Prof. Dr. Derin Kösebay Önce kistten kurtulmak gerekiyor
HABERİ PAYLAŞ

Önce kistten kurtulmak gerekiyor

Çikolata kistlerinin oluştuktan sonra tedavisi ancak cerrahi yöntemlerle yapılıyor. Yani kist ameliyatla alınıyor. Anne olmak istiyorsanız önce bu kistten kurtulun. Ardından işler yoluna girince gebe kalmayı düşünün...

[[HAFTAYA]]

Testosteron hormonu yüksekmiş

28 yaşında, 8 yıllık evliyim. 2 ayda bir adet görüyorum. Kasıklarım ağrıyor. Bu yüzden doktora gittim. Doktor “Rahminde yara ve iltihap var. Ayrıca kan testine göre testosteron hormonun yüksek” dedi. İlaç kullanmam gerekiyormuş. 3 ayda bir kontrole gitmem lazımmış. Test sonuçlarımı size yazıyorum. Acaba teşhisi doğru mu?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, rahim ağzındaki yara için herhalde smear denen akıntı tahlilini doktorunuz almıştır. Tedaviyi bunun sonucuna göre yapacağını sanıyorum. Anlayabildiğim kadarıyla yumurtalıkların fonksiyonundaki bozukluk sonucu erkeklik hormonu biraz yüksek. Bunu da düzelmek için doğum kontrol hapı tavsiye edilmiş. Bunların hepsi normal. Doktorunuza güvenin ve verdiği tedaviyi aynen uygulayın.

Prolaktin neden yükselir?

26 yaşındayım. Yapılan ölçümlerde prolaktin hormonum yüksek çıktı. Bir süre prolaktin tedavisi gördüm. Değer düştükten sonra yine tekarladı, şikayetlerim yine başladı. Ne yapmam gerekir? Prolaktin neden yükselir?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, prolaktin hormonu beyindeki hipofiz bezinden salgılanır. Bu bezin bazı urlarında (Adenom) prolaktin çok yüksek değerlere çıkabilir. Bunun dışında stres, bazı karaciğer ve böbrek rahatsızlıklarında, psikolojik ve psikiyatrik hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar nedeniyle yükselebilir. Eğer prolaktin seviyesi hâlâ yüksekse doktorunuzla tekrar görüşün.

Yumurtalık kanseri miyim?

30 yaşındayım. Doktorum ultrasonla bakıp bana sağ yumurtalığımda kist olduğunu söylemişti. Kontrole gittiğimde baktı ve CA 125 testi yaptı. Sonuçları size yazıyorum çıktı. Doktor çikolata kisti olabileceğini söyledi. Ne anlama geliyor?Test sırasında adet görüyordum, bunun etkisi olabilir mi? Çocuk istiyorum, sorun yaratır mı?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, çikolata kistlerinde CA 125 normalden yüksek değerlerde bulunabilir. Çikolata kistinin ultrasonla teşhisi kolaydır ve doğruluk oranı çok yüksektir. Son yıllarda HE4 denen bir tümör markırı CA 125 ile beraber bakılarak kistlerin iyi huylu olup olmadığını değerlendirmekte kullanılıyor. Doktorunuz uygun görürse bu testi de yaptırmanızda yarar olabilir. Çikolata kisti oluştuktan sonra bunun tedavisi cerrahi oluyor (yani ameliyatla kistin alınması şeklinde). Bu ameliyata bir de patolog davet edip kistin mikroskop altında muayenesini istiyoruz. Yumurtalık kistlerinde tanı da hata riski böylece en aza indirilebiliyor. Ameliyat olup kistten kurtulduktan sonra gebeliği düşünebilirsiniz, sevgiler...

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder