Tamer Heper Ortada suç var
HABERİ PAYLAŞ

Ortada suç var

Haberin Devamı

SGK emeklisiyim. Emekli maaşımı aldığım banka emekli maaşımın tümüne el koydu. Bir kuruş bile çekemiyorum. Mahkemeye verdim, icrai işleme haciz yoktur yanıtı geldi ama ben paramı hâlâ alamıyorum. Ne yapmalıyım? ● Y.G.

Okuyucularıma çok sık olarak emekli maaşına haciz koyulamayacağı bilgisini verdim. İcra daireleri bile emekli maaşına haciz tatbik etmiyor. Bunun bir istisnası, kredi kullanılan banka ile yapılan sözleşmenin metni içine emekli maaşına haciz koyma izni verilmiş olması. Bu durumda maaşın dörtte birine haciz tatbik edilebiliyor. Ancak okuyucumun başına gelenlere benzer sorular alıyorum. Yanıtım yine emekli maaşına haciz koyulamayacağı şeklinde.

HAPİS CEZASI GEREKTİRİR

Okuyucum dava açmış ve gelen yazıda ‘haciz koyulmadığı’ ifadesi var. O halde açıklanması gereken husus paranın neden dönmediği. Bu durumda mahkemenin ödememe nedenini soruşturması hatta bu vatandaş emekli olduğu için tedbiren paranın üzerindeki kısıtlamanın kaldırılmasına karar vermesi lazım. Bu konuda ben başka türlü düşünüyorum. Bir kişinin özel olarak tevdi ettiği bir para, alan tarafından kendi yararına kullanılmış ise bu bir suçtur. (Ceza Kanunu’nun 155’inci maddesine göre; suç araştırılırken net olarak yarar sağlanmış olması dahi aranmaz.) Bu eski tabirle emniyeti suiistimal yeni tabirle güveni kötüye kullanma suçudur ve hapis cezasını gerektirir. Hele hele bu kişiler arasında bir iş ilişkisi var ise bunun adı hizmet nedeni ile güveni kötüye kullanma olur ki cezası daha ağırdır.

SUÇ DUYURUSU YAPILMALI

Bu olayda, haciz veya mahkemece verilmiş bir tedbir kararı yok iken emekli vatandaşın parasına el konuldu ise ortada hizmet nedeni ile güveni kötüye kullanma suçu vardır. Zira bankada tutulan her kuruş bankaya menfaat sağlıyordur. Dolayısı ile suç oluşmuştur ve paranın ödenmesini engelleyen yetkili için suç duyurusunda bulunulmalı ve olay cezai yönden yargıya intikal ettirilmelidir. Hukuk davası yönünden de yapılacaklar vardır. Okuyucum olayı mahkemeye yansıttığı için ondan söz etmiyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder