Gündem 'Oğlak parası'na resmi tarife

'Oğlak parası'na resmi tarife

Paylaş
'Oğlak parası'na resmi tarife

Balıkesir Havran'da geleneğe göre 'efe başı' denilen gençlerin, düğün sahiplerinden sembolik olarak aldığı 'oğlak parası' na resmi tarife hazırlanıyor

‘GENÇLER SUİSTİMAL ETTİ’

Haberin Devamı

Balıkesir’in 26 köy ve 7 mahalleli Havran ilçesinde sürdürülen ve ‘Efe başı’ olarak tanımlanan gençlerin, düğün sahiplerinden ‘oğlak parası’ alma geleneğinin suistimal edildiği öne sürüldü. Kaymakam Fatih Genel, “Eskiden gençler sembolik olarak aldıkları ‘oğlak parası’ ile köy ya da mahallenin eksiklerini giderir, çeşme, kütüphane yaptırır, spor sahalarını düzenlerdi. Şimdi hem 2 bin ila 3 bin lira para topluyor, hem de bu paraları içkili lokantalara, eğlencelere harcıyorlar” dedi.

‘100-300 LİRA OLABİLİR’

Kaymakam Fatih Genel, “Artık ‘oğlak parası’nın miktarını muhtarlar belirleyecek. 100-300 lira arasında olabilir. Ortaya çıkacak resmi kararın aksine hareket edenler hakkında cezai işlem yapılacak” diye konuştu. Havran Belediye Başkanı Hasan Lofçalıoğlu da “Gelenek gereği düğünlerde gençlerin taşıdığı mahalle ve köy sancakları ile Türk bayraklarının kullanımı da düzenlenecek. Türk bayrağı ile sancaklara para takılmayacak ve kesinlikle yere eğilmeyecek” dedi.

Haberin Devamı

‘OĞLAK PARASI’ NEDİR?

Geleneğe göre; köy ve mahalle gençlerinin liderine ‘Efe başı’ deniyor. Efe başı, düğünlerde bayrak taşıyarak gelin alayını ya da sünnet olacak çocuğu gezdirip düğüne yön veriyor. Efe başı ile düğün sahiplerinin pazarlığıyla belirlenen bahşişe ise ‘Oğlak parası’ adı veriliyor. ‘Oğlak parası’, köy ya da mahallenin ortak bir gereksinimi için harcanıyor.

Ahmet ERTAN/DHA