Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Önce test sonra teşhis
HABERİ PAYLAŞ

Önce test sonra teşhis

Haberin Devamı

Erkeklerin baş belası olarak bilenen prostat için 40 yaşından sonra her yıl düzenli kontrol şart. Prostat şüphesiyle gelen hasta önce muayene edilir ve testler yapılır. Hastanın durumu tedavi seçeneğini belirler. Bu ilaç ya da ameliyat olabilir

SORU: Erken boşalıyorum

27 yaşındayım, erken boşalıyorum. Bugüne kadar birlikte olduğum kadınları tatmin edemedim. Ama ikinci birleşmede yani yarım saat sonra erken boşalmıyorum. Bana yardımcı olursanız sevinirim.

CEVAP
Bu durumda bir sorununuz olmadığını düşünebilirsiniz. İkinci birleşmeyi yapabildiğiniz ve bunda erken boşalma sorununuz olmadığına göre herhangi bir tedaviye de ihtiyacınız yok demektir. Eğer erken boşalma olmadan tek bir ilişki yaşamak istiyorsanız sizin durumunuzda önceden bir boşalma sağlamak erken boşalmayı engellemek için yeterli olacaktır. Bu şekilde hallolan bir sorun için ilaç kullanmaya da gerek yok.


[[HAFTAYA]]


SORU: Prostat nasıl büyür, tedavi edilir mi?

63 yaşındayım, prostat büyümesi nasıl teşhis edilir ve tedavisi nasıldır?

CEVAP
Tanı basittir. Parmakla yapılan muayene, idrar analizi, idrar akım hızı testi, PSA testi ve ultrasonografiyle teşhis konulur. Daha sonra sahip olduğumuz birkaç tedavi seçeneğinden birini uygularız. Bunlardan biri ağız yoluyla alınan ilaçlardır. Bunlar prostatın büyümesini tedavi etmez, prostata ait belirtileri ortadan kaldırır. Prostat da bir yandan büyümeye devam eder. Eğer bir süre sonra ilaçlar artık o büyümeye cevap veremez hale gelirse, o zaman mutlaka cerrahi tedaviye geçmek lazımdır. Eğer prostatın hacmi çok büyük, yani 150-200 gram kadarsa en doğru tedavi açık ameliyattır. Bu ameliyattan sonra hasta 3-5 gün hastanede kalır. Ama büyüme 80-100 grama kadarsa kapalı ameliyatlardan yararlanılır. Kapalı ameliyatlardan biri greenlight lazer yöntemidir. Bu yöntemin avantajı hastanede kalış süresini kısaltması ve kanamanın çok az olmasıdır. Hastanede kalış süresi sadece 1 gündür. Bu yönteme alternatif kapalı ameliyat TUR ameliyatıdır. TUR yönteminin kullanıldığı hastalar 2-3 gün hastanede kalır. Cerrahinin uygun olmadığı hastalarda başka tedaviler de var. Örneğin idrar kanalına stent dediğimiz bazı cihazlar koyabiliyoruz.

SORU: Testislerim yer mi değiştirdi?

23 yaşındayım. Testislerden birinin aşağıda olması gerektiğini biliyorum. Geçenlerde sol testisimin aşağıda olması gerektiğini öğrendim. Benim sağ testisim aşağıda. Küçükken çok oynardım, acaba bu yüzden testislerim yer mi değiştirdi? Eğer öyleyse kısır kalma ihtimalim var mı?

CEVAP
Testislerin torbada olduktan sonra birbirleri ile orantılı olarak seviyeleri bir sorun oluşturmaz. Eliniz ile bu durumu kalıcı olarak değiştiremezsiniz ve bu durumların kısırlık ile ilgisi yoktur. Kendiniz için daha yararlı olacak konulara odaklanmanızı öneririm, vücut ile ilgili evhamların fazlalığı da zaman ile bir hastalık haline gelebilir, ruh sağlığınızı bozabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder