Ekonomi Otomotiv dünyasını sarsacak açıklama

Otomotiv dünyasını sarsacak açıklama

Paylaş
Otomotiv dünyasını sarsacak açıklama

Bugün ortaya atılan bu iddia tam olarak oyunun kurallarını tamamen değişitirebilecek bir iddia. Peugeot Citroen Grubu'nun General Motors'un Opel - Vauxhall birimini satın almasının ardından sektörde ikinci büyük değişmişti.Fakat şimdi, doğrudan Fiat'ın patronundan gelen bir iddia sektörün birincisinde de büyük bir operasyonun gerçekleşmesi anlamına geliyor

İddiaya göre Cenevre Otomobil Fuarı'nda bizzat Fiat Chrysler Automobiles’in (FCA) CEO’su Sergio Marchionne, emekli olacağı 2019 yılına kadar bir şirket evliliği yapmak istediğini söyleyerek, “Volkswagen’in çok kısa bir süre sonra birleşme görüşmeleri yapmak için sohbete geleceğinden eminim” dedi. Marchionne'nin kehanetinin arka planında ise PSA-Opel/Vauxhall birleşmesi var. Marchionne'nin iddiasına göre bu birleşme Volkswagen'in Avrupa'daki liderliği üzerinde büyük bir baskı oluşturacak.

SEKTÖRDE TÜM DENGELERİ DEĞİŞTİRECEK OLASILIK


Peki bu kehanet gerçek olursa, bu durumda Avrupa pazarında ve hatta daha ötesinde Türkiye pazarında nasıl bir rekabet ortamı ortaya çıkacak. Şimdi okuyacağınız rakamlar son günlerin popüler tabiriyle "Game changer" yani oyunun kurallarını değiştirecek türden.


PSA'NIN OPEL'İ SATIN ALMASINDAN ÖNCE OTOMOTİV PAZARI


Türkiye'de PSA-Opel satın almasına kadar sektörün en büyük oyuncusu sıralamasında Renault ve Volkswagen arasında kıyasıya bir rekabet yaşanıyordu. İstatistiklere Volkswagen-Skoda ve Renault/Dacia-Nissan/Mitsubishi ortaklıkları (stratejik ortaklık bazında bakıldığında) ilk iki sırayı paylaşıyorlardı.

Renault/Dacia-Nissan/Mitsubishi ortaklıkları binek otomobilde yüzde 26.32, binek otomobil ve hafif ticari araç toplamında ise yüzde 17.20 pazar payıyla sektörün lideri konumunda bulunuyordu. Volkswagen-Skoda grubu ise yüzde 16 toplam, yüzde 22.05 binek otomobil pazar payıyla sektör ikincisi olarak 2016 yılını tamamlamıştı.

KİMİN PAZAR PAYI NE KADAR?


Hyundai yüzde 8.76 pazar payıyla binek otomobil pazarının üçüncüsü konumunda olsa da Ford, yüzde 30'luk hafif ticari pazar payının da etkisiyle toplamda yüzde 11.14 pazar payıyla binek otomobil ve hafif ticari pazarının sektör üçüncüsü olarak görünüyordu.

Toyota-Lexus grubu binek otomobil ve hafif ticari toplamında yüzde 5.38 pazar payıyla dördüncü, Hyundai ise yüzde 5.26 toplam pazar payıyla sektör beşincisiydi.

Avrupa pazarında ise VW Group, yüzde 23.9 binek otomobil pazarında tartışmasız en büyük oyuncu iken Renault-Nissan-Mitsubishi ortaklığı yüzde 13.7 pazar payıyla ikinci, Fransız PSA Group yüzde 10.2 pazar payıyla üçüncü, Ford yüzde 7 ile dördüncü ve Fiat Chrysler yüzde 6.8 pazar payıyla beşinciydi.

Haberin Devamı