Siyaset Oktay Vural: Bu RTE'nin yeni filmi
Paylaş
Oktay Vural: Bu RTE'nin yeni filmi

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Kanal İstanbul Projesini değerlendirirken, "Sayın Başbakan, maalesef bir hevesi pazarlıyor. Şimdiden arazi fiyatları tartışılmaya başlandı. Hiçbir bilimsel tartışma yok. Hayali bir su yolu" dedi.

Vural, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, çalışmaların proje olabilmesi için yaşanan bir soruna çözüm üretmesi ve özgün olması gerektiğini ifade etti.

Haberin Devamı

Projenin seçim malzemesi olduğunu öne süren Vural, "AKP, ’one minute’ şovuyla seçim kazanmaya çalışmıştı şimdi de bu tür şeylerle milleti aldatıp, kandırmak istiyor. Muhalefetin getirdiği her türlü projeye, ’seçim malzemesi’ diyenler, kaynak soranlar şimdi nerede acaba? ’Aklın neredeydi, 9 yıldır iktidardaydın’ şeklinde kimse sormuyor" diye konuştu.

Projenin uygulanabilmesi için etüdünün yapılması gerektiğine dikkati çeken Vural, şöyle devam etti:
"Sayın Başbakan diyor ki ’etüdünü yaptıracağız’ Etüdünü yaptırmadığın bir şey proje olur mu? Ne yapacağın belli değil. Projenin başı belli değil, sonu belli değil. Etüdü yapılmamış bir projeyi allayıp, pullayıp millete yutturmaya çalışıyor. Birisi neden sormuyor, ’madem bu fikir senindi neden 9 yıldır etüdünü yaptırmadın?’ Bu proje boş hevesten öte bir anlam taşımıyor. Ortaya ciddi bir çalışmayla çık. Sayın Başbakan maalesef bir hevesi pazarlıyor. Şimdiden arazi fiyatları tartışılmaya başlandı. Hiçbir bilimsel tartışma yok. Hayali bir su yolu. Kime yarayacak? Arazi el değiştirmelerde kapatmalara yarayacak.

Haberin Devamı

Seçim döneminde zannediyorum, yeni bir film vizyonu soktu Sayın Başbakan. RTE’nin yeni filmi. Bu da bu film için oluşturulmuş Hollywood vari bir film platosu. Biliyorsunuz animasyonu bile var. Fantazi-kurgu film. İsmi de ’RTE Çılgın Proje-İKP’ Projenin fikri Recep Tayyip Erdoğan’a ait değil."

Eski Başbakan Bülent Ecevit’in 1994 yılındaki seçim beyannamesinde projenin yer aldığını ileri süren Vural, Hollanda’da yaşayan Mustafa Coşkun isimli bir işadamının da aynı konuda oluşturduğu projeyle ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve hükümet yetkilileriyle görüştüğünü iddia etti. Vural, "Bu projeyle ilgili hususları göndermedi mi? Sayın Başbakan, 6 Ekim’de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’nın Danışmanı Prof. Dr. İbrahim Baz ile birlikte sizin yakın tanıdığınız birisi bu kişiyle gitti, görüştü mü? Görüştü. Bu, adamın hazırladığı fikirler demeti. Olur, olmaz. 1 trilyon dolarlık yatırımdan bahsediyor. Adalardan tutun, yerleşim yerleriyle igili. Fikir sana ait değil. Damganı vurup, ’bunu yapacam’ diyorsun’ şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Başkasına ait olan bir fikri hayata geçirmek için adım atılmasının doğal olduğunu ifade eden Vural, "Sayın Başbakan, ne adım attı? Animasyon, çizgi film yaptırdı" dedi.

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından, projeye ilişkin hazırlanan bir yazıyı okuyan Vural, yazıda, projenin yapılmasının ilgili yönetmeliğe aykırı bulunduğunun ifade edildiğini aktardı.

-"MÜSLÜMANLIĞIN YARISI İNSAFTIR"-

Başbakan Erdoğan’a seslenen Vural, "Adamın biri zaten bunu hazırlamış. Müslümanlığın yarısı insaftır. Desen ki ’bunlar bunlar yapıldı. Bu projeyi gerçekleştireceğiz. Bu fikri getirenlere teşekkür ederim. Bunun etüdünü yaptırdım. Yapılabilir olduğunu gördüm. Bir katma değer üret. Bu da yok" diye konuştu.

Marmaray Projesinin tüm çalışmalarının kendi bakanlığı döneminde tamamlandığını ileri süren Vural, şöyle konuştu:
"Bu projenin ön yeterliliğini ben yaptım, mühendisliği yaptık, parasını da bulduk. Bu projenin şimdiye kadar işletmeye geçmesi gerekiyordu. Tüp bitti, yol yok ortada. Fikir başkasının ama maalesef Sayın Başbakan bu fikri, kendi fikriymiş gibi sunuyor. Bir siyaset mankeni gibi başkalarının diktiği elbiseleri, gömlekleri habire giyip duruyor. Atış serbest. Ne yaparsa yeridir. Dün öyle bugün böyle hiç önemli değil. Bunun durduğu çizgiye tespit eden var mı?

Haberin Devamı

Bir başbakan düşünün, 2,5 aylık çocuğun boğazından süt geçiremiyor, kalkmış ’ikinci boğaz’ diyor. Başkasının boğazından imar mı rant mı geçecek kalkıp proje oluşturuyor. Bu bir rant projesidir. Hatırlamıyor musunuz? İstanbul’a, Ankara’ya kaç kere Disneyland yapılıyordu? Ne oldu bunlar? Bu maskeli siyasetçilerin maskelerini indirelim. Başbakan, bu projelerle milletin gündemini değiştirmeye çalışıyor. İstanbul’un sokaklarını teröristlere teslim etti. Herhalde insanların yaşayacağı yeni İstanbullar oluşturmaya çalışıyor. Dolayısıyla, bu proje umut tacirliğinden başka bir şey değil."

Proje sunumunu da gayriciddi bulduğunu ifade eden Vural, "Artık Sayın Başbakan şöyle bir proje ile ortaya çıkabilir, ’Arabalar değil yollar yürüyecek. Yürüyen yollar yapacağız’ diyebilir. Hiç şaşırmayın" dedi.

Haberin Devamı

Vural konuşması sırasında önündeki mikrofonun masadan düşmesi üzerine, "böcek mi var burada acaba" esprisi yaptı. Vural, "İkinci boğaz ile ilgili bu gelişmelere ’proje’ denilmesine mikrofon bile isyan ediyor. Kim isyan etmez ki... ’Buna proje diyenleri protesto ediyorum’ dedi mikrofon. Bunun proje olmadığı bir stand-up şov olduğu açık" şeklinde konuştu.

-"ALLAH’A ŞÜKÜR BİZİM YOK AMA..."-

Vural, konuşmasının ardından soruları da yanıtladı.

Bir gazetecinin, "Son zamanlarda partinizle ilgili bazı kaset olayları gündeme geldi" sözleri üzerine Vural, "Bu konuda Sayın Genel Başkan tavrını oluşturmuştur ama partimizin bu oynanan oyunları bozma noktasında kararlılığını kimse bozamayacak, tuzağa da düşüremeyecektir" dedi.

"Siyasetçi olarak endişe duyuyor musunuz bu son olaydan sonra" sorusuna Vural, "Siz medya olarak duyuyor musunuz? Allaha şükür bizim yok ama tüm bunların hepsi değerlendirilecektir. Ben herşeyden önce belli olayları bu şekilde değerlendirmekten uzak duran birisiyim ama MHP bu milletin değerleri ekseninde birlik, bütünlüğünü savunan bir partidir. Bu konuda hiçbir yanlışa izin vermez. Bu konuda açık ve nettir" yanıtını verdi.

Vural, Osmaniye’de Başbakan Erdoğan’ın miting yapacağı Devlet Bahçeli Bulvarı’nın afişlerde ’Bahçelievler’ olarak değiştirilmesine ilişkin soruyu, "Demek ki Devlet Bahçeli korkusu sarmış Sayın Başbakan’ı. Korkunun ecele faydası yok. Çok nezaketsiz bir tavır. Biz de olsaydı yadırgamazdık. Devlet Bahçeli’nun mührü var orada. Orası Bahçeli’nin memleketi" diye cevapladı.

-İŞ ADAMI COŞKUN İLE TELEFON GÖRÜŞMESİ-

Vural, basın mensuplarına, ’projeyi hazırladığını öne süren iş adamı Mustafa Coşkun ile hemen telefon görüşmesi yapabileceğini" belirterek, Coşkun’u aradı. Vural, Coşkun’un kendisine ulaştığını söyledi.

Konuşmayı gazetecilere dinleten Vural, Coşkun’a, ’Bu projeyi siz daha önce hükümete sundunuz değil mi? Bana da mail yoluyla göndermiştiniz" sorusunu yöneltti. Coşkun da projeyi hükümete sunduğunu belirterek, "Bizzat görüştüğüm kişiler oldu o dönemde. Enerji Bakanı Hilmi Güler, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Başbakan’ın danışmanları, özel kalemine... Bayındırlık Bakanı ile bizzat görüştüm, konuştum, Turizm Bakanına..." dedi.

Kendisinin projeyle ilgili sık sık arandığını anlatan Coşkun, "Biz de dedik ki ’Yahu ne güzel ilgileniyorlar. Sabah biri akşam biri arıyor. Meğerse hırsızlık hazırlıkları yapıyorlarmış" dedi.