Eğitim - Kariyer ÖZEL OKUL REHBERİ

ÖZEL OKUL REHBERİ

Paylaş
ÖZEL OKUL REHBERİ

Genelde aynı seviyedeki öğrencilerin aynı sınıfta olması bir avantaj olabilmektedir

● Teknolojik donanım olarak özel okulların büyük bir çoğunluğu devlet okullarına nazaran bir hayli üstte.

● Çalışan anneler için çoğu kolejin tam gün olmasını da bir avantaj olarak sayabiliriz.

● Bazı özel okullarda yemekhanelerin olmasını da avantaj sayabiliriz. Fakat burada ek bir ücret talep edilmesi ve tercih edilirliğin bir soru işareti olmasını da göz önünde bulundurmak gerekir.

Özel okulların muhtemel dezavantajları

● Özel okulların maliyeti devlet okullarına göre çok fazladır. Bu durumu değerlendirirken sakın sadece okula verilen para olarak düşünmeyin. Ergenlik çağındaki bir çocuğunuz var, tüm arkadaşlarının elinde 3 bin TL’lik telefon var ve arkadaşlarının büyük bir çocuğunun kılıkkıyafeti marka. Maliyet kısmını ucu açık ve hesaplanamaz bir şekilde düşünmek en sağlıklısı olacaktır.

● Yine çocuk küçük yaşta her şeye sahip olma güdüsüne kendini kaptırabilir, bu doyumsuzluk hissi ile birleşince de çocuğun gelişimine büyük zararlar verilebilir.

● Özel okullarda veli ile idareci arasındaki dialog esastır. Bu sebepten dolayı da öğretmenler bazı durumlarda (hatta bir çok durumda) insiyatif alamaz. Kendilerini de düşünmek zorundadırlar çünkü.

● Yine yukarıdaki maddeye bağlı olarak bu durumun bir parçası ‘not şişirme’ olarak yansıyabilir. Bir çok velinin hoşuna giden bu durum aslında öğrenciye büyük zarar verir. Ayrıca öğrencinin ‘gerçek’ durumunun tespiti çok zorlaşır ve ileride çok daha büyük sorunlar doğar.

● Özel okulların bir kısmında sosyal, kültürel ve maddi durum olarak birbirine yakın öğrenciler vardır. Bu durum gelişmekte olan bir çocuk için iyi olmayabilir. Çünkü ‘gerçek hayatta’ durum böyle değildir.

Devlet okullarının muhtemel avantajları

● Özel okullara nazaran maddi yükümlülükleri çok daha azdır.

● Eğer iyi bir okulsa, iyi öğretmenlere sahip bir okulsa, eğitim kalitesi olarak çok daha az maliyette çok daha iyi eğitim alma ihtimali olabilir. (Elbette burada çok iyi araştırmak ve şans faktörü de devrede)

● Öğrencinin penceresinden bakıldığında yarım gün okullarda öğrencinin kendine, ödevlerine, arkadaşlarına ayırabildikleri zaman daha fazla olur.

● ‘Sorumluluk bilinci’ daha fazla tetiklenebilir. Kendi başına bir şeyleri başarabilmeyi öğrenmesi ya da öğrenmeye çalışması, kişisel gelişimi açısından faydalı olabilir.

● Sosyal, kültürel ve maddi olarak farklılıkları küçük yaşta görmesi ‘gerçek hayatta’ büyük bir avantaj olur.

Devlet okullarının muhtemel dezavantajları

● Sınıflar çoğu zaman kalabalıktır.

● Teknolojik donanım bakımından genel anlamda özel okullarında gerisindedirler.

● Sosyal, kültürel, spor ve sanat aktiviteleri bakımından da genel anlamda özel okulların gerisindedirler.

● Çok farklı seviyelerdeki öğrencilerin aynı sınıfta olması hem öğretmenin işini, hem de öğrencilerin işini zorlaştırabilmektedir.

● Rehberlik servisleri özel okullara nazaran daha geridedir.

● Okula göre değişebilmekle birlikte boş geçen ders sayısı özel okullara nazaran daha fazla olabilmektedir.


● Genelde yemekhaneleri yoktur. Bu da ya beslenme çantası gerektirir ya da sağlıksız beslenmeyi zorunlu hale kılar.

● Her ne kadar son yıllarda eskisi kadar kötü olmasa da yabancı dil eğitimleri özel okullara göre daha geridedir.

Okulları tek tek gezin

Yine başa dönmek gerekirse, ‘özel okul mu, devlet okulu mu’ sorusuna genel hatlarıyla avantaj ve dezavantajları kulaktan dolma bir şekilde teraziye koyarak karar vermek en büyük hata olur.

Yukarıda saydığım tüm avantaj ve dezavantajlar okuldan okula büyük farklılıklar gösterebilir. Yani bir devlet okulunda çok iyi bir yabancı dil eğitimi, kaliteli bir rehberlik servisi de olabilir. Bir özel okul maddi olarak çok uygun halde olabilir, idarecilerin tutumları öğretmenleri arka plana atmayabilir.

Tüm bu sebeplerden dolayı hangi sınıf için olursa olsun okul seçiminde kesinlikle özel mi, devlet mi sorusunu başlangıçta bir kenara bırakmak, ‘okul’ bağlamında düşünmek ve okulları tek tek gezmek gerekiyor. Özel ve devlet üniversiteleri bambaşka bir konu olduğu için bu yazıyı daha da karıştırmak istemedim. Bu konuda da ilerleyen zamanlarda sizleri bilgilendirmeye çalışacağım.

Ve her şeyin ötesinde unutulmaması gereken en önemli şey aile kavramı. Çocuğunuz hangi okula giderse gitsin, şartlarınız ne olursa olsun, her zaman çocuğunuzun eğitiminin en önemli parçası siz olmalısınız. Biz ne yazık ki okumayı sevmeyen bir toplumuz. Ve bu uzun yazıyı baştan sona okuduysanız bu küçük testten başarıyla geçtiğinizi söyleyebilirim.

Haberin Devamı