Dünya Önce deprem, sonra tsunami, sonra volkan!

Önce deprem, sonra tsunami, sonra volkan!

Paylaş
Önce deprem, sonra tsunami, sonra volkan!

Endonezya'da meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki deprem önce dev tsunamide 100'den fazla kişiyi öldürdü, sonra da yanardağı patlattı

Endonezya'da dün gece meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki depremin ardından oluşan tsunamide 108 kişinin öldüğü, en az 500 kişinin de kaybolduğu bildirildi. Deprem, ülkenin güneyindeki Merapi Yanardağı’nı da tetikledi. Dört yıllık aradan sonra tekrar faaliyete geçen yanardağdan çıkan kızgın küller yüzünden 3 aylık bir bebek öldü, 20 kişi de yaraladı.

Haberin Devamı

Sumatra adası açıklarındaki deprem sonrası oluşan tsunamide dev dalgaların üç metreyi aşarak, Pagai ve Silabu sahil köylerindeki yüzlerce evi yıktığı belirtildi.

Yerel bir televizyon kanalına konuşan Endonezyalı bir yetkili, Mentawai ada zincirinde bulunan köylerde şu ana kadar 108 kişinin cesedine ulaşıldığını söyledi. Bölgede çoğu kadın ve çocuk en az 500 kişi ise halen kayıp.

Depremden en fazla etkilenen Mentawai adalarında yerel yönetimin üst düzey yetkilisi Hendri Dori Satoko da Metro TV'ye yaptığı açıklamada, deprem ve tsunamiden sonra kaybolduğu belirtilen kişilerin yüksek yerlere çıkmış olabileceğini söyledi.

Avustralya Dış İlişkiler ve Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da 8 ila 10 kişi taşıyan bir turist teknesinden depremden bu yana haber alınamadığı belirtildi.

Haberin Devamı

Sık sık depremin vurduğu ülkede, Sumatra adası açıklarında 2004 yılında meydana gelen çok şiddetli depremin ardından oluşan tsunami felaketinde 200 binden fazla kişi ölmüştü.

YANARDAĞ PATLADI

Dün gece meydana gelen depremin ardından Endonezya'nın Java adasında bulunan Merapi Yanardağı da faaliyete geçti. Yanardağdan çıkan kızgın küller, üç aylık bir bebeğin ölümüne, en az 20 kişinin de yaralanmasına neden oldu.

Endonezya'daki volkanları izleyen bir volkan bilimci, yanardağın duman ve kül püskürttüğünü, üç patlama duyduklarını ve küllerin 1.5 kilometre yüksekliğe kadar çıktığını belirtti.

Bölgede yanardağın patlama tehlikesine karşı en yüksek seviyede alarm verilmiş, binlerce kişi tahliye edilmişti.

Merapi Yanardağı en son 2006 yılında patlamış, 2 kişi ölmüştü. 1994’te meydana gelen patlamada ise 60 kişi hayatını kaybetmişti. Endonezya’da 129’dan fazla aktif volkan var.

(Hürriyet)