Opr. Dr. Hande Akbaş Ölçüm için 2-3 ay beklenmeli
HABERİ PAYLAŞ

Ölçüm için 2-3 ay beklenmeli

Haberin Devamı

Uzun süre doğum kontrol ilacı kullanmış, hapın etkisiyle yumurtalıklarında baskılanma olmuş bir kadının hemen yumurtalık rezervini değerlendirmek doğru değil. Bu ilaçların etkileri 2-3 ay sonra geçtiğinden o zaman ölçüm yapmak çok daha sağlıklı olur.

5 aydır korunmuyoruz

32 yaşındayım, 3 yıldır evliyim. 5 aydır korunmuyoruz. Smear testi temiz. Neden hâlâ hamile kalamıyorum?

CEVAP

Sevgili okuyucum, korunmayı bırakalı 5 ay olduğu için acele etmeyin. Keza sağlıklı çiftlerin her ay gebe kalabilmek için yüzde 20-25 şansı olduğu düşünülürse, 5 aylık süre kısır olduğunuza karar vermek için erken. Size önerim sadece eşinizin sperm analinizi yaptırmanız. Erkeklerin örnek vermesi çok zor olmadığı için bu test normalse, bence bir 6 ay daha kendi kendinize denemeye devam edin. Eğer spermde sorun varsa en azından boşu boşuna beklemekle zaman kaybetmeden tüp bebek yöntemine geçersiniz.

Gebelik hayal mi?

28 yaşında, bekar kızım. 4 sene önce düzensiz, ağrılı adet nedeniyle kadın doğum uzmanına başvurdum. Önce bana düzenleyici bir ilaç verdi 3 ay kullandım ama yararını görmedim. Yeniden kontrole gittim. Yumurtalıklarımın ömrü azalmış. Doktorum "Önce bir test yapalım, adetinin 2'nci gününde tekrar gel" dedi. Çocuğum olmaz diye çok korkuyorum. Anne olmak istiyorum. Ne yapmam gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, uzun süre kontrol ilacı kullanmış bir hanımda yumurtalıklarda baskılanmaya bağlı olarak ilacın hemen bitiminde yumurtalık rezervini değerlendirmek ya da hormon testi istemek kesinlikle doğru olmayacaktır. Ultrasonda aşırı baskılanmış bir görünüm, FSH hormonunuzun buna rağmen normal çıkmış olması kesinlikle beklenen bir durumdur. Genellikle bu tür ilaçların etkisi 2-3 ay sonra geçtiğinden size önerim, 2-3 ay sonra bu alanda uzman bir hekime başvurmanız. Ancak o zaman yumurtalık rezervinizi doğru olarak değerlendirmeniz iyi olur. Yaşınıza da baktığımda endişelenecek bir durumunuz olmadığı kanaatindeyim.

Nasıl hamile kalırım?

26 yaşındayım, 56 kiloyum. 7 aydır hamile kalamıyorum. 2 ay önce hormon testi yaptırdım. Ultrason çekildi. Yumurta sayıma bakıldı. Sonuçları yazıyorum. Yumurta sayım normal mi? Gebe kalmak için ne yapmam gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, 26 yaşındaki kadın için sağ yumurtalığınızda sadece 2 yumurta görülmüş olması beklediğimizin biraz altındadır. Sol yumurtalığınızı doktorunuz daha iyi görmüş ancak FSH seviyenize baktığımda rezervinizin kötü olmadığını anlıyorum. Ya kan değerinde ya da ultrasonografide bir hata olduğunu düşünmekteyim. Ultrason kan değerine göre daha güvendiğimiz bir parametre olduğundan size önerim üreme tıbbı konusunda tecrübeli bir doktora başvurarak yumurta rezervinize bir kez daha baktırmanızdır. Bu bizim için AMH’dan daha güvenilir bir testtir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder