Opr. Dr. Hande Akbaş Önemli olan nedeni bulmak
HABERİ PAYLAŞ

Önemli olan nedeni bulmak

Haberin Devamı

Mantar sık görülüyor. Sık antibiyotik içmek, bölgenin ıslak kalması, sabun ve günlük ped kullanımı, diyabet, kansızlık bu rahatsızlığa neden oluyor. Tedavisi kolay ama öncelikle altta yatan neden bulunmalı ki iyileşmeniz kolaylaşsın...

Mantar bitmiyor

24 yaşındayım, vajinamda mantar var. Acaba bu ne gibi cinsel sorunlara yol açar? Bundan nasıl kurtulabilirim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, mantar vajinada yararlı bakterilerin bir şekilde kaybolması sonucu baskın hale gelen organizmaların sebep olduğu bir durumdur. Cinsellik açısından sadece ilişki sırasında yanma ve acıya neden olabilir. Bunun birçok tedavisi vardır. Tedavisi kolaydır ama mühim olan mantara neden olan sebeplerin araştırılmasıdır. Sık antibiyotik kullanmak, o bölgenin devamlı ıslak kalması veya bölge temizliğinde sabun gibi yanlış temizlik maddelerinin kullanımı, günlük ped alışkanlığı, şeker hastalığı, kansızlık mantara neden olabilecek başlıca etkenler arasında yer almaktadır.

Ağrı ve akıntım var

9 aylık evliyim. Cinsel ilişkiye girdikten sonra ağrı hissediyorum. Ayrıca evlendiğimden beri idrarım da kötü geliyor ve akıntım da var. Sizce bütün bunlar normal mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, cinsel ilişki sırasında yaşadığınız ağrı, kokulu akıntı vajinada enfeksiyon olduğunun bulgularıdır. Kadın doğum uzmanına gidip muayene olmalı, akıntınızdan kültür örnekleri aldırararak üreyecek olan mikrop türüne uygun antibiyotiğe başlamalısınız. Aksi taktirde var olan şikayetleriniz giderek artacak ve enfeksiyon kronikleşirse daha uzun süreli antibiyotik tedavisi kullanmak zorunda kalacaksınız. Üreyen mikrobun cinsine göre bazen eşinizin de tedavisi gerekir. Aksi taktirde sizde iyileşen enfeksiyon yeniden oluşur.

Adet sırasında gebe kalınır mı?

Adet sırasında ilişkiye girmek gebelikten korunmak açısından güvenli midir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, genellikle 28-30 günde bir adet gören kadın için adetin son günlerinde ilişkiye girilirse gebelik ihtimali çok düşüktür. Kadının adet sıklığı öne geldikçe (örneğin 22 günde bir) o zaman bugünlerde de gebe kalabilme ihtimali mevcuttur. Dolayısıyla başka korunma yöntemi kullanmazsanız (doğum kontrol ilaçları, spiral vb) adetin son günleri de gebelik açısından riskli olabilir. Adet sırasında girilen ilişkide gebelik oluşmasa bile enfeksiyonlara yatkınlık normale kıyasla daha yüksektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder