Gündem ÖSYM: Karar iptal olursa, üniversiteler geç açılır

ÖSYM: Karar iptal olursa, üniversiteler geç açılır

Paylaş
ÖSYM: Karar iptal olursa, üniversiteler geç açılır

ÖSYM: Karar iptal olursa, üniversiteler geç açılır

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, Yüksek Öğretim Kurumu'nun (YÖK) katsayılarla ilgili alınan kararın iptal edilmesi durumunda sınav takviminin aksayabileceğini bildirip, "Bu da üniversitelerin açılmasını etkiler ve üniversiteler zamanında açılmaz" dedi.

Haberin Devamı

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Mithat Özsan Amfisi'nde, ÇÜ ve Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün düzenlediği "Yapılan değişikliklerden sonra Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı" konulu konferansta konuşan ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, YÖK'ün açıkladığı katsayı kararına göre sınav takvimine değinerek, "YÖK'ün dün aldığı katsayı kararıyla belirsizlikler ortadan kalktı. Benim tahminim 11 Nisan tarihiyle ilgili bir değişiklik yapmayacağımız yönünde. Ancak, katsayılarla ilgili son alınan karara yönelik bir başvuru olur ve karar iptal edilirse, sınav takvimi aksar. Bu da üniversitelerin açılmasını etkiler ve üniversiteler zamanında açılmaz" dedi.

Eski sistemde bir öğrencinin alan içi tercihiyle dışı tercih arasında yaklaşık 50 puanlık fark bulunduğunu, bunun da soruların yüzde 29,6'sına denk geldiğini bildiren Yarımağan, şunları söyledi:

Haberin Devamı

"Eski sistem alan dışı yerleşmeyi neredeyse imkansız hale getiriyordu. Yeni sistemde bu farkın çok azaldığını göreceğiz. Şimdi bu fark yaklaşık 10 puana indi, bu da soruların ortalama yüzde 2,5'ine denk geliyor. Alan içi ve dışı yerleşme arasında hiç fark olmamasını savunanlar da var, bu farkın daha yüksek olmasını isteyenler de. Eski sistem adayların kendi kulvarlarında gitmelerini ödüllendiriyordu. Kulvar dışına çıkmak çok zordu. Bugünkü sistemin eskisinden iyi olduğunu düşünüyorum. 'Daha iyisi yok mu' diye eleştiriler olacaktır. Bu kişiden kişiye değişir."

Yeni sınav sisteminin içerik olarak geçen yılkinden farkı olmadığını bildiren Yarımağan, bu yıl sorulacak soruların geçen yılki ile aynı türden olacağını, sadece uygulamanın değiştiğini, öğrencilerin de panik yapmaması gerektiğini kaydetti. ÖSS adının çok yıprandığını, bu nedenle isim değişikliği yaptıklarını kaydeden Yarımağan, şöyle konuştu:

"Ayrıca, Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) ile Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı'nın (AOBP) hesaplanmasında da yöntem değişikliği yapılmadı. Sadece değer aralığı eskiden 50-100'dü, şimdi 100-500 oldu. Ayrıca, Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı'nı eleştirenler var. Ancak, AOBP öğrenciler arasında adaleti sağlıyor. Başarılı öğrenci ödüllendiriliyor. Ben değişmemesi gerektiğine inanıyorum. Kesin olmamakla birlikte nisan ayında yapılacak sınavın sonucunu mayıs ayı içerisinde açıklarız. İkinci aşamayı da haziran ayı sonunda yapmayı planlıyoruz."

Haberin Devamı