Gündem Öcalan'dan çözüm süreci açıklaması

Öcalan'dan çözüm süreci açıklaması

Paylaş
Öcalan'dan çözüm süreci açıklaması

HDP heyetiyle görüşen Abdullah Öcalan, "Yasanın meclise gelmesi tarihi bir gelişmedir" dedi.

Öcalan ile görüşen HDP grup başkan vekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken ile HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'den oluşan HDP heyeti, görüşmenin ardından İmralı Adası'ndan ayrıldı. Öcalan'ın görüşme sırasında Meclis'e sevk edilen "çözüm yasasına" ilişkin, "Yasanın Meclis'e gelmesi tarihi bir gelişmedir" dediği belirtildi.

Haberin Devamı

İmralı dönüşü sonrası HDP heyeti, detaylı bir yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, Öcalan'ın "Yapılan düzenleme, devletin ilk defa çatışmalı olduğu toplumsal kesimlerle sorunları çatışarak, savaşarak değil, müzakere ederek çözmesinin önünü açan bir yasadır. Bu anlamda tarihi bir rol oynamıştır." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada şunlara dikkat çekildi:

“Tarihi önemdeki süreçte bundan sonraki çalışmaların yasal bir düzenleme üzerinden yürümesini oldukça anlamlı buluyorum. Yapılan düzenleme, devletin ilk defa çatışmalı olduğu toplumsal kesimlerle sorunları çatışarak, savaşarak değil, müzakere ederek çözmesinin önünü açan bir yasadır. Bu anlamda tarihi bir rol oynamıştır. Toplumsal uzlaşmanın önünü açacak bu yasanın yasalaşama aşamasında tüm toplumsal kesimlerin katkı ve destek sunması hükümetin de bu katkı ve destekleri dikkate almasının önemini vurgulamak istiyorum. Bu yasanın çıkmasıyla beraber, demokrasimizi geliştirecek ve kalıcı barışı sağlayacak yasal ve toplumsal çalışmaların bir arada ele alınması nihai olarak da demokratik anayasal çözümün başarılması Türkiye’nin özgür yaşam ve demokratik geleceği açısından son derece önemlidir.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANLIĞI ADAYLIĞI İDDİASI

Cumhurbaşkanlığı seçiminine yönelik yapılacak çalışmalarda en geniş toplumsal temsiliyeti açığa çıkaracak bir adayın tespitini önemsediğini, bu konuda; kamuoyunda çok yanlış bir şekilde ele alındığı gibi Öcalan'ın kendisinin isim tespiti konusunda yetkili komisyon ve organlara dayatma içerisinde olmasının mümkün olmadığını ifade etti."

BEŞİR ATALAT DA ÇÖZÜM YASASIYLA İLGİLİ ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR YAPMIŞTI

Çözüm yasasının Meclis'e gelmesiyle ilgili Beşir Atalay şu çarpıcı başlıkları ifade etmişti:

-"Şiddetin bitmesi, insanların dağdan silahını bırakarak inmesi ve normal toplumsal hayat içinde rehabilitasyonu yapılarak yaşaması safhasına yaklaşılıyor"

-"Bu çerçeve yasa, hükümetin, devletin çözüm süreciyle igili ne kadar kararlı olduğunun da ifadesidir" -"Çözüm sürecinin milli niteliği, bugüne kadarki ulusal uluslarası deneyimler dikkate alınarak hazırlanan tasarı, ülkemizdeki çözüm sürecinin daha güçlü bir yasal dayanağa kavuşturulmasını ve daha ileriye taşınmasını amaçlamaktadır"

Haberin Devamı

-"Bu genel bir düzenlemedir ve tasarı bundan sonraki çalışmalar için genel persfektif sunmaktadır. Devlet kurumlarının topyekün sürece katkı vermelerinin hukuki zeminini oluşturmaktadır"

-"Hem siyaset kesimi için hem güvenlik birimlerimiz için savcılar, hakimlerimiz için hem de bütün kamu görevlileri için geçerli bir güvencedir"

-"Bu çerceve yasa halen çalışmaları devam eden sürece ilişkin daha detaylı somut adımlar içeren yol haritası ve eylem planına temel teşkil edecektir"

-"Bir anlamda şiddet biterek ve ülkemizde her türlü sorunun tartışılarak çözüm perspektiflerinin geliştirilmesi, siyasetin bir anlamda sorun çözme platformu olarak değerlendirilmesinin işte tam anlamıyla önünü açıyoruz"