Beden Sağlığı Oruç tutarken uykusuz kalmamak için...

Oruç tutarken uykusuz kalmamak için...

Paylaş
Oruç tutarken uykusuz kalmamak için...

Ramazan'da uyku düzensizli artabiliyor. Ancak aşırı miktarda kahve ve demli çay tüketiminden kaçınılması, elektronik eşyalardan uzak durulması gibi basit önlemlerle sağlıklı bir uyku çekmek mümkün...

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yavuz Selvi, Ramazan ayında uykusuz kalmamanın kişinin kendi elinde olduğunu söyledi. Bu ayda uyku düzensizliklerinin artabileceğine dikkati çeken Selvi, alınacak basit önlemlerle sağlıklı bir uykunun mümkün olabileceğini ifade etti.

Haberin Devamı

Düzensiz uykunun vücut saatini bozduğunu, sağlıklı bir uyku düzeni ayarlanamadığında vücudun tüm hormonal dengesini ve işleyişini sağlayan biyolojik saat ritmini kaybedebileceğini anlatan Selvi, "Bu durum baş ağrısı, mide-bağırsak şikayetleri, halsizlik, yorgunluk, dikkatsizlik ve sinirlilik oluşturacaktır" dedi.

UYKU SAATİ ÖNE ÇEKİLMELİ

Bu tür sorunlarla karşılaşmamak ve sağlıklı uyku için önerilerde bulunan Selvi, şöyle devam etti:

"İftar ve sonrasında hazmı zorlaştıracak, uykuyu engelleyecek şekilde ağır, yağlı yiyeceklerden kaçınmalı, çok miktarda kahve ve demli çay tüketilmemelidir. İftar sonrasında mümkünse hareket edilmeli, yürüyüş yapılmalı, ağır egzersizlerden kaçınılmalıdır. Sağlıklı yetişkinlerde günlük uyku ihtiyacı 6-8 saattir. Ramazanda uyku saati biraz daha öne çekilmeli, sahura kadar mutlaka uyku ihtiyacının bir kısmı giderilmelidir. Sahur sonrasında hemen yatılması reflüye ve kalitesiz uykuya neden olacağından bir süre beklenmeli ve daha sonra kalan uyku ihtiyacı giderilmelidir. Gece boyunca uyanık kalmak ve gündüz uyumak sağlıksız bir uyku-uyanıklık döngüsüne ve biyolojik saatte ritim bozukluğuna neden olacağından tavsiye edilmemektedir. Bununla birlikte gece uykusuzluğa neden olmayacak şekilde gündüz öğle saatlerinde 1-2 saat uyumak faydalı olacaktır.

Haberin Devamı

'AYNI SAATTE YATILMALI'

Ramazan boyunca hafta sonları da dahil aynı saatlerde yatmanın ve kalkmanın alışkanlık haline getirilmesi gerektiğini vurgulayan Selvi, yüksek ışıklı, gürültülü ortamlardan ve televizyon, bilgisayar, akıllı telefon gibi ışık ve manyetik alan açısından sorun oluşturan cihazlardan uyku öncesi uzak durulması gerektiğine işaret etti.

Selvi, uykusuzluğun pek çok hastalığın oluşmasına sebep olabileceğini ve Ramazan ayında da sağlıklı bir uyku düzeninin mümkün olabileceğinin bilinmesi gerektiğini kaydetti.

AA