Dünya Ölüm yolunun bedeli: 400 dolar

Ölüm yolunun bedeli: 400 dolar

Paylaş
Ölüm yolunun bedeli: 400 dolar

Malta karasularında gece batan tekneden yürek burkan hikâyeler çıkıyor

Afrika kıtasından İtalya’nın Lampedusa Adası’na ulaşmaya çalışan göçmenlerin 51’i kurtuldu, çoğu çocuk 250 kişi halen kayıp. Daha iyi bir yaşam şartı arayan göçmenlerin teknede kendilerine yer açmak için 400’er dolar ödedikleri ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Libya’nın Zuwarah kentinden 2 gece önce hareket ettiği belirlenen 13 metrelik tekne, çoğunluğu Eritre ve Somalili olmak üzere 300 göçmenle birlikte gece battı. Lampedusa Adası’nın 70 kilometre açığında alabora olan teknedeki, çoğunluğu çocuk 250 kişiden, aradan 12 saatten fazla süre geçmesine karşın bir türlü haber alınamıyor.

İtalyan Sahil Güvenlik botları ve helikopterlerinin yanı sıra Malta güvenlik güçleri de arama ve kurtarma çalışmalarını sürdürüyor. Bir İtalyan yetkili, "Gece saat 04.00 sıralarında teknenin battığı yere ulaştık. Gece karanlığında denizde insanları aramak oldukça güçtü" dedi. Suda 20 kişinin cesedi bulunurken, kurtarılan 51 kişi ise Lampedusa Adası’nda tedavi altına alındı.

Haberin Devamı

3 METRELİK DALGALAR YUTTU

İtalyan yetkililer teknenin battığı sırada Sicilya Kanalı’nda 3 metreye yakın dalgalar oluştuğu bilgisini verdi. Kurtulanların ifadesi ise ürkütücü boyutta. Kamerunlu 29 yaşındaki bir genç, "Bir anda deniz aşırı derecede kabardı ve battık. Ben nişanlımı ve bir arkadaşımı kaybettim. Cehennem gibiydi. Teknede, 3 bebek ve çok sayıda kadın da vardı" dedi.

BERLUSCONI-SARKOZY BİRARAYA GELECEK

Öte yandan, kaçak göçle mücadele için İtalya Tunus’la bir anlaşma imzaladı. Anlaşmaya göre İtalya halihazırda Lampedusa Adası’na varan 20 bin kaçak göçmen için "geçici oturum izni" verecek. Ancak yeni gelenleri ise sınır dışı edecek.

Kuzey Afrika’daki değişim rüzgarlarının ardından yılbaşından beri İtalya’ya 25 bin 800 kaçak göçmenin ulaştığı belirtildi. Bunların 2 bin 300’ü Libya’dan geri kalanların ise Tunus’tan geldiği açıklandı.

Bu arada İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, başta kaçak göç sorununu masaya yatırmak ve Libya konusunu görüşmek için 26 Nisan’da Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile Roma’da bir araya gelecek.

Esma Çakır / ROMA(İtalya), (DHA)