Hakan Çelik Otomobilin geleceği
HABERİ PAYLAŞ

Otomobilin geleceği

Haberin Devamı

Yıllar önce Renault Başkanı Carlos Ghosn, kendisiyle gerçekleştirdiğim bir röportajda, “Gelecekte elektrikli otomobiller pazara hakim olacak” dediğinde şaşırmıştım. Ghosn ve ekibinin vizyonunun ne kadar haklı olduğu şimdi daha iyi anlaşılıyor.

Frankfurt Otomobil Fuarı’nda en çok bu konuları konuştuk, her yerde elektrikli otomobillerle karşılaştık. Elektrik konusuna mesafeli duran markalar bile bugün harıl harıl bu teknolojileri geliştirmeye gayret ediyor.

OTONOM SÜRÜŞ

Renault mühendisleri elektrikli otomobillerle birlikte otonom sürüş teknolojileri üzerine yoğunlaşmış durumda.

Romanya’da üretim yapan grubun önemli markası Dacia ise kalite-fiyat dengesinde Avrupa’da şaşırtıcı derecede iyi performans ortaya koyuyor.

YENİ İŞ MODELİ

Renault’nun küresel başarısı Türkiye için de geçerli. Marka bu yıl binek otomobil pazarında lider durumda. Bursa’daki Oyak Renault fabrikasında üretilen ve “yılın otomobili” seçilen Megane Sedan gerek iç pazarda gerekse ihracatta rekorlar kırıyor.

Yeni Koleos ve Captur modellerinin lansmanında bir araya geldiğim Renault Mais Genel Müdürü Berk Çağdaş, Renault’nun çok güçlü bir marka olduğunu, Türkiye’de yeni bir iş modeliyle bu başarıyı ileri taşıyacaklarını söylemişti.

SÜRÜCÜ YOK

Otomobilin geleceği vizyonunu yansıtan Renault’nun konsept modeli Symbioz, 2023-2030 bandında üretilecek otonom modellerin temelini teşkil edecek. 4.70 metre uzunluğundaki otomobil, internete bağlı, elektrikle çalışıyor, çevreyi kirletmiyor.

Otomobilin geleceği
Symbioz ile Frankfurt’ta mini bir test yapma şansı buldum.

Otonom yani sürücüsüz olarak yol alıyor. Symbioz 100 kilometre hıza 6 saniyede ulaşıyor. Pilinin yüzde 80’lik bölümü de sadece 20 dakikada şarj edilebiliyor.

Otomobilin geleceği

KIA

Otomobilin geleceği

Kia’nın yeni modeli Stonic de Frankfurt’da. Kompakt SUV sınıfında yer alan otomobil gelecek yıl ortalarında satışa sunulacak. Kia Türkiye Genel Müdürü Can Ağyel benzinli otomatik şanzımana sahip otomobillerin Haziran’da satışa çıkacağını söyledi.

SKODA

Otomobilin geleceği

Çek marka, 2019’dan itibaren elektirik motoruna sahip otomobiller üretmeye başlayacak. Önce Superb hibrit modelini, 2020’de tamamen elektrikli modelini tanıtacak. SUV/coupe tarzındaki Vision E, Skoda’nın elektrikli modelini temsil ediyor.

MERCEDES

Otomobilin geleceği

Mercedes standındaki el yapımı iki kişilik Vision Mercedes Maybach 6 Cabriolet, kişiye özel üretilen lüks otomobil dönemine gönderme yapıyor. Mercedes fuarda A Sınıfı’nın yeni elektrikli versiyonunu da tanıtıyor. Üç kapılı hatchback modelin adı EQA. Mercedes’in fuarda sergilediği 1000 beygirlik Project One ise sadece 275 adet üretilecek.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder