Sağlık 'Organ mafyası şehir efsanesi'

'Organ mafyası şehir efsanesi'

Paylaş
'Organ mafyası şehir efsanesi'

Organ ve Doku Nakli Hizmetleri Antalya Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Uğur Şatıroğlu, “Organ mafyası diye bir şey yok. Medyada yer alan bazı haberler korkutuyor” dedi

Dr. Uğur Şatıroğlu, medyada yer alan bazı dizi ve haberlerde organ nakli konusunun işleniş biçiminin halkı yanılttığını, bağış yapmak isteyenleri de korkuttuğunu söyledi.

‘Organ mafyası’, ‘Organlarını çalıp denize attılar’ gibi haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirten Dr. Şatıroğlu, “Organ nakli konusunu işleyecek yapımcı, öncelikle alanında uzman kişilerle görüşse, teknik destek alsa, hem vatandaşın konuya bakışı değişir hem de insanımız bu konuda bilinçlenir. Organ mafyası diye bir şey yoktur. Bu şehir efsanesi” dedi.

Konunun çok hassas olması nedeniyle işleniş biçiminin de bilinçli olması gerektiğini vurgulayan Dr. Uğur Şatıroğlu, “Bilinçsizce yapılan haberler nedeniyle beyin ölümü gerçekleşen kişilerin yakınlarına konuyu anlatmakta güçlük çekiyoruz.

Halkımız şunu bilmelidir ki kadavra sürecinde organ nakil koordinatörlerinin çabası tamamıyla organ bekleyen insanlar içindir. Organ paylaşımları bilimsel kurallara uygun kaliteli ve etik bir şekilde yapılır" diye konuştu.

Dr. Şatıroğlu, organ temini konusunda arzulanan kadavra oranının çok düşük olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Bu nedenle halkımıza organ bağışının önemini anlatmalı, teşvik etmeliyiz. Yeterli bağış yapıldığı takdirde organ ihtiyacı zaten çok aza inecektir.

Bazı kadavra yakınları dinimizce oldukça sevap olduğu tartışmasız olan organ nakil sürecini günah olarak algılıyor. Bazıları ise insanlara bağış yaptıklarını açıklamakta güçlük çekeceklerini düşünüyor. Oysa organ bağış talebi acı ve sıkıntı içindeki kadavra yakınlarına sunulan bir iyilik ve sevap fırsatıdır.”

Ömer ERDEM/ANTALYA (DHA)

Haberin Devamı