Sağlık ODTÜ'den kanseri hızlı teşhis edebilen çip

ODTÜ'den kanseri hızlı teşhis edebilen çip

Paylaş
ODTÜ'den kanseri hızlı teşhis edebilen çip

ODTÜ'den Prof. Dr. Vasıf Hasırcı ve öğrencisi Dr. Menekşe Ermiş Şen tükürük, kan, balgam ve idrar gibi vücut sıvılarından kanserli hücrelere kısa bir sürede tanı koyabilen çip geliştirdi

Biyomalzeme ve Doku Mühendisliği Derneği Başkanı ve ODTÜ Biyomalzeme ve Doku Mühendisliği Merkezi (BİOMATEN) Kurucu Müdürü Prof. Dr. Vasıf Hasırcı ve doktora öğrencisi tıp doktoru Menekşe Ermiş Şen, "mikrodesenli yüzeylerin çekirdek deformasyonuna etkisi kullanılarak kanserli hücrelerin saptanması" projesini geliştirdi.

Prof. Dr. Vasıf Hasırcı'ya göre geliştirdikleri çipin maliyeti çok düşük ve raf ömrü de diğer kimyasal yöntemlere göre çok daha uzun. Bu yöntem ucuzluğu ve kısa sürede sonuç vermesiyle biyopsi gibi tanı sistemlerini geride bırakmaya hazırlanıyor.

KANSERLİ GRUPLARI YÜZDE 100 TANIYOR

Dr. Ermiş Şen yazılımı deformasyon sonrası her bir çekirdeğin yüzey alanı, çevre uzunluğu, şekil olarak bir daireye yakınlığı gibi özelliklerinin ölçülmesi ve bunların kanserli olduğu bilinen hücrelerle sağlıklı hücreleri arasında bir farklılık saptayıp saptamayacağına dayandığını belirterek "Eğer kalabalık bir grup hücre kullanılırsa bu rakamlar kanserli grupları tanımada yüzde 100, sağlıklı gruplarda ise yüzde 85 olarak hesaplanmıştır" bilgisini paylaştı.

YORUM İÇİN UZMAN GÖRÜŞÜNE İHTİYAÇ YOK

Bu sonuçların özellikle hızlı ve ucuz bir tarama yöntemi olarak kanserli dokuyu yakalamakta daha hassas bir tanı koyma aracını geliştirmekte başarılı olduklarını gösterdiğine işaret eden Dr. Ermiş Şen, "Sistemimizin çalışma prensibinde sonuçları yorumlayacak bir uzmana ihtiyaç yok" dedi.

Haberin Devamı