Ekrem Sarısu 'Önce başlayan geçerli ilkesi' destek primi için de geçerli
HABERİ PAYLAŞ

'Önce başlayan geçerli ilkesi' destek primi için de geçerli

Soru: 5 yıldır Emekli Sandığı’na tabi emekliyim. Üç yıldır sosyal güvenlik destek primine tabi olarak özel bir şirkette çalışıyorum. Sekiz aydır da yine bu çalıştığım şirketin yan kuruluşu olan başka bir şirkette şirket ortaklığım oldu. Emekli ve destek primine tabiyken, sekiz aydır sonradan şirket ortaklığım olduğundan, ayrıca bir de Bağ-Kur’lu olarak maaşımdan yüzde 15 kesinti yapılması gerekiyor mu? Abdullah BAYIN Cevap: Sosyal güvenlikte teklik ilkesi vardır. Aynı süre için bir yerde sigortalıyken, başka bir sigorta statüsünde olunamaz. Örnek vermek gerekirse, aynı dönem için hem SSK’ya hem de Bağ-Kur’a prim ödenemez. Ayrıca bugün uygulanmakta olan yasaya göre; ‘önce başlayan sigorta geçerlidir’ ilkesi geçerlidir. Bu durum destek primi uygulaması için de geçerli.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Sigortalı çalışmanızdan dolayı destek primi ödüyorsunuz. Şirket ortaklığında da destek primi ödemeniz, aynı dönem için çift destek primi ödeyeceğiniz anlamına gelir ki, bu da belirttiğimiz ilkelere aykırıdır. Ücretli çalışmanız devam ettiği sürece şirket ortaklığından dolayı emekli aylığınızdan sosyal güvenlik destek primi kesilmeyecek. Sigortalı çalışmaya ara verdiğinizde ise şirket ortaklığından dolayı emekli aylığından destek primi kesilmeye başlayacak.

25 tam yıl fiili hizmet süresini ve 56 yaşınızı doldurmanız gerek

Soru: 14 Haziran 1975 doğumluyum. 12 Aralık 1989’da SSK’lı oldum. 1480 günüm var. 12 Aralık 2000’den beri devlet memuru olarak görev yapıyorum. Ne zaman emekli olabilirim? Abdullah ŞENYİĞİT Cevap: 25 tam yıl fiili hizmet süresi ve 56 yaş şartlarına tabisiniz. Fiili hizmet sürenizi 25 yıla tamamlamanız şartıyla (Kasım 2021 sonuna kadar çalışarak) 14 Haziran 2031’de emekli olabilirsiniz.

Askerliğinizi borçlanıp 20 Mayıs 2011’de emekli olabilirsiniz

Soru: 20 Ocak 1988’den beri Bağ-Kur’luyum. Askerliğimi Bağ-Kur’dan önce yaptım. 10 Şubat 1961 doğumluyum. Bu durumda askerliğimi yatırırsam ne zaman emekli olabilirim? Ahmet YILDIRIM Cevap: Askerlik sürenizi bildirmemişsiniz. Muhtemelen 20 ay askerlik yapmışsınızdır. Askerlik sürenizi borçlanmanız halinde, 25 tam yıl prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. Ara vermeden prim ödemenize devam ederek, 25 tam yıl prim ödeme sürenizi dolduracağınız 20 Mayıs 2011’de emekli olabilirsiniz.

Haberin Devamı

Babanız 49 yaşını doldurduğunda emekli olacak

Soru: Babam 18 Kasım 1965 doğumlu. 31 Mart 1987’de SSK’lı oldu. 7025 gün primi var. Askerliğini ödedi. Ne zaman emekli olabilir? Hasan TUNÇ Cevap: Babanızın askerlik yaptığı tarihi ve askerlik süresini bildirmemişsiniz. Sorunuzu, babanızın sigorta başlangıç tarihinden önce 18 ay askerlik yaptığı varsayımına göre cevaplandırıyoruz. Askerlik borçlanması babanızın sigorta başlangıç tarihini 18 ay geri götürerek 25 yıl sigorta, 4900 gün prim ve 49 yaş şartlarına tabi olmasını sağlıyor. Prim ödemesi yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemese dahi 18 Kasım 2014’te emekli olabilir.

Damga Vergisi de af kanunundan yararlanır

Soru: Damga Vergisi borçları da aftan yararlanıyor mu? Celil İlkiz Cevap: 213 sayılı Vergi Usul Kanunu kapsamına giren, 31 Aralık 2010’dan (bu tarih dahil) önceki dönemlere, beyana dayanan vergilerde bu tarihe kadar verilmesi gereken beyannamelere ilişkin vergi ve bunlara bağlı cezaları, gecikme faizleri ve gecikme zamları af kanunundan yararlanmaktadır. Damga Vergisi de Vergi Kanunu kapsamında bir vergi olduğundan aftan yararlanmaktadır. Af kanunu yayımlandıktan sonra 2 ay içinde yazılı başvuru yapmanız halinde aftan yararlanırsınız.

Haberin Devamı

Kayıtta olan ancak kasada olmayan paranın aftan yararlanması mümkün

Soru: İşletmemizin defter kayıtlarında görünen, ancak kasada olmayan para için af kanunu nasıl yararlandırılacak? Aftan yararlanmak için ne kadar vergi ödenecek? Ne gibi işlemler yapılması gerekiyor? Nurullah ŞAHAN Cevap: Af kanununda şirketin defter kayıtları ile kasa mevcutlarının uyumlu hale getirilmesine ilişkin düzenleme var. 31 Aralık 2009 itibarıyla işletmenizin defter kayıtlarında görünmesine karşın işletmede bulunmayan kasa mevcutları, af kanunu yayımlandıktan sonra 3 ay içinde vergi dairesine beyan etmek suretiyle kayıtlar düzeltilebilecek. Beyan edilen kasa mevcudu üstünden ‘yüzde 3’ hesaplanan verginin de aynı süre içinde yani, kanun yayımlandıktan sonra 3 ay içinde ödenmesi gerekiyor. Af kanununun en geç Mart ayında yayımlanması bekleniyor. Bu durumda Haziran sonuna kadar, işletme bilançonuzda olan ancak işletmede bulunmayan kasa mevcudunuzu vergi dairesine beyan edip üstünden yüzde 3 hesaplanacak vergiyi de beyanname verme süresi içinde ödediğinizde, kasa mevcudu ile defter kayıtlarınızı uyumlu hale getirmiş olursunuz.

Eşiniz ancak 66 gün doğum borçlanması yapabilir

Soru: Eşim 29 Mart 1971 doğumlu. 13 Şubat 1989’da SSK’lı oldu. Fakat 1992’de 2 ay prim ödenmiş. 30 Temmuz 1998’de isteğe bağlı Bağ-Kur’a prim ödemeye başladı. 5 yıl 26 ay 149 gün prim ödedi. Eşim SSK’lı bir işe mi girmeli? Yoksa Bağ-Kur’a devam mı etmeli? 24 Mayıs 1998 doğumlu bir kızımız var. Ne yapmamız gerekir? Zafer TÜRKDÖNMEZ Cevap: Eşinizin başlangıç tarihi 1992’deki uzun vadeli sigorta kollarına ilk defa prim ödediği gündür. Bu başlangıca göre eşiniz, SSK’da 20 yıl sigorta, 5600 gün prim ve 49 yaş şartlarına tabi. Eşiniz 2811 gün daha prim ödeyerek, 2789 gün olan prim ödemesini 5600 güne tamamlaması şartıyla, 29 Mart 2020’de emekli olabilir. Eşiniz doğum tarihi ile isteğe bağlı Bağ-Kur’lu olduğu tarih arasındaki 66 günü doğum borçlanması yaparak kazanabilir. Eşinizin bu şartlarla emekli olabilmesi için, priminin son 1260 gününü sigortalı bir işte çalışarak ödemesi gerekiyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder