Sağlık Orucunuzu sigarayla açmayın

Orucunuzu sigarayla açmayın

Paylaş
Orucunuzu sigarayla açmayın

Ramazanda iftarda aniden yoğun sigara içilmesi, kalp krizi, felç, beyin kanaması, ritm bozukluğu gibi öldürücü ve sakatlayıcı birçok hastalığa davetiye çıkarıyor

Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Ramazanda oruç tutan milyonlarca tiryakinin bir ay boyunca gündüz 16-17 saat sigarasız kalabildiğini belirtti.

Haberin Devamı

Bu durumun sigara alışkanlığının zihinsel olarak kontrol altına alınabileceğinin görülmesi bakımından çok önemli olduğuna işaret eden Özlü, "Aslında esas olay zihinde başlamaktadır. Kişi gün boyu sigara içmeme kararlılığına sahip olduğu için ne kadar kararlı olursa olsun sigarayı aramaz. Örneğin 14 ile 15 saat hiç sigara içmeden dayanabilir. Oysa bu kişiler normal hayatlarında oruçlu olmadıkları zaman birkaç saat sigara içmeden duramaz. Burada esas olan, kişinin karar vermesi. 15 saat sigarasız kalabilen bir kişi, 24 saat de istese sigarasız kalabilir. Önemli olan bu kararlılığa varmasıdır" dedi.

"Ben sigarasız yapamıyorum" diyen tiryakilerin bile Ramazanda bunu zorlanmadan başarabildiğini ifade eden Özlü, Ramazanda çevrede bulunan kişilerin de çoğunlukla sigara içmemelerinin, tiryakilerin işini kolaylaştırdığını söyledi.

Haberin Devamı

Ramazanda oruç tutan tüm tiryakilere, kendilerini 24 saat sigarasız kalmaya programlamalarını öneren Özlü, "İftar sonrasında da sigara içilmeyen ortamları tercih etmelidirler. Bu şekilde ramazanı yaşamlarında bir dönüm noktası haline getirebilirler. Bayrama, önemli bir kazanımla girebilirler" diye konuştu.

'TEKİ BİLE ZARARLI'

Özlü, gündüz sigarasız kalan tiryakilerin iftarda aniden yoğun olarak sigara içmelerinin ciddi riskler taşıdığına dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Özellikle iftar sofralarında yenilen ağır, yağlı yemekler ve içilen sigara, yaşlılar, kalp ve yüksek tansiyon hastası kişiler için büyük tehlike arz etmektedir. İçilen bir sigara bile damarları daraltarak, kalp ve beyin kan akımlarını azaltmakta, kolesterolü yükseltmekte ve pıhtı oluşumunu kolaylaştırmaktadır. Kalp krizleri, felçler, beyin kanamaları, ritm bozuklukları gibi öldürücü ve sakatlayıcı birçok hastalığa davetiye çıkarılmaktadır. En iyisi gündüz olduğu gibi geceleri de sigarasız kalmaktır."

AA