerin yapısının değişmesini öngörüyor. Düzenlemeyle Anayasa’da belirtilen ‘Kazanç amacına yönelik olmamak şartı ile vakıflar tarafından, devletin gözetim ve denetimine tâbi yükseköğretim kurumları kurulabilir” ibaresi kaldırılarak özel teşebbüslerin açacağı üniversite için vakıf kurma zorunluluğu kaldırılacak.

[[HAFTAYA]]

Türkiye’de devlet üniversiteleri dışında lisans düzeyinde eğitim veren 65 vakıf üniversitesi, 7 Kıbrıs üniversitesi ve 3 meslek yüksekokulu bulunuyor. Devlet üniversiteleri sayısının artmasıyla vakıf üniversiteleri yakın gelecekte öğrenci bulmakta sıkıntı çekebilir. Yeterli mali yapıya sahip olmayan bazı vakıf üniversiteleri sıkıntı yaşıyor.

Bunu YÖK Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akif Aydın söylüyor. Prof. Aydın üniversitelerin yapısını içeren taslağın son şeklini almadığını ancak kurul olarak devlet, vakıf ve özel üniversiteler diye 3 ayrı üniversite türü olması yönünde bir kanı oluştuğunu belirtiyor. Taslağı biz de merak ediyoruz. Öğrenciler bu Cumaya kadar gelecekleriyle ilgili kararlarını verecek, tercihlerini yapacaklar.

Ancak bu yıl üniversiteler cephesinde yaz ayı oldukça hareketli geçiyor. Üniversiteler günlerdir boş kontenjan ve baraj puanları konusunu tartışıyor. Geçen hafta Vakıf Üniversiteleri Birliği’nin Lisans Yerleştirme Sınavlarında (LYS) bu yıl barajı aşan öğrenci sayısının az olmasının üniversitelerde kontenjanların boş kalmasına yol açacağını belirterek, ‘üniversiteye giriş için baraj puanlarının düşürülmesi ya da kaldırılması’ önerisi tartışma yarattı.

Rektörler boş kontenjan kalacağı gerekçesiyle puan düşürülmesine karşı çıkıyor. Rektörlerin “Barajı üniversiteler kendileri ayarlasın. Hangi dilimden öğrenci alacağına üniversiteler karar versin” önerisi mantıklı geliyor. Eskiden özel okullar için söylenen ‘denize nazır, diploma hazır’ sözü vakıf üniversiteleri için söylenmemeli. Ankara’dan gelecek haberleri dört gözle bekliyoruz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder