Tamer Heper Ödememe durumu olabilir
HABERİ PAYLAŞ

Ödememe durumu olabilir

Haberin Devamı

10 daireli bir apartmanda oturuyorum. Asansör bizim daire hizasında başlıyor. Bugüne kadar asansör gideri ödedik. Ancak şimdi yüklü bir masraf çıktı. Bizim kullanma ihtiyacımız olmadığı halde asansörün bu masrafına da katılma zorunluluğumuz var mı? ● S.G.

Bizim Kat Mülkiyeti Kanunu’nda bir ibare var, diyor ki; “Kat malikleri ortak yer ve tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısı ile bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek sureti ile bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamaz.”

★ ★ ★ ★ ★

Görüyorsunuz madde sanki sizin için düzenlenmiş. Sizin binada asansör ortak tesistir. Dolayısı ile konumunuz itibarıyla kullanma ihtiyacında değilsiniz ama madem ki asansör ortak tesis, o halde bu masrafa katılacaksınız.

★ ★ ★ ★ ★

Benzer haller pek çok yerde tartışma konusu olmuştur. Buna, diğer kat maliklerinin savunması şu şekilde olur: “Evet alt katta oturuyorsunuz ama hiç üst katlara çıkma ihtiyacı duymadınız mı?”

★ ★ ★ ★ ★

Tabii bu yönde bir tartışmaya karşı alt kat komşusu “Hayır hiç çıkmadım” yanıtını verebilir ama tartışmayı bu yöne çekmek de doğru değil. Zira bu konuda yasa hükmü var. Ancak bunun bir istisnası olamaz mı? Olabilir. Şöyle:

★ ★ ★ ★ ★

Şayet yönetim planına bir hüküm koyularak, alt katlarda oturanlar asansör giderinden muaf tutuldu ise buna uyulur.

Böyle bir madde zemin katlarda oturanlar için koyulabileceği gibi binanın dışından girilen işyerleri için de koyulabilir. Zira bina dışından gidilen işyerlerinin asansörle hemen hemen hiç irtibatı olmaz. Dolayısı ile okuyucuma bir de yönetim planlarına bu gözle bakmasını önereceğim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder