Sağlık Organ sırası beklemek 5 yıl içinde tarih olacak

Organ sırası beklemek 5 yıl içinde tarih olacak

Paylaş
Organ sırası beklemek 5 yıl içinde tarih olacak

Yıldız Teknopark içinde faaliyet gösteren AxolotlBio’nun geliştirmeye devam ettiği 3 boyutlu biyo baskı cihazı sayesinde hasta kişinin kök hücresini laboratuvar ortamında çoğaltarak yapılması istenen organ dokularıyla karıştırıp 3 boyutlu bir şekilde çalışabilen bir organ basmak ve nakil yapmak 5 yıl içinde mümkün olacak

Yıldız Teknopark, işlevsiz hale gelen organ problemini ortadan kaldıracak çalışmalarıyla tıpta çığır açıyor. Yıldız Teknopark Kuluçka Merkezi içinde KOSGEB’in Ar-Ge ve İnovasyon Programı’ndan hibe alarak 2017’de kurulan AxolotlBio, geliştirmeye devam ettiği 3 boyutlu biyo baskı cihazıyla işlevini gerçekleştiremeyen organları yeniden basacak.

NAKİL BEKLEYENLERİN SAYISI ARTIYOR

AxolotlBio’nun projesiyle tıpta çığır açacak yeniliklere bir yenisini daha eklediklerini ifade eden Yıldız Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. Mesut Güner, “Günümüzde organ nakli bekleyen insan sayısı günden güne artmasına rağmen, bağışçı sayısı maalesef aynı oranda artmıyor. Buna, bağışçının verdiği organın çeşitli sorunlar nedeniyle bağışlanan kişiye uyu dedi.


Prof.Dr. Mesut Güner (solda), Can Garipoğlu (sağda)

TÜRKİYE'DE BİR İLK

AxolotlBio Kurucu Ortağı Can Garipoğlu, Türkiye’de bir ilk olan projeye ilişkin yaptığı açıklamada, “Globalde yer alan 3 boyutlu biyo baskı cihazlarının çoğunun kolay kullanılabilir olmaması, yalnızca operatör aracılığı ile kullanılmaya imkan tanıması, yüksek maliyete sahip olması, çok farklı fiziksel ve kimyasal özellikteki ürünleri basabilme noktasında kolay revize edilememesi gibi sorunları bulunuyor. Bizim cihazımız ise kolay kullanımlı, geliştirmeye açık, geniş bir aralıkta materyal basımına imkan tanıması ve maliyet avantajı itibarıyla fark yaratıyor” dedi.

Haberin Devamı