Tamer Heper Onun mahfuz hissesi yok
HABERİ PAYLAŞ

Onun mahfuz hissesi yok

Ben evlenmemiş bekar kız kardeşimle ortak iki daireye sahiptim. Ancak intifa hakkını muhafaza ile kuru mülkiyetini erkek kardeşimizin çocuğuna sattık. Şimdi ortağım olan kardeşim vefat etti. Dolayısı ile onun hakkı yeğenimize geçti. Şimdi bir başka kardeş bu satışın iptalini talep ediyor. Buna hakkı var mı? N.Y.

Çoğunlukla yapılan, sizden sonra sahibi olduğunuz gayrimenkulden istifade etmesini istediğiniz kişiye, gayrimenkulün kuru mülkiyetini devretmektir ve bu çok yapılan bir hukuki işlemdir. Yapılmasında da hukuki yönden bir sakınca yoktur. İntifa hakkının muhafazası ile kuru mülkiyeti devreden kişi gayrimenkulden ölene kadar tasarruf eder.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Ölümü ile de intifa hakkı son bulur kuru mülkiyet ile birleşerek tam mülkiyete dönüşür. Okuyucumun yeğeni de, kardeşinin ölümü ile gayrimenkulün yarısına tam malik olarak sahip olmuştur. Bu halde bir başka kardeş mirasçı sıfatı ile satışın gerçek satış olmadığını aslında bunun bağış olduğunu, hukuka karşı hile yapılarak gerçekte bağış olan bu işlemin satış gibi gösterildiğini iddia eder. Açtığı davada da kuru mülkiyet halindeki hisse satışının bedel ödenerek yapılmadığını, gerçekte bağış olduğunu ispat zorundadır. Bunu ispat ederse satışın iptali mümkün hale gelir. Ancak açtığı davada mahfuz hissesini talep ediyor ise bu halde durum değişir. Çünkü 2009 yılında ölümün olduğu tarihte kardeşin mahfuz hissesi kalkmıştı. Dolayısı ile mahfuz hisse talebi söz konusu olmayacak.

Arsa hissesi almayın

Bir daire satın aldım, parasını ödedim. Aldığım tapuda M.K. adına kayıtlı iken 20/288 hissenin satışından adıma tescil olunduğu yazılı. Ben dairede oturmakta iken satmaya karar verdim, tapuya gittik üzerinde ipotek olduğunu öğrendim. İpoteği belediye koymuş. Belediyeden sorduk ipoteği belediyeye bana satan M.K. koydurmuş. Ben bu borcu ödemek zorunda mıyım? Y.İ.

Üzüleceksiniz ama önce bir tespit yapayım. Siz M.K.’dan bir daire satın almamışsınız. Siz oturduğunuz dairenin üzerinde bulunduğu arsanın 20/288 hissesini satın almışsınız. Daire çok büyük ihtimalle kaçak. Siz daire alıyorum derken arsadan hisse almışsınız ancak siz almadan önce M.K. muhtemeldir ki borcundan dolayı arsayı teminat olarak göstermiş ve ipotek etmiş. Siz ipotekli olarak aldığınız için de ipotek borcunu kabullenmiş duruma düşmüşsünüz. Şimdi satın aldığınız daire tam anlamı ile sizin değil. Arsaya sahip kaç kişi varsa hepsi bu yere ortak. Siz de onların dairesine ortaksınız. Böyle karışık bir durum. Arsanın tümü ipotek edilmiş ise bu borcu bile bile kabul ettiğiniz düşünüldüğünden borcu da üstlenmişsiniz. Okuyucularıma tavsiyem, bir daire alacaksanız ya kat irtifak tapusu ile veya daha iyisi kat mülkiyet tapusu ile alın. Arsadan hisse almak sureti ile satın alırsanız önemli problemler yaşarsınız.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder