Rauf Tamer Oradan bakınca
HABERİ PAYLAŞ

Oradan bakınca

Dış Türkler’in ne yönde oy kullanacaklarını merak etmez misiniz? Kamuoyu Araştırma Şirketleri, acaba oralarda bir anket yapıp nabız yoklayamaz mı?

[[HAFTAYA]]

Konuşmacılara bakıyorum, yorumları okuyorum. Biri diğerini tutmuyor. Tahminlerle temenniler birbirine karışıyor. Onun için, objektif ve güvenilir bir şirket veya birkaç şirket, araştırma yapmalı. Eğer yasak kapsamına girmiyorsa da yayımlamalı.

Adı üstünde, Gurbetçidirler. Vatan hasretiyle yaşıyorlar. Fakat dışardan baktıkları için, memleketin hal ve gidişi hakkında daha gerçekçi gözlemleri vardır sanırım. Acaba Türkiye’yi nasıl görüyorlar? Acaba endişe mi duyuyorlar? Yoksa memnunlar mı? Bütün bunları merak etmez misiniz? Onlar, döviz makinası olmaktan çıkıp, memleketleri için ilk def’a irade beyanı’nda bulunacaklar. Hem de büyük bir katılımla.

Haberin Devamı

Biliyorsunuz. Siyasi yasakların kalkması için 1987’de bir referandum yapılmıştı. Sonuç evet-hayır diye (fifti fifti) çok yakın çıkmıştı. Gümrük kapılarındaki oyların çoğunluğu “hayır” istikametindeydi. Biz o oyların sosyolojik ve siyasal analizini yapamadık. İhmal ettik. Niye hayır diyordu Gurbetçiler? Öğrenemedik.

Gerçi şimdiki durum, o günküne benzemiyor ama yine de ve bari seçimden sonra bir analiz yaparsak, Dış Türkler’in Türkiye’ye bakışlarını öğrenmiş olacağız. Sahi... Oradan bakınca, Almanya’dan, Fransa’dan, İsviçre’den, Avustralya’dan, Türkiye nasıl gözüküyor acaba?

Sıradaki haber yükleniyor...
holder