Sağlık On binler organ bağışına muhtaç

On binler organ bağışına muhtaç

Paylaş
On binler organ bağışına muhtaç

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Arif Kapuağası, Türkiye'de böbrek bekleyen hasta sayısının 60 bini geçtiğini, karaciğer bekleyen hasta sayısının ise 2 bin 500 civarında olduğunu belirtti

Organ ve Doku Nakli Koordinatörlüğü Eğitim Kursu, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Mor Salon’da başladı. Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Kapuağası, kursun açılışında yaptığı konuşmada, hastaların yaşamlarını kaliteli şekilde sürdürmeleri için bu tür eğitim faaliyetlerinin önemine işaret etti.

Haberin Devamı

"Türkiye’de böbrek bekleyen hasta sayısı 60 bini geçti, karaciğer bekleyen hasta sayısı ise 2 bin 500 civarında" diyen Kapuağası, organ nakli koordinatörlerinin bu hastaların normal insan gibi yaşamlarını idame ettirmesi için çok önemli olduğunu vurguladı. Kapuağası, "Eğer biz bu hastalara yeterli özeni göstermezsek, bu kişiler uzun süre bekleyecek ya da bazıları bu şansı elde edemeden vefat edecekler. O yüzden yapacağınız işin önemini kavramanızı, bu eğitimlerden faydalanmanızı istiyoruz" diye konuştu. Kapuağası, eğitimlerin diğer illerden gelen talepler doğrultusunda Türkiye’nin diğer yerlerinde de yapılabileceğini, bu eğitimler sırasında deneyimlerin paylaşılacağını kaydetti.

"ORGAN NAKLİ KONUSUNDA ’TATLI BİR REKABET’ SÖZ KONUSU"

Haberin Devamı

Antalya İl Sağlık Müdürü Adem Bilgin, Akdeniz Üniversitesi Hastanesinin, organ nakli ve donör konusunda öne çıkan bir sağlık kuruluşu olduğunu söyledi. Sağlık Müdürlüğü olarak Akdeniz Üniversitesi Hastanesinin faaliyetlerine her zaman destek verdiklerini belirten Bilgin, organ nakli konusunda Türkiye’deki sağlık kuruluşları arasında da "tatlı bir rekabet" olduğunu ifade etti. Akdeniz Üniversitesi Hastanesinin organ naklinde Türkiye’de öne çıktığına değinen Adem Bilgin, "Karaciğer ve böbrek naklinden sonra kol naklinde de Akdeniz Üniversitesi Hastanesi ses getirdi. Organ nakli merkezinde Antalya olarak öne çıkmaktan seviniyoruz ama İstanbul’u da geçmek istiyoruz. Orada 17 merkez var, Antalya’daki merkez sayısı ise iki. İstanbul ile yarışmak ve İstanbul’u geçmek istiyoruz" dedi.

"300’LERDEKİ ORGAN NAKLİ SAYISI 3 BİNLERE ULAŞTI"

Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakil Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Gültekin Süleymanlar, organ nakli konusunda Türkiye’de son yıllarda gözle görülür gelişmeler olduğunu söyledi. Sağlık Bakanlığının bu konuda son yıllarda yürüttüğü çalışmaları takdir ettiğini ifade eden Süleymanlar, 300’lerdeki organ nakli sayısının 3 binlere ulaşmasını keyifle izlediğini dile getirdi.

Prof. Dr. Gültekin Süleymanlar, organ nakli bekleme listesi kurulmadan önce Türkiye’de "kaotik bir ortam" olduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Geçmişte bekleme listesi diye bir şey yoktu. Bir defa bu milattır. Sıkıntılarına ve aksamalarına rağmen bekleme listelerinin oluşturulması ve böbrekte başarıyla uygulanması önemli bir aşamadır. Şeffaf, adil bir paylaşımın olduğunu biliyorum. Bu konuda görülen bazı küçük aksaklıkların çözülmesi konusundaki çalışmalara da tanık oluyorum. Organ naklinde en kritik işin, canlıdan ve kadavradan nakil olduğunu biliyoruz. Esas kritik sürecin kadavradan organ bağışı ve nakli olduğuna inanıyorum.

Haberin Devamı

Merkez olarak kadavradan bağışı artırmak öncelikli konu başlıklarımızdan birisi. Bugünkü kurs da bunun örneği. Her türlü bilimsel faaliyete talip olduğumuzu bakanlığa bildirdik. İyi işbirliğiyle büyük işler görüleceğini hep beraber gördük. Organ bağışı ve kadavradan organ temimindeki en kritik görev koordinatörlerin. Yüzlerce binlerce insana hayat olmak, can katmak için önemli bir vazifede sorumluluk alıyorsunuz." Akdeniz Üniversitesi Başhekimi Doç. Dr. Abdullah Erdoğan, eğitimin Antalya’da düzenlenmesinde hastanelerinin bu alanda yakaladığı başarının etkili olduğuna dikkati çekti. Organ nakline verilen katkının önemine işaret eden Erdoğan, "Böylece daha az kişinin diyaliz almasını, daha az kişinin sakat yaşamasını sağlayacaksınız" ifadelerini kullandı. 9 ildeki organ nakli koordinasyonundan sorumlu uzman ve sağlık çalışanlarının katılımıyla gerçekleşen kurs, 4 Martta sona erecek.

Haberin Devamı