Gündem Ölen maden işçilerine suçlama

Ölen maden işçilerine suçlama

Paylaş
Ölen maden işçilerine suçlama

Bükköy Madencilik'e ait kömür ocağında 19 işçinin hayatını kaybettiği grizu patlamasında, madenin genel müdürü, patlamadan işçileri sorumlu tuttu

Bursa'nın Mustafakemalpaşa İlçesi'ne bağlı Alpagut Köyü yakınlarındaki Bükköy Madencilik'e ait kömür ocağında 19 işçinin ölümüne neden olan grizu patlamasından sonra Mühendis ve Ocak Müdürü Hayrettin Çelik ve Ocak Şefi Bayram Erdoğan ile tutuklanan Genel Müdürü Fahrettin Şolpan'ın, savcılıkta verdiği ifadede, grizu patlamasının dinamitten değil, sigaradan kaynaklanabileceğini öne sürerek işçileri suçladığı öğrenildi.

Verdiği ifadede, işletmenin sorumlusu olduğunu kabul eden Şolpan, işletmenin teknik yönden hiçbir sıkıntısı olmadığını da iddia etti. Şolpan'ın ifadesinde, "Bakanlığın hazırladığı ve bana okuduğunuz raporu kabul etmiyorum. Biz işletmede ölçümlerimizi yapıyorduk.

"İŞÇİLERİ UYARDIK AMA SİGARA İÇTİLER"

İşçileri defalarca uyarmamıza rağmen bazı işçilerimizin işletme içerisinde sigara içtiklerini tespit etmiştik. Hatta bu nedenle birkaç işçinin iş akdini de feshetmiştik. İşletmede kullandığımız malzemelerin tamamı anti grizudur.

İddia edildiği gibi patlamanın dinamitten değil, sigaradan kaynaklanmış olabileceğini düşünüyorum. Bu nedenle bana yöneltilen suçlamaları kabul etmiyorum" dediği öğrenildi.

KIRMIZI KARANFİLLİ PROTESTO

Grizu patlamasında 19 maden işçisinin ihmal ve işyerinin sorumsuzluğu yüzünden yaşamını yitirdiğini söyleyen aralarında Demokratik Emek Örgütü, Bağımsız Tekstil İşçileri Sendikası, Bağımsız Metal İşçileri Sendikası, İşçi Hakları Derneği, Ataması Yapılmayan Öğretmenler Platformu'nun bulunduğu 15 sivil toplum örgütü üyesi 30 kişilik grup, facianın meydana geldiği madenin önüne gelerek, çeşitli sloganlar attılar.