Cumartesi Postası Örgü heykel yapıyor

Örgü heykel yapıyor

Paylaş
Örgü heykel yapıyor

Tüm ihtişamı ile gerçek gibi duran hayvanlar düşünün... Geyik, aslan, maymun, ayı... Hepsi size yiyecek gibi bakıyor ama bir yandan da yüzlerindeki o şirin ifadeyle adeta “Al beni, en sevdiğin yere koy” diyor!

Shauna Richardson, hepimizin aşina olduğu, hayvanların içini dolduran tiplerden değil. ‘Chrochet’ (kroşe: tığ ile yapılıyor) denilen örgü tekniğiyle dev hayvanlar yapıyor, tığ kullanarak tiftikten heykelleri oya gibi işliyor. Kroşe örgüyü ilkokuldayken öğrenmiş Shauna. Sanata gönül verince bu yeteneğini kullanmaya ikna olmuş.

Haberin Devamı

İngiltere-Leicestershire’daki, De Montfort Üniversitesi’nde güzel sanatlar okumuş. Richards şöyle diyor; “Yaptığım sanatın adı ‘chrochetdermi’ (kroşedermi). Bu isim ‘taksidermi’, yani hayvanların içini doldurma sanatından esinlenilerek konuldu. Eserlerim, içi doldurulmuş hayvanlara benziyor. Tek farkla: Gerçek hayvan derisi kullanmıyorum. Hayvanların derisi, örgüden oluşuyor”.

Shauna Richardson gerçek boyutlarında ürettiği hayvanların iskeletini polyester ve çelikten yapıyor. Vücutları, iskeletin çevresini tiftikle işleyerek tamamlıyor. Adaleden eklem kıvrımlarına kadar her detayı örgüye dökebilen yetenekli bir sanatçı o. Heykellerin gözlerini camdan yapıyor. Tırnakları ise gerçek. Bir hayvanı tamamlamak bu sıradışı sanatçının birkaç ayını alıyor.

Haberin Devamı

Fiyatı 38 bin lira

Shauna Richardson’a göre her şey sanata dönüştürülebilir. Yabancı ülkelerden sergi teklifleri alan çılgın sanatçı, önümüzdeki yıl 2012 Londra Kültür Olimpiyatları için bir proje hazırlamış. Adı ‘Lionheart’ (Aslanyürek). Çok ilgi görmesi beklenen projede 10 metre büyüklüğünde üç aslan olacak. Aslanlar, camdan yapılmış bir sergi tırının içinde İngiltere’de sergilenecek. Shauna Richardson imzalı heykellerin fiyatı 1300 TL ile 38 bin TL arasında değişiyor.

(05.02.2011 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır.)